BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνταξιοδοτείται ο Κανέλλης από Perrotis, τα ηνία στον Dr Lansdale

«Ο Dr. Jeffrey Lansdale διαδέχεται τον Δρ. Πάνο Κανέλλη στη θέση του Προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College. Το Συμβούλιο των Εφόρων επέλεξε τον Dr. Jeffrey Lansdale ως προσωρινό Πρόεδρο για να συνεχίσει το έργο του Δρ. Κανέλλη, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον Αύγουστο του 2021.

kanellis_2

119
0

Ο Dr. Jeffrey Lansdale είναι παλιός γνώριμος του εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς ο πατέρας του, ο αείμνηστος Bruce Lansdale, ήταν ο μακροβιότερος επικεφαλής του, κρατώντας τα ηνία για 35 χρόνια (1955-1990). Ο Dr. Jeffrey Lansdale μεγάλωσε στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και πλέον επιστρέφει με ξεκάθαρο όραμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιδρύματος.

Ο Dr. Lansdale γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και κατέχει διδακτορικό στην Εκπαίδευση από το Cornell University, Μ.Α. στη Διεθνή Διοίκηση από το School for International Training Vermont, M.Sc. στη Διεθνή Γεωργία από το California Polytechnic State University και B.A. στις Διεθνείς Σχέσεις από το Stanford University. Ο Dr. Lansdale είναι παντρεμένος, έχει τρεις κόρες και μιλάει άπταιστα ισπανικά και σε ικανοποιητικό βαθμό ελληνικά. Έμεινε στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για 18 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει κατοικήσει στην Ονδούρα, τη Γαλλία, τη Βολιβία, την Ινδία και τις Η.Π.Α.. Τα τελευταία 35 χρόνια ζούσε στην Ονδούρα, όπου από το 2014 ήταν πρόεδρος του Zamorano University, ενός ιδρύματος που είναι επικεντρωμένο στον αγροδιατροφικό τομέα και την έρευνα. Όπως αναφέρει, διαχρονικός στόχος του είναι η κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εμπνέουν τους νέους να αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητές τους, μέσω καινοτόμων ακαδημαϊκών και βιωματικών μαθημάτων. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας του έχει υπηρετήσει σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, όπως στο πρόγραμμα USAID της Ονδούρας (Peace Scholarships, έργα ανοικοδόμησης μετά τον τυφώνα Μιτς κτλ), ενώ υπήρξε και ανώτερος σύμβουλος για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας της Ονδούρας και των χωρών διεθνών δωρητών. Παραμένει επίσης αν. καθηγητής του North Carolina State University.

Ο Δρ. Πάνος Κανέλλης, στη δωδεκάχρονη προεδρία του, ακολούθησε μια αναπτυξιακή πολιτική σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, βασιζόμενος στην αποστολή του ιδρύματος και με την απαράμιλλη αφοσίωση του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του δημιουργήθηκαν οι εκπαιδευτικές δομές: Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο Χασιώτη, Ι.ΙΕΚ και Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College, οι οποίες μετέτρεψαν το ίδρυμα σε έναν οργανισμό που προσφέρει πλέον όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Επιπροσθέτως, o Δρ. Κανέλλης προχώρησε στη σύσταση νέων διοικητικών τμημάτων και σύναψε συνεργασίες με σημαντικούς εκπαιδευτικούς φορείς αλλά και εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College ευχαριστούν τον Δρ. Κανέλλη για τη συνεισφορά του και του εύχονται καλή συνταξιοδότηση».    

 

2ο Συνέδριο Κέντρου Ελιάς KRINOS -Αναζητώντας την καινοτομία, ανακαλύπτοντας νέες τάσεις

Εντωμεταξύ  με «φόντο» την αλλαγή ηγεσίας, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μέρα του 2ου Συνέδριου Κέντρου Ελιάς Krinos.

 Στο διήμερο Συνέδριο που άνοιξε με χαιρετισμό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Λιβανού συμμετέχουν 35 ομιλητές από έξι χώρες που παρουσιάζουν θέματα αναφορικά με την καλλιέργεια, την οργανοληπτική αξιολόγηση αλλά και τη διατροφική αξία και τις επιδράσεις στην υγεία, την αξιοποίηση αποβλήτων την ιχνηλασιμότητα και την εμπορική προώθηση των προϊόντων της ελιάς. Στην πρώτη συνεδρία με θέμα τις ορθές γεωργικές πρακτικές της οποίας την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Εκδότης και Διευθυντής της Agrenda Γιάννης Πανάγος εξετάστηκαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στην καλλιέργεια, το χάρτη του ανταγωνισμού στην παγκόσμια ελαιοκομία, την καθετοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Alpha Bank στον καλλιεργητή.

Ο αγρότης θέλει κάποιον δίπλα του στην ψηφιακή εποχή

Τροφή για σκέψεις έδωσε ο κ Αθανάσιος Γκέρτσης, Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς Krinos  ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση παρουσιάζοντας εξελίξεις και τάσεις στις εισροές της ελιάς και θέματα που αφορούν στην παραγωγή και μέχρι τη συγκομιδή. Η ψηφιακή εποχή στη γεωργία, όπως είπε, είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των αναγκών φυτοπροστασίας και την αντιμετώπιση του δάκου και άλλων ασθενειών που σήμερα προκαλούν ζημιές της τάξης του .5 δις ευρώ στον ελληνικό ελαιοκομικό τομέα. Για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή drones στα οποία η Αμερικανική Σχολή έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα προέβλεψε ότι θα αποδειχθούν το μέλλον των ψεκασμών  μες την επόμενη πενταετία. Παράλληλα επεσήμανε ότι στην επόμενη μέρα έχει περάσει η άρδευση με συστήματα μικροάρδευσης, νέες τεχνολογίες μικροσταλακτών, υπόγεια δίκτυα και συστήματα υδρολίπανσης που παρέχουν νερό με μεγαλύτερη ακρίβεια  και σε συνδυασμό με λογισμικά εκτίμησης της ποσότητας μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα χρήσης νερού. Επίσης σημείωσε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν προκύψει στη λίπανση την οποία σήμερα περιγράφει και έχει υποκαταστήσει η έννοια της θρέψης η οποία επιτυγχάνεται σήμερα και με τους βιοδιεγέρτες που από το 2019 κατατάσσονται σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία στα λιπάσματα. Κλείνοντας ωστόσο ο έμπειρος ερευνητής, δάσκαλος και παραγωγός διευκρίνισε ότι και στην ψηφιακή πραγματικότητα ο γεωργός θέλει κάποιον δίπλα του κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή του θεσμού γεωργικών συμβούλων. Είναι έτσι αδιανόητο όπως είπε ‘να δίνει η ΕΕ κουπόνι 1500 ευρώ στον παραγωγό και επτά χρόνια τώρα να μην τα έχουμε χρησιμοποιήσει’.

Παλιός και νέος ανταγωνισμός στον παγκόσμιο χάρτη

Για τις δυναμικές εξελίξεις στον ελαιοκομικό χάρτη της υφηλίου αλλά και τον ανταγωνισμό που σήμερα καμία σχέση δεν έχει με τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες μίλησε ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Άρδευση και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κύριος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εντοπίζεται στη Μεσόγειο, επεσήμανε ο ομιλητής, η οποία αποτελεί το κέντρο καταγωγής και την περιοχή που οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργειά της ελιάς. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική θέση της Ελλάδας υποχώρησε έναντι χωρών όπως η Ισπανία που αύξησε δραματικά τις ποσότητες αλλά παράλληλα αναβάθμισε και την ποιότητα, αλλά και την Ιταλία που επενδύει στο μπράντινγκ και απολαμβάνει σταθερά υψηλές τιμές. Ενώ και ως άλλος δυναμικός παίκτης η Πορτογαλία η οποία μετά την κατασκευή του τεράστιου φράγματος της Αλκουέβα έχει κάνει μεγάλα άλματα αποτελεί πλέον σημαντικό ανταγωνιστή με αυξανόμενους όγκους παραγωγής που σήμερα προσεγγίζουν τους 140.000 τόνους. Παράλληλα η Ελλάδα, όπως είπε, αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από την Τυνησία και την Τουρκία οι οποίες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους πάνω από 30% και 300% αντίστοιχα. Σε σχέση με την εκρηκτική ανάπτυξη των χωρών παικτών της Μεσογείου η Ελλάδα δυστυχώς, όπως υποστήριξε ο κ Χαρτζουλάκης, δεν έχει διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ποιοτικού ελαιόλαδου που υπήρχε από τη δεκαετία του 1980 ενώ παράλληλα και οι όγκοι έχουν μειωθεί.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις νέες χώρες που μπήκαν πρόσφατα στην παραγωγή όπως η Χιλή, η Αργεντινή αλλά και οι ΗΠΑ. Απεναντίας μάλιστα οι χώρες αυτές μπορεί να έχουν σημαντική συνεισφορά της ανάπτυξης της καλλιέργειας της ελιάς διότι βάζοντας το ελαιόλαδο στην κουλτούρα τους διευρύνουν τις αγορές εξαγωγών ελαιόλαδου του ‘παλιού’ κόσμου. ‘Είναι πολύ σημαντικό να βλέπετε έναν Κινέζο να βάζει στα νουντλς μια σταλιά ελαιόλαδο, όπως διαπίστωσα να συμβαίνει σε ταξίδια μου σε διάφορες περιοχές της Κίνας’, είπε ο κ Χαρτζουλάκης. Οι ανακατατάξεις στον ελαιοκομικό χάρτη βέβαια όπως ανέφερε ο ίδιος είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού ο οποίος υπάρχει στις γειτονικές Μεσογειακές χώρες και στην Ελλάδα λείπει  εντελώς.  ‘Μακάρι να μπορέσει αυτή η Διοίκηση να πραγματοποιήσει το Σχέδιο για την Ελαιοκομία που ανέφερε ότι προετοιμάζει ο Υπουργός κ Λιβανός’, σημείωσε χαρακτηριστικά ο έμπειρος ομιλητής. Ως τότε όμως θα έπρεπε να μας προβληματίζει η διαφορά τιμής του Ελληνικού ελαιόλαδου που όπως είπε μπορεί να πωλείται και φθηνότερα από το Τυνησιακό. 

Από το χωράφι ως το ράφι

Για την πορεία από το χωράφι ως το ράφι μίλησε ο Κωσταντίνος Λύρης, Γεωπόνος – Εμπειρογνώμονας σε θέματα ελαιόλαδου. Σχολιάζοντας την τάση καθετοποίησης των ελαιοκομικών επιχειρήσεων που περνούν ολοένα και περισσότερο από την παραγωγή στα επόμενα στάδια της μεταποίησης και εξαγωγής ο κ Λύρης επισήμανε ότι πολλές νέες προσπάθειες καταλήγουν να αποτυγχάνουν και να βγαίνουν εκτός αγοράς μες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Δεν φτάνει η γνώση ξένης γλώσσας και χειρισμού υπολογιστών για να μπορεί ο νέος επιχειρηματίας να αναλάβει και την πώληση του προϊόντος, επεσήμανε ο ομιλητής. ‘Όταν φτάνουν στο ταβάνι της ποσότητας που μπορούν να προσφέρουν δεν θα μπορούν να καλύψουν πλέον στις ανάγκες των πελατών τους οι οποίοι θα στραφούν σε άλλον προμηθευτεί’, είπε ο κ Λύρης. Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με τη σημασία των φαινολών στην εμπορική προώθηση του ελαιόλαδου ο κ Λύρης αναγνώρισε την αξία των φαινολών αλλά επεσήμανε ότι παράλληλα ο παραγωγός πρέπει να μπορεί να διαθέσει στην αγορά το προϊόν ώστε να λάβει την προστιθέμενη αξία του. Όσον αφορά στην προσθήκη φαινολών με τεχνικά μέσα στο ελαιόλαδο ο κ Λύρης απάντησε ότι αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με την νομοθεσία που χαρακτηρίζει ως ελαιόλαδο το προϊόν που δεν περιέχει πρόσθετα ή προστατευτικά. Τέλος σχολίασε ότι  ‘η λύση δεν είναι ίσως οι πολύ υψηλές φαινόλες αλλά ελαιόλαδα που είναι ποιοτικά και ισορροπημένα με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να απολαύσει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής’.

Η συμβολή της Alpha Bank

Αναφερόμενος στα προϊόντα τραπεζικής της σειράς Alpha Αγροτική Επιχειρηματικότητα ο Απόστολος Κούλης, Επικεφαλής τομέα εργασιών Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πωλήσεων του Πρωτογενούς Τομέα της Alpha Bank αναφέρθηκε στα ευέλικτα προγράμματα της Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας τα οποία μετρούν 7 χρόνια λειτουργίας και βασίζονται στη λογική της Συμβολαιακής Γεωργίας που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης γεωργικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, την Κάρτα του Αγρότη , εξειδικευμένα προγράμματα για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων καθώς και  προγράμματα αγροτικών ασφαλίσεων. Σχετικά με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ Κούλης ανέφερε ότι τα νέα κονδύλια θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.  Αξίζει εδώ να σημειωθεί επίσης ότι από πέρυσι η Alpha Bank σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στα πλαίσια του προγράμματος EaSI Microfinance” παρέχει στον αγρότη υπηρεσίες συμβουλευτικής. Ενδεικτικά οι υπηρεσίες μπορεί να καλύψουν ζητήματα αναφορικά με βελτιστοποίηση των διαδικασιών, ανάπτυξη των πωλήσεων, βελτίωση της παραγωγής, ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών, ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.-

 Της Σοφίας Σπύρου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές