BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κλείνουν τα μαγαζάκια ΣΑΣΟΕΕ, Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ για την κοινή τριτοβάθμια

Τα πρώτα νέα από την τριµερή δείχνουν να είναι καλά. Ενώπιον του υπουργού Μάκη Βορίδη, δηλαδή Σατολιάς και Κοντός, εξέφρασαν καθαρά τη βούλησή τους να εγκαταλείψουν τα «σαθρά οχήµατα» µε τα οποία πορεύτηκαν την τελευταία τριετία, δηλαδή τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΣΑΣΟΕΕ αντίστοιχα και να συνδράµουν στην αναδιοργάνωση του χώρου επί υγιούς βάσεως. Το πρώτο λοιπόν που συµφωνήθηκε, είναι ότι κλείνουν τα «µαγαζάκια» τους.

2-tritovathmia-synetairismwn

50
0

Το υπουργείο από την πλευρά του, δια του υπουργού Βορίδη, ανέλαβε τη δέσµευση να φέρει συµπληρωµατικά στο νοµοσχέδιο για τους συνεταιρισµούς το θεσµικό εκείνο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει µια νέα δοµή η οποία θα έχει στην κορυφή της µια τριτοβάθµια - όπως αποκαλείται- οργάνωση (τύπου ΠΑΣΕΓΕΣ) η οποία θα αποτελεί έκφραση όλων των οργανώσεων του χώρου. Σ’ αυτή λοιπόν θα συµµετέχουν όλοι οι συνεταιρισµοί, πρωτοβάθµιοι, κλαδικοί και ΑΕΣ που είναι εγγεγραµµένοι -ες στο Μητρώο Συνεταιρισµών.

Πώς θα εκπροσωπούνται; Εδώ αρχίζουν πάλι τα δύσκολα. Οι πληροφορίες λένε πως εγκαταλήφθηκε νωρίς η ιδέα για εκλογή από τη βάση που µάλλον είχε στο νου του ο Αλέκος Κοντός, ελπίζοντας ότι ως πολιτικό στέλεχος και πρώην υπουργός θα µπορούσε να εκλεγεί πρόδρος στη νέα οργάνωση.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η εκπροσώπηση θα γίνεται δια αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της τριτοβάθµιας, η οποία και θα εκλέγει τα µέλη της ∆ιοίκησής της. Εδώ έχει πέσει η ιδέα για κλιµάκωση του αριθµού αντιπροσώπων στη συνέλευση, µε βάση την οικονοµική ισχύ των οργανώσεων. Από 50.000 ευρώ και µέχρι 1 εκατ. ευρώ τζίρο έναν αντιπρόσωπο, για κάθε 3 εκατ. ευρώ τζίρο επιπλέον άλλον έναν και όχι παραπάνω από δέκα συνολικά αντιπροσώπους για τις λίγες οργανώσεις (π.χ. ΠΙΝ∆ΟΣ) µε πολύ µεγάλο τζίρο.

Μια τέτοια κλιµάκωση εκτιµάται ότι θα φέρει στη Γενική Συνέλευση περί τους 800 αντιπροσώπους από όλο το φάσµα των συνεταιρισµών, δείγµα αντιπροσωπευτικό και ικανό να λειτουργήσει αποτελεσµατικά.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές