BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δικαιολογητικά από το λογιστή πλέον μόνο με email

Ο νέος Γενικός Κανονισµός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδοµένων αυτών»  έχει άµεση εφαρµογή από τις 25 Μαΐου 2018 σε όλα τα κράτη-µέλη της ΕΕ.

24_53

Γιώργος Παπαδημητρίου

58
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Τι σχέση όµως έχει αυτό µε του αγρότες; Θα τους αλλάξει την καθηµερινότητα τους, καθώς όλοι τους σχεδόν κάθε µέρα, επικοινωνούνε µε το λογιστή τους για οτιδήποτε: «στείλε µε fax εκκαθαριστικό στην τράπεζα, το θέλει ο υπάλληλος», «στείλε τους κωδικούς taxis να κάνω την αίτηση για το τάδε πρόγραµµα», στείλε email το Ε1 των τριών τελευταίων ετών στο γεωπόνο» κλπ.

Αυτά λοιπόν τελειώνουν. Πλέον, δεν φεύγει τίποτε από το γραφείο για κανέναν λόγο και µε καµία εντολή. 

Οι υπάλληλοι της τράπεζας θα πρέπει να σταµατήσουν να επικοινωνούν µε το λογιστή κατόπιν εντολής του πελάτη για να ζητήσουν δικαιολογητικά. Αυτό –ειδικά στην περιφέρεια- γίνεται κατά κόρον, στα πλαίσια της γνωριµίας και για εξυπηρέτηση του πελάτη.  

ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ 

Αυτό πλέον απαγορεύεται: όποιος θέλει, για ό,τι κι αν θέλει θα πρέπει να επικοινωνήσει µε το λογιστή του, να ζητά και να λαµβάνει οποιοδήποτε δικαιολογητικό χρειάζεται µέσω email. Καλό είναι όλα τα δικαιολογητικά που παραλαµβάνετε µέσω email από το λογιστή σας, να φροντίσετε να τα έχετε σε φωτοτυπίες µαζί σας, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να τα προσκοµίσετε κάπου και δεν µπορείτε, να τα στείλετε µε κάποιον δικό σας. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδικασία προστασίας των προσωπικών σας δεδοµένων, δεν έχει να κάνει µε το ποιος τα προσκοµίζει κάπου, αλλά µε το ποιος τα παραλαµβάνει από κάπου. 

Κι επειδή οι ποινές είναι από µεγάλες έως τεράστιες, προτιµώ να φύγετε από πελάτες του γραφείου µου, παρά να ρισκάρω την πιθανότητα να µου κάνει κάποιος µήνυση ότι παρέδωσα οικονοµικά ή άλλα στοιχεία του χωρίς την εντολή του. Θεωρεί κανείς ότι είναι τραβηγµένο το παραπάνω παράδειγµα; ∆εν νοµίζω. 

Και να µην θεωρηθεί ότι το πρόβληµα δηµιουργείται από τους τραπεζοϋπαλλήλους, στην ίδια κατηγορία της «απαιτητικής αποστολής δικαιολογητικών» ανήκουν κάποιοι δικηγόροι και συµβολαιογράφοι. Προκειµένου να γίνει η αποδοχή κάποιας κληρονοµιάς, να γίνει ένορκη βεβαίωση, να γίνει η σύνταξη συµβολαίου, να γίνει η ρύθµιση οφειλών κ.λπ., χτυπάνε τηλέφωνα από οπουδήποτε και ζητάνε τα πάντα όλα, απαιτώντας να σταλούν άµεσα και θεωρώντας ότι έχουµε και υποχρέωση να το κάνουµε άµεσα. 

ΕΧΩ ΝΕΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  

Τίποτα δεν φεύγει πλέον από το λογιστή χωρίς την έγγραφη συναίνεση του δικαιούχου. 

Όταν πρόκειται για εκκαθαριστικό ή Ε1, τότε µπορεί να το ζητήσει και ο σύζυγος και η σύζυγος αφού, µε τους κωδικούς του ο καθένας µπορεί να τα δει και τα δύο. 

Όταν πρόκειται όµως για Ε2, Ε3, Ε9 και οφειλές, τότε ο καθένας λαµβάνει µόνο τα δικά του, επειδή δεν µπορεί να δει του / της συζύγου του/της. Είτε αρέσει είτε όχι, έτσι είναι τα πράγµατα και καλό είναι να αρχίσουν όλοι να αντιλαµβάνονται τις νέα δεδοµένα. Αρχής γενοµένης από τις υπηρεσίες, τα τράπεζες, και τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελµατίες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδοµένα. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο καλύτερη συνεργασία θα συνεχίσουµε να έχουµε.  

Με το αναµενόµενο κλείσιµο των πάντων στη χώρα µας από το Σάββατο 7 Νοεµβρίου, οι µετακινήσεις γίνεται ακόµη πιο δύσκολες έως αδύνατες. 

Η φυσική παρουσία του φορολογούµενου στο γραφείο του λογιστή πλέον καθίσταται αδύνατη. ∆εν γίνεται δεκτή καµία φυσική παρουσία για όσο διάστηµα αυτό κριθεί απαιτητό για λόγους ασφαλείας. Μόνο τηλεφωνικά πλέον. Όλες οι ∆ηµόσιες υπηρεσίες έχουν σταµατήσει να δέχονται κόσµο, εµείς θεωρεί κανείς ότι είµαστε άτρωτοι;  

Γι’ αυτό ζητάµε από όλους:  

Καµία µετακίνηση στο λογιστή χωρίς λόγο. 

Χρειαζόµαστε από όλους σας email. Αν δεν έχετε, φτιάξτε. Αν δε µπορείτε, έχουν οι δικοί σας άνθρωποι: γιοι και κόρες, γαµπροί και νύφες και φυσικά τα εγγόνια (µόνο όταν δίνουν το χαρτζιλίκι είναι καλοί οι παππούδες;). 

ιαφορετικά σε λίγο καιρό δεν θα µπορούµε να σας εξυπηρετήσουµε. 

Νόµος 4492/17: Εξόφληση παραγωγών σε 60 ηµέρες 

Οι παραγωγοί που πουλάνε τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 60 ηµερών από την έκδοση του τιµολογίου. Το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρµα ανάρτησης των παραστατικών πώλησης και των αποδεικτικών εξόφλησης δεν αναιρεί την υποχρέωση εξόφλησης εντός 60 ηµερών. 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Όλοι όσοι εισπράττουν επιδοτήσεις, είναι υποχρεωµένοι να υποβάλλουν συµπληρωµατικές δηλώσεις για τις επιδοτήσεις των παλαιότερων ετών. Πλέον, οι συµπληρωµατικές  δηλώσεις υποβάλλονται µέχρι  το τέλος του κάθε έτους.  Μετά έχει πρόστιµο. 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-11-2020 23:07κωστας

"Η φυσική παρουσία του φορολογούµενου στο γραφείο του λογιστή πλέον καθίσταται αδύνατη. ∆εν γίνεται δεκτή καµία φυσική παρουσία για όσο διάστηµα αυτό κριθεί απαιτητό για λόγους ασφαλείας. Μόνο τηλεφωνικά πλέον. Όλες οι ∆ηµόσιες υπηρεσίες έχουν σταµατήσει να δέχονται κόσµο, εµείς θεωρεί κανείς ότι είµαστε άτρωτοι;'' κλειδωμένος στο κουκι-κουγκι είσαι και εσύ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία