BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Το αυτόνομο ηλεκτρικό τρακτέρ της Valtra με ορίζοντα το 2040

Το Valtra H202 είναι ένα αυτόνοµο ηλεκτρικό τρακτέρ µε φουτουριστικό ντιζάιν και τεχνολογίες αρκετά κοντά σε αυτό που σίγουρα ονειρεύονται οι ίδιοι κατασκευαστές.

trakter_tou_mellontos

Βασίλης Σοφός

280
0

Το τρακτέρ του µέλλοντος πάντως δεν φαίνεται να απέχει πολύ από όσα ήδη αναπτύσσονται από τα ερευνητικά κέντρα. Με την ανάπτυξη αυτού του τρακτέρ επιχειρήθηκε µια προσπάθεια προσέγγισης και εναρµόνισης του γεωργικού µέλλοντος πουθα κατακλύζεται από αυτονοµία και χαµηλές εκποµπές ρύπων.

Τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει πολλές εταιρείες που κάνουν «πειραµατισµούς» µε τα αυτόνοµα τρακτέρ. Η ανταπόκριση αγροτών και εργοληπτών ήταν αυξηµένη και το ενδιαφέρον απέδωσε καρπούς, αφού κάποιες εταιρείες όχι µόνο χρηµατοδοτήθηκαν ώστε να µπορέσουν να βγάλουν µαζικά τα πρότζεκτ τους στην παραγωγή. Το εικονιζόµενο όχηµα είναι µία άλλη οπτική για το πώς θα µπορούσε να ήταν το αυτόνοµο τρακτέρ…του 2040.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, µέρος του διαγωνισµού Valtra Design Challenge 2017, το οποίο έχει στόχο να µας φέρει σε επαφή όχι µόνο µε την τέχνη του σχεδίου αλλά να µας προιδεάσει για τα επόµενα τρακτέρ.Το σχέδιο έγινε από τον Λορέντζο Μαριότι, ο οποίος συµµετείχε στον περσινό διαγωνισµό της εταιρείας Valtra.

To H202, αρκετά απλό και φουτουριστικό στο σχεδιασµό του, έχει πρόβλεψη για δεξαµενή υδρογόνου, ως το καύσιµο που θα δίνει ζωή σε έναν κινητήρα ηλεκτρικόαλλά υδρογόνου, σύµφωνα µε τη Valtra.



Όπως φαίνεται, ή µάλλον, όπως δεν φαίνεται, οδηγός-χειριστής του Valtra H202 -όπως ονοµάζεται-δε θα υπάρχει και το τρακτέρ θα είναι πλήρως αυτόνοµο, µε έλεγχο µέσα από εφαρµογή στο κινητό ή το τάµπλετ. Μολονότι ο σχεδιασµός «οργιάζει», θα λέγαµε ότι γίνεται άµεσα αντιληπτό ότι πολλά στοιχεία προδίδουν τις πρώτες ρίζες των τρακτέρ.

Οι οµάδες που αναπτύσσουν και σχεδιάζουν αυτά τα φουτουριστικά µηχανήµατα δεν έχουν φανταστεί όµως µόνο αυτό. Επιδιώκουν δε, ο προσανατολισµός των κατασκευαστών τρακτέρ να κινείται προς µια ιδέα όπου ένα γεωργικό µηχάνηµα θα µπορεί να εκτελέσει πολλαπλές εργασίες εξίσου καλά, χωρίς ο αγρότης να χρειάζεται δύο και τρία µηχανήµατα για να ολοκληρώσει την εργασία στο χωράφι, από την καλλιέργεια του εδάφους µέχρι την συγκοµιδή των καλλιεργειών και άλλες εργασίες.

Το όραµα παίρνει σάρκα και οστά

Η Valtra αναπτύσσει και κατασκευάζει διάφορα είδη τρακτέρ έχοντας µια µακρά παράδοση στη χρήση προηγµένου βιοµηχανικού σχεδιασµού στα προϊόντα της από τη δεκαετία του 1960.

Πέρα από τη δηµιουργία αισθητικά ελκυστικών τρακτέρ, ο βιοµηχανικού τύπου σχεδιασµός εφαρµοζόταν και εφαρµόζεται στα τρακτέρ της εταιρείας για λόγους εργονοµίας και κατ΄επέκταση για την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτών.

Εξάλλου, η Valtra είναι γνωστή και για την άνεση χειρισµού που δίνει στον επαγγελµατία. Ανεξάρτητα πάντως από το τι λειτουργίές θα έχουν, κάποια από τα τρακτέρ το 2040 σίγουρα δε θα έχουν οδηγό µέσα στην καµπίνα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία