BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρώτη φορά funds πιέζουν την Ευρώπη για τερματισμό στις αγροτικές επιδοτήσεις

Πιέσεις µε αντίβαρο…7,3 τρισ. δολάρια ασκούνται στους G20, τις 20 ισχυρές χώρες του πλανήτη, ώστε να ευθυγραµµίσουν σε ορατό ορίζοντα, δηλαδή µέχρι το τέλος του 2030, τις αγροτικές επιδοτήσεις τους µε τις σύγχρονες περιβαλλοντικές αξιώσεις και στόχους προστασίας του κλίµατος.

47_55

Πέτρος Γκόγκος

3207
8

Μια οµάδα 32 επενδυτικών οίκων που διαχειρίζονται κεφάλαια σχεδόν ίσα µε το µισό ΑΕΠ της ΕΕ (15,8 τρισ.), µεταξύ των οποίων η Legal & General Investment Managers και ο επενδυτικός βραχίονας της BNP Paribas, απέστειλαν την Τρίτη 22 Αυγούστου από το Λονδίνο, µια επιστολή προς τους G20 που φέρνει ξανά στην επιφάνεια την πλέον «διαχρονική» απαίτηση του ΟΟΣΑ για παύση σε αγροτικές επιδοτήσεις που εκτροχιάζουν τις τιµές στις διεθνείς αγορές και που υποστηρίζουν ταυτόχρονα παραγωγές µε αρνητικό αντίκτυπο για τον πλανήτη.

Είναι η πρώτη φορά που επενδυτές «ενώνουν τις φωνές τους» προκειµένου να χτυπήσουν σε παγκόσµιο επίπεδο τις αγροτικές επιδοτήσεις. Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια ενός σχετικού αιτήµατος προς την ΕΕ το 2021, όταν τότε αγωνιούσαν για τα ρίσκα που επιφέρει στα χαρτοφυλάκια τους η αδράνεια της Κοµισιόν στην προσπάθεια διαµόρφωσης ενός υποδειγµατικού πλαισίου που αποµακρύνεται από τη λογική των «στεγνών» αγροτικών επιδοτήσεων.

Ενόψει της συνόδου κορυφής των G20 σε µερικές ηµέρες, 9 µε 10 Σεπτεµβρίου στο Νέο ∆ελχί, αυτός ο συνασπισµός πανίσχυρων fund συντηρεί στην επιφάνεια µια συζήτηση που τίθεται πιο ανοιχτά στο τραπέζι πλέον από χώρες όπως η Γερµανία, η οποία υπενθυµίζεται ότι πρόσφατα στο συµβούλιο Γεωργίας του Ιουλίου έθιξε το ενδεχόµενο ολοκληρωτικής κατάργησης των άµεσων ενισχύσεων στην επιλέξιµη έκταση και την αντικατάστασή τους από καθεστώτα που θα ανταµείβουν τους αγρότες για την «παροχή δηµόσιων αγαθών».

Τώρα οι επενδυτές ζητούν από τις χώρες G20 να θέσουν το παράδειγµα και να προβούν σε σχετικές δεσµεύσεις, οι οποίες στην πράξη ανοίγουν τον δρόµο για ακόµα µεγαλύτερες και αρκετά αποδοτικότερες επενδύσεις κεφαλαίων στην αγροτική παραγωγή, τόσο µε τη µορφή δανεισµού όσο και µε την ανάπτυξη άµεσα παραγωγικών εγχειρηµάτων στο πεδίο της αγροτικής δραστηριότητας.

Στο ίδιο µήκος κύµατος άλλωστε κινείται αυτήν την περίοδο και η Ολλανδία. Η πράσινη στροφή της χώρας, περιλαµβάνει την εµπλοκή τραπεζών µε την χρηµατοδοτική αιχµή να κρατά η συνεταιριστική Rabobank, προκειµένου οι παραγωγοί και ιδίως οι κτηνοτρόφοι να προσαρµοστούν τόσο σε βιολογικές µεθόδους παραγωγής όσο και στην συρρίκνωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώµατος. Ήδη η κυβέρνηση έχει δείξει την πόρτα της εξόδου σε όσους, ιδίως µικρούς παραγωγούς, δεν µπορούν να προσαρµοστούν, µε τη δυνατότητα εξαγοράς των εκµεταλλεύσεών τους.

Αν και η τροπή που έχει πάρει η µεταρρυθµιστική έµπνευση γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις, δεν φαίνεται να βρίσκει έτοιµη για προσαρµογή την ελληνική πραγµατικότητα, είναι προφανές ότι µέσα στα επόµενα χρόνια οι φωνές που µιλούν για αποµάκρυνση από το µοντέλο των επιδοτήσεων θα δυναµώσουν.

Πέρα από τον συνασπισµό των 7,3 τρισ. υπάρχουν και άλλα funds µε συµφέροντα σε αυτήν την στροφή. ∆εν µπορεί να θεωρείται τυχαία η επιµονή της πρωτοβουλίας FAIRR, για µεταρρυθµίσεις σχετικές µε την βιοποικιλότητα που θα έστρεφαν σε άλλες κατευθύνσεις τις αγροτικές επιδοτήσεις, η οποία µάλιστα συνένταξε µια σχετική διακύρηξη τον περασµένο ∆εκέµβριο στο Μόντρεαλ. Σύµφωνα µε το Reuters, πρόκειται για µια οµάδα επενδυτών η οποία εστιάζει στον αγροτικό τοµέα.

Και διαχειρίζεται 70 τρισ. δολάρια, τρεις φορές πάνω το ΑΕΠ των ΗΠΑ ή διαφορετικά 40 τρισ. λιγότερα από τη συνολική αγοραία αξία όλων των αγαθών που θα παραχθούν φέτος στον πλανήτη.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

30-08-2023 14:00Γιωργος

Έχουν σχέδιο το 2025 να μην υπάρχουν τρόφιμα επαρκές για όλο τον κόσμο θέλουν να δημιουργήσουν διατροφική κρίση

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

29-08-2023 18:02Βασιλης

Όπως τονίζουν οι αγροτικές οργανώσεις, «η ισπανική ύπαιθρος ζητά να έχει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι τρίτες χώρες από την ΕΕ». Θεωρούν απαραίτητο «τα τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να ξεκινήσουν αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα για ύπαρξη υπολειμμάτων». Επίσης επισημαίνουν ότι κάποια λόμπι στις Βρυξέλλες δρουν κατά της αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ. Παράλληλα το υψηλό κόστος εισροών έχει φέρει μια καταστροφική οικονομική κατάσταση σε όλους τους κλάδους της ισπανικής αγροτικής παραγωγής. Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι είναι «μη ρεαλιστική», απαιτεί περισσότερα με λιγότερους πόρους, αύξησε την γραφειοκρατία και περιλαμβάνει νέες υποχρεώσεις για τους παραγωγούς που φέρνουν αύξηση του κόστους και μείωση της παραγωγής.

Απάντηση

29-08-2023 13:22Γιωργος

ποιες επιδοτησεις ρε;;;;;;ποια πρωτη φορα;;;;;ποιες θα κοψουν,τις κομμενες;;;;;;στα τσακιδια σατανοπροσκυνημενη ευρωπη και σατανοκαβαλημενοι νεοταξιτες.ουστ βρωμα και λερα!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-08-2023 10:16ΑΓΡΟΤΗΣ

Εύχομαι να έρθει μια μέρα που κανένας αγρότης να μην βάλει ούτε σπυρί σιτάρι καλάμποκι η οτιδήποτε άλλο να τρώνε τα χαρτία τους η επενδυτές και όλοι η υπόλοιποι χαρτογιακαδες που παίζουν στα χρηματιστήρια το κόπο του αγρότη χωρίς να έχουν ιδέα πως παραγετε η τροφή τους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές