Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Με μαθηματικό τύπο και συντελεστές ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια

Βάσει ενός μαθηματικού τύπου με βασικό συντελεστή 0,0015 ευρώ ανά τ.μ. ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρήση, τη θέση, την καλλιέργεια, την πρόσοψη (ή μη) σε εθνική οδό κ.α. παράγοντες θα υπολογίζεται ο φόρος στα αγροτεμάχια, σύμφωνα με το...

Με μαθηματικό τύπο και συντελεστές ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια

0
0

Με βάση το συγκεκριμένο τύπο, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει για την αγροτική γη είναι, όπως είχαν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews, τα 1,5 ευρώ το στρέμμα. 

Από το κείμενο, πάντως, που έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών δεν προκύπτει διαχωρισμός μεταξύ γης που ανήκει κατ' επάγγελμα αγρότες και ετεροεπαγγελματίες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κάτι τέτοιο να γίνει στο τελικό κείμενο που έχει δοθεί προς διαβούλευση στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών, ίσως και ορών.Πιο αναλυτικά, ο υπολογισμός φόρου στα αγροτεμάχια θα γίνεται ως εξής:

β) Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

βα) Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ββ) Αναλόγως της χρήσης του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

βγ) Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα  (ΣΑΘ), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

 

βδ) Αναλόγως της επιφάνειας του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

 

Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί.

βε) Αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2.

βστ) Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 μ2, ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πριν την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος. 

1. α. Ο φόρος της προηγούμενης παραγράφου προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας, όπου αυτός εφαρμόζεται, ως εξής:

 

β. Ειδικά για γήπεδα, τα οποία είναι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών ή είναι λωρίδες γης, στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές, ή εδαφοτεμάχια έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο φόρος προκύπτει ως το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου και του βασικού συντελεστή φορολογίας, ως εξής:

 Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x ΒΣΦΣύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΑ) έχουν ως εξής:

1. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται επί των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.

2. Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με τον φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

3. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.


Μέριμνα(;) για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ιδιαίτερα αν αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με το εισόδημά τους. Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα τα οποία αδυνατούν, λόγω των συνθηκών, να αντεπεξέλθουν στη φορολογική τους υποχρέωση, θα μπορούν να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου.

Υπουργείο Οικονομικών: Δεν είναι οριστικό το σχέδιο για το φόρο στα αγροτεμάχια

Μετά από διαβούλευση, τόσο δημόσια όσο και με τα κόμματα της κυβέρνησης, θα οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης σε ακίνητα και αγροτεμάχια βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία και «ως εκ τούτου οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή».

Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογούμενους αποτελούν το βασικό γνώμονα στο σχεδιασμό του νέου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος αντικαθιστά τους παλαιούς φόρους».

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire