BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξαφνική συσπείρωση των προέδρων για τις διεπαγγελματικές

Αναστολή της απόφασης Αραχωβίτη, για το νέο πλαίσιο αναγνώρισης των ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων, ζητούν από τη νέα πολιτική ηγεσία οι υφιστάµενες ∆ιεπαγγελµατικές Οργανώσεις της χώρας, καθώς θεωρούν πως οι νέες προϋποθέσεις, που ελήφθησαν αιφνιδιαστικά πριν τις εκλογές, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στη λειτουργία τους. Επί της ουσίας οι διοικήσεις των ∆ιεπαγγελµατικών ζητούν πίστωση χρόνου µιας 5ετίας, αντί του εξαµήνου που δίνει η απόφαση Αραχωβίτη, προκειµένου να καλύψουν τα όρια συµµετοχών ώστε να αναγνωρίζονται ως «εθνικές».

1-Vogiatzis-Dieppagelmatiki

Μαρία Γιουρουκέλη

12
0

Το θέµα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη της 11-7-2019, στην οποία συµµετείχαν εκπρόσωποι συνολικά 7 ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι η απόφαση (Αριθµ. 1493/142299/2019 (ΦΕΚ 2424/Β/20-6-2019) που εκδόθηκε για τον «καθορισµό των αναγκαίων συµπληρωµατικών µέτρων …. σχετικά µε τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο…», ελήφθησε αιφνιδιαστικά λίγες ηµέρες πριν τις εκλογές, χωρίς καµία διαβούλευση, ούτε καν απλή ενηµέρωση των ενδιαφερόµενων φορέων. 

Από τα επιχειρήµατα, που παρουσιάστηκαν, φάνηκε ότι η απόφαση αυτή είναι ανεφάρµοστη και θα επιδράσει ανασταλτικά στη λειτουργία των διεπαγγελµατικών οργανώσεων της χώρας µας. Έτσι αποφασίστηκε οµόφωνα να σταλεί κοινό υπόµνηµα στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, µε το οποίο θα ζητείται αναστολή εφαρµογής της απόφασης και διαβούλευση για την κατάρτιση νέας Υπουργικής Απόφασης, στο πλαίσιο αναγνώρισης του θεσµικού ρόλου και της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας των Εθνικών ∆ιεπαγγελµατικών φορέων.

Στα «γκρίζα σηµεία» της ΥΑ, η προϋπόθεση ότι :

∆ιεπαγγελµατικές που έχουν αναγνωριστεί πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης, οφείλουν να προσαρµοστούν στις διατάξεις της εντός προθεσµίας έξι µηνών, υποβάλλοντας στην αρµόδια αρχή, αίτηση αναγνώρισης σύµφωνα µε την ανωτέρω διαδικασία, ειδάλλως ανακαλείται η αναγνώρισή τους.

 Ως «εχέγγυο» αναγνώρισης από την αρµόδια αρχή για τον βαθµό αντιπροσωπευτικότητας, η αναζήτηση αυταπάγγελτα των αναγκαίων στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και από κάθε άλλη επίσηµη πηγή και υπηρεσία, κ.λπ.

Ο θεσµικός ρόλος προβλέπεται από το δίκαιο της ΕΕ

Στη σύσκεψη, τονίστηκε η περαιτέρω αναβάθµιση του ρόλου τους, µε την αναγνώρισή τους ως θεσµικών συνοµιλητών της Πολιτείας στην προοπτική διαµόρφωσης σύγχρονων αναπτυξιακών κλαδικών πολιτικών. Ο θεσµικός ρόλος των διεπαγγελµατικών και η συντεταγµένη λειτουργία µε τον κρατικό φορέα στη διαµόρφωση µιας σύγχρονης πολιτικής ανά προϊόν, όπως  τονίστηκε ιδιαίτερα από τους συµµετέχοντες, προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νοµοθεσία ενώ παράλληλα είναι συνυφασµένος µε την ίδια τη φύση της αποστολής τους.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Ιουλίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές