BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η καινοτομία CurveControl της Amazone για ακριβή εφαρμογή χωρίς υπερλίπανση

Στόχος της εισαγωγής αυτού του συστήματος οι πιο ομοιόμορφες καλλιέργειες και η αποφυγή ανεπιθύμητης υπερλίπανσης στο εσωτερικό της στροφής, καθώς και η τοποθέτηση λιπασμάτων πέρα από τα όρια του χωραφιού.

ZA-TS5000_Claas_d0_kw_DJI_0550_d1_230803_GO_2

Βασίλης Σοφός

184
0

Η επιλογή λογισμικού CurveControl, το νέο σύστημα που ενσωματώνει η Amazone στους διανομείς της, προσαρμόζει την πλευρική κατανομή στις διάφορες ταχύτητες στροφής και διορθώνει την κίνηση του σχήματος διασποράς στους φυγοκεντρικούς λιπασματοδιανομείς κατά την οδήγηση σε στροφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφες καλλιέργειες και συμβάλλει στην αποφυγή ανεπιθύμητης υπερλίπανσης μέσα στη στροφή καθώς και στην τοποθέτηση λιπασμάτων πέρα από τα όρια του αγρού. Η αντιστάθμιση κλίσης έχει ήδη εφαρμοστεί από την Amazone σε ψεκαστικά φυτοπροστασίας. Ωστόσο, ο βραχίονας του ψεκαστικού μηχανήματος βρίσκεται πολύ πίσω από το φυσικό σημείο περιστροφής του μηχανήματος. Για την αντιστάθμιση καμπύλης, η ποσότητα εφαρμογής πρέπει να ρυθμιστεί μόνο εντός του πλάτους του βραχίονα.



Η απόσταση ρίψης ενός φυγοκεντρικού διανομέα είναι έως και διπλάσια του πλάτους εργασίας και η περιοχή εφαρμογής είναι πολλά μέτρα πίσω από τον διανομέα, ανάλογα με τον τύπο του λιπάσματος. Επιπλέον, ο ανεμιστήρας διανομής έχει σχήμα νεφρού.



Εκτός από τη ρύθμιση της ποσότητας στο εσωτερικό της καμπύλης, πρέπει πρωτίστως να αντισταθμίζεται η κίνηση του σχήματος διανομής από τη μονάδα. Όλα αυτά απαιτούν λεπτομερή γνώση του τρόπου λειτουργίας της μονάδας διασποράς με τα διάφορα λιπάσματα, καθώς και την αντίστοιχη πολύπλοκη εφαρμογή ενός αλγορίθμου ελέγχου. Το CurveControl απαιτεί επομένως έναν εξαιρετικά υψηλό βαθμό καινοτομίας και πολυπλοκότητας για έναν λιπασματοδιανομέα.

Αποφυγή εσφαλμένης εφαρμογής που προκαλείται από τη στροφή

Η σημερινή κατάσταση της τεχνολογίας των σύγχρονων φυγοκεντρικών μεταδοτών έχει το μειονέκτημα, λέει η Amazone, ότι κατά τη διέλευση των στροφών, λόγω διαφορετικών ταχυτήτων, εμφανίζονται περιοχές με υπερβολική λίπανση και υπολίπανση εντός του πλάτους εργασίας. Το φαινόμενο αυτό ενισχύεται από το συνδυασμό της ταχύτητας κίνησης προς τα εμπρός και της περιστροφής του σχήματος διασποράς που προκαλείται από τη γωνία διεύθυνσης. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές προκύπτει σημαντική υπερλίπανση λόγω των πολλαπλών επικαλύψεων, ενώ σε άλλες περιοχές εμφανίζονται κενά. Επιπλέον, η περιστροφή του ανεμιστήρα διασποράς στην άκρη του χωραφιού προκαλεί την εφαρμογή λιπάσματος πέρα από τα όρια του χωραφιού. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται για λόγους εξοικονόμησης πόρων και τήρησης των ισχυόντων κανονισμών.



Το CurveControl αναπτύσσεται ως επιλογή λογισμικού για τον λιπασματοδιανομέα ZA-TS και το συρόμενο ZG-TS. Το CurveControl αποτρέπει την υπολίπανση αλλά και την υπερλίπανση, ανεπιθύμητες από οικολογική και οικονομική άποψη, ενώ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων στα υπόγεια ύδατα. Επιπλέον, το CurveControl αποτρέπει τη λανθασμένη εφαρμογή πέρα από τα όρια του χωραφιού κατά τη διάσχιση των στροφών. Παράλληλα, μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω η χρήση των ορυκτών λιπασμάτων σε συνδυασμό με υπάρχουσες λύσεις, όπως το ArgusTwin, το WindControl και ο έλεγχος τμημάτων πλάτους GPS.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία