BACK TO
TOP
Θεσμικά

Άμεσα μέτρα ανακούφισης αγροτών και αξιοποίηση Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών της Βοιωτίας και της Λοκρίδας τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια της συνάντησης τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα με μέτρα ελέγχου των τιμών στα εφόδια, τα καύσιμα και την ενέργεια, όπως επίσης και ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.

ezgif-1-a80564ba84

462
0

Απευθυνόμενος στους αγρότες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «έχει γίνει δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, που με τη σειρά του επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων». Παρατήρησε πως «μετά από 10 χρόνια μιας πολύ δύσκολης φάσης στην οικονομία της χώρας αρχικά με την οικονομική κρίση στη συνέχεια με τις δημοσιονομικές περικοπές ο πρωτογενής τομέας και άντεξε και αναπτύχθηκε», όπως χαρακτηριστικά είπε, για να συμπληρώσει πως «αυτό φαίνεται κυρίως από τις εξαγωγές».

Για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε την εξής σειρά μέτρων:

  • Επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων που, όπως είπε, «θα έχει να κάνει με το κόστος στην παραγωγή του λιπάσματος».
  • Μείωσης του ΦΠΑ στα εφόδια καθώς όπως διαπίστωσε «μέσα από τις ανατιμήσεις έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ τον οποίο δεν είχαν υπολογίσει. Αυτά είναι χρήματα που προέρχονται από τις ανατιμήσεις και έχει υποχρέωση η κυβέρνηση με αυτά τα χρήματα να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά».
  • Νέο μοντέλο ανάπτυξης, με βάση τον αγροδιατροφικό τομέα, της σύνδεσης δηλαδή της πρωτογενής παραγωγής με τον τουρισμό τονίζοντας πως «ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας και αυξήθηκαν οι εξαγωγές». Η Ελλάδα μπορεί να έχει περιορισμένο κλήρο, μπορεί να έχει και άλλες αδυναμίες στις μεταφορές καθώς δεν είναι μία χώρα της κεντρικής Ευρώπης με μειωμένο κόστος, αλλά είναι μία χώρα που αν επενδύσει σε ανταγωνιστικά προϊόντα, εκμεταλλευτεί τον τουρισμό, τα βιολογικά προϊόντα, αν έχουμε μία δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων και στο εσωτερικό μας πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε και ανταγωνιστικοί έτσι ώστε να μην απογυμνωθεί ελληνική περιφέρεια καθώς είναι ένα εθνικό θέμα που συνδέεται με το δημογραφικό της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεσμεύτηκε ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσουν σε ένα μεγάλο μονοθεματικό συνέδριο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Επίσης το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

«Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κάποιο μήνυμα. Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράστασή σας καθώς τα προβλήματα είναι τεράστια και η καλλιεργητική περίοδος είναι προ των πυλών» υπογράμμισε ο Σάββας Κεφαλάς.

«Το βασικό μας αίτημα σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι να μείνουμε στο χωράφι» τόνισε το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων Γιάννης Βάγκος, αναφερόμενος στις αυξήσεις που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, 200% στο ρεύμα, 70% στο πετρέλαιο, 220% στο λίπασμα. «Κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορούμε να βαδίσουμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο» σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την συνάντηση:

«Το βασικό μας αίτημα σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι να μείνουμε στο χωράφι» τόνισε το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων Γιάννης Βάγκος, αναφερόμενος στις αυξήσεις που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, 200% στο ρεύμα, 70% στο πετρέλαιο, 220% στο λίπασμα. «Κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορούμε να βαδίσουμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο» σημείωσε.

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε σε δηλώσεις κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση του Ταμείου Ανάπτυξης και τη σωστή αξιοποίηση των 72 δις ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας μέσα στα επόμενα 6 χρόνια.

Έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Τα προβλήματα από τις ανατιμήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα οποία αυξάνουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, γι’ αυτό θεωρούμε ότι άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα στηρίξουν τον αγροτικό τομέα, είναι: Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο γι’ αυτούς που παράγουν, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στο τιμολόγιο, και βέβαια η επιδότηση στο κόστος αγοράς των λιπασμάτων για την τιμή που έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους παραγωγής από την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Αυτά είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Πρέπει να υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμα μέτρα, που έχουν να κάνουν με την πολιτική διάχυσης των ΑΠΕ στους παραγωγούς μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αγρότες μας. Πρέπει να υπάρχει η πολιτική εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε μέσα από την εμπειρία της ενεργειακής κρίσης, να θωρακίσουμε τους παραγωγούς μας για να έχουν χαμηλό κόστος. Πρέπει να κάνουμε τη χώρα μας ανθεκτική σε τέτοιες περιπέτειες, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί εντός ΕΕ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είναι 72 δισ. ευρώ στο σύνολο που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα έξι χρόνια. Ας τα χρησιμοποιήσουμε σωστά για να μην υπάρχει ξανά χαμένη ευκαιρία για τον τόπο. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης σήμερα, που τα πρώτα έργα που εντάσσει, δείχνουν ότι δεν υπάρχει μακρόπνοο σχέδιο και στρατηγική, για να γίνει η χώρα μας ανθεκτική σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις, που αφορούν και την ενέργεια, που αφορούν και τα θέματα της κοινωνικής κατοικίας, ώστε να μπορούν νέα ζευγάρια να νοικιάσουν με χαμηλό κόστος, σπίτια στα αστικά κέντρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των ενοικίων και βέβαια της ενίσχυσης του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρέπει σε όλους αυτούς τους τομείς να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα, για να έχει η χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές