BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τέρμα οι διπλές πλατφόρμες ΚΥΔ, ψήνεται η διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Πλάτη» στους περιφερειάρχες που δεν τα κατάφεραν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έβαλε ενόψει της δεύτερης αναµέτρησης την Κυριακή, µε τις επισκέψεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε Θεσσαλία και ∆ράµα, προβάλλοντας τα έργα και τις αποζηµιώσεις που επίκεινται για τον πρωτογενή.

46_56

Μαρία Γιουρουκέλη

2016
7

Τέρμα οι διπλές πλατφόρμες ΚΥΔ ψήνεται η διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στα σκαριά ο νέος ΕΛΓΑ

Για τη Θεσσαλία η στήριξη στον Αγοραστό, εκφράστηκε µε τις εξαγγελίες για τις αποζηµιώσεις στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους (σ.σ φάκελος σελ. 27-30), ενώ στη ∆ράµα για τον Μέτιο - που δεν βούλιαξε η περιφέρεια του - για τη χρηστή διοίκηση στην υλοποίηση των προγραµµάτων για τον πρωτογενή.

«Είµαστε εδώ για να πούµε: «Χρήστο, προχώρα», γιατί πραγµατικά το αξίζεις και εσύ και η εξαιρετική οµάδα που έχεις δίπλα σου. Χρήστο, έχεις δώσει δείγµατα ποιότητας, σεβασµού, σοβαρότητας, εντιµότητας, διαφάνειας, σωστής, χρηστής διοίκησης τα χρόνια που πέρασαν. Τυγχάνει να το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί συνεργαστήκαµε την προηγούµενη περίοδο. Για το καλό της περιοχής και για το καλό του πρωτογενή τοµέα, είναι αυτονόητο ότι θα συνεργαστούµε και τώρα και από ∆ευτέρα πιάνουµε και πάλι δουλειά. Έχουµε πολλά πράγµατα να κάνουµε, άλλωστε η ευρύτερη περιοχή και ειδικά η ∆ράµα, έχει σχέση µε τον πρωτογενή τοµέα.», είπε µεταξύ άλλων κατά την επίσκεψη του στη ∆ράµα την περασµένη Πέµπτη.

Απευθυνόµενος στα µέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών ∆ράµας, µε τα οποία  όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου, έγινε ευρύς διάλογος, µεταξύ άλλων είπε ότι:

Οι θεοµηνίες που έπληξαν τον αγροτικό τοµέα δεν πάνε πίσω τις προγραµµατικές δεσµεύσεις της κυβέρνησης.

Θα αξιοποιηθούν οι µελέτες των προηγουµένων ηγεσιών του ΥπΑΑΤ ώστε µέχρι το τέλος του έτους να ψηφισθεί από τη Βουλή ο νέος κανονισµός του ΕΛΓΑ που:

i) Θα συµπεριλαµβάνει νέους κινδύνους, ώστε να συµπεριληφθούν και οι νέοι κίνδυνοι από την κλιµατική αλλαγή.

ii)Επειδή έχει αλλάξει η ασφαλιστική κουλτούρα θα µπορούν να ασφαλίζονται και παραγωγοί που µέχρι σήµερα είτε δεν µπορούσαν είτε δεν απαιτείτο να ασφαλιστούν.

iii) Θα προβλέπονται τρία επίπεδα ασφάλισης, το υποχρεωτικό, το προαιρετικό και αυτό της δυνατότητας συνεργασίας µε ιδιωτικές ασφαλιστικές. Παράλληλα θα υπάρξει ψηφιακός εκσυγχρονισµός ώστε να γίνεται άµεσα η εκτίµηση των ζηµιών.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ ήταν άριστη η κατεύθυνση για ένταξη στο gov.gr, στη συνέχεια δεν έγιναν τα βήµατα που έπρεπε, από τον Οργανισµό. Σηµείωσε ότι χρειάζεται καλύτερη οργανωτική δοµή του Οργανισµού και περισσότερη διαφάνεια. Με διατάξεις που θα φέρει είπε ότι θα καταργηθεί η δυνατότητα να χρησιµοποιούν δεύτερες πλατφόρµες ορισµένα ΚΥ∆. «Οι διπλοχρεώσεις σε βάρος των αγροτών θα τελειώσουν. Θέλουµε διαφάνεια, συνέπεια, σεβασµό στα χρήµατα που δίνει η ΕΕ στους αγρότες. ∆εν θα χαριστούµε σε κανέναν. ∆εν είναι κράτος αυτόνοµο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισµός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και µόνο». σηµείωσε.

Το προσεχές νοµοσχέδιο θα θεσµοθετηθεί η δηµιουργία Τµηµάτων Αγροτών στα Επιµελητήρια, «ώστε να αποκτήσουν οι αγρότες το µεγαλύτερο όπλο που µπορεί να τους προσφέρει η πολιτεία, τη γνώση».

Για τους ΤΟΕΒ το νέο έτος θα ξεκινήσει η διαδικασία για αλλαγή του υφιστάµενου πλαισίου που χρονολογείται από το 1958. Θα αξιοποιηθούν πλήρως τα κονδύλια του «Ύδωρ 2.0», ύψους άνω των 4 δις ευρώ, αφού, «για την αγροτική παραγωγή το νερό είναι χρυσός.».

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2023 11:42ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

ZOYN ΣE ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Μπουμπούκοι οδηγούν στη χρεοκοπία, πώς ανεβάζεις αφάλιστρα όταν η παραγωγή βουλιάζει? Τι ασφαλίζει ο παραγωγός? Την καρέκλα των διορισμένων. Χαλάζι σε βιομηχανικά ροδάκινα , ζημία 95% η εκτίμηση 35% , αφαιρείται το 25% και μηδεν το αποτέλεσμα επειδή θα μαζευτούν για χυμό . να δώσουμε 100 ευρώ ημερομίσθια για 110ευρώ χυμό.....

Απάντηση

13-10-2023 18:51Έλλην

Η άνθρωποι ζουν στην δική τους πραγματικότητα στα χαρτιά όλα είναι εντάξει στην δική μας πραγματικότητα τίποτα δεν είναι εντάξει κύριε υπουργέ ασε τα επιμελητήρια και μιλά πραγματικούς αγροτοκτηνοτροφους να δεις ότι ζεις σε συνεφακι που φτιάχνουν η γραφιαδες

Απάντηση

13-10-2023 17:49sanosferatonefos

Μην παρακαει στη διαφάνεια έχετε το νου σας...

Απάντηση

13-10-2023 11:10maria

Θα δημιουργηθούν λέι ο υπουργός τμήματα αγροτών στα επιμελητήρια για να μας προσφέρουν γνώση . Η προσφορά τους θα είναι αφιλοκερδώς να υποθέσω . Δηλαδή άλλο ένα τμήμα σωτηρίας . Δεν ξέρω όμως πραγματικά εάν θα βοηθήσουν τα επιµελητήρια τους αγρότες ή οι αγρότες τα Επιµελητήρια με την εγγραφή και την συνδρομή κάθε χρόνο . Μας έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που έχουμε , η γνώση μας ελυπε από τα επιμελητήρια. Υπάρχει θέμα επιβίωσης πλέον και όχι γνώσης Μονο εάν αντιστραφούν οι ρόλοι δώσουμε την γνώση εμείς στα τμήματα και σας την μεταφέρουν γιατί εσείς δεν έχεται γνώση ,τι εστί χωράφι και σταύλος .Ξυπνήστε εκεί στο υπουργείο σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αγρότης / κτηνοτρόφος .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-10-2023 09:10Αγροτ

Πληρώθηκε κανεις συναδελ χρωστουμενα ενιαίας κ πρασιν 2022 ; ευχαριστώ εκ των προτερων.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές