Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» των σχεδίων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.

Τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης

0
0
Όχημα για τις αλλαγές αυτές θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, αφού λάβει το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου θα δοθεί στη συνέχεια προς διαβούλευση στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, ανάμεσα στα «καινά δαιμόνια» που εισάγει θα είναι και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που εδώ και χρόνια ισχύει για τους αγρότες και η εξομοίωση τους με τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων-εξόδων) και τα κέρδη που θα προκύπτουν μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% ή 25%.
Η Αgrenda είχε εγκαίρως αναφερθεί στο θέμα με εκτενή ρεπορτάζ πριν ακόμα γίνει ευρέως γνωστό ότι οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών είναι μεταξύ των δεσμεύσεων που φέρεται να έχει αναλάβει η κυβέρνηση ενώπιον της τρόικας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών. Θυμίζουμε δε ότι σχετική αναφορά (έστω και εμμέσως) γινόταν στην έκθεση προόδου που είχαν συντάξει προ μηνός περίπου οι αξιωματούχοι της τρόικας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τα σχετικά δημοσιεύματα και οι διαρροές στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των αγροτοσυνδικαλιστών θα αντιταχθεί με σφοδρότητα στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, ενώ λαμβάνουν υπόψη τους και τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το «τσουβάλιασμα» φτωχών και πλούσιων αγροτών που φέρνει η θέσπιση λογιστικών βιβλίων για όλους.
Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες αναζητείται φόρμουλα ώστε να στηθεί ένα στοιχειώδες «δίχτυ προστασίας» για τους «μικρούς» το οποίο, ωστόσο, δε θα έρχεται σε αντίθεση με τη λογική που θα διέπει το νομοσχέδιο. Μένει να δούμε, βέβαια, κατά πόσο οι προσπάθειες αυτές θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο…
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου

03-12-2012 12:12Δημητριάδου

Πώς θα προχωρήσουν στη φορολόγηση των αγροτών όταν δεν έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα λογιστικής παρακολούθησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων; Η αγροτική εκμετάλλευση μπορεί βέβαια να λειτουργεί ως επιχείρηση, ωστόσο κάθε τύπος εκμετάλλευσης παρουσιάζει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λογιστική της παρακολούθηση. Εάν δε ληφθούν αυτές οι ιδιαιτερότητες υπόψη, τότε σημαίνει πως ο στόχος της τήρησης λογιστικών βιβλίων είναι φοροεισπαρακτικός και όχι η εξέλιξη του αγρότη από παραγωγό σε επιχειρηματία.

Απάντηση

05-03-2012 19:06γιαννης

επιτελους να ξεχωρισουν τα προβατατα απο τα κατσικια. Ουτε 1 ευρω αγροτικό εισοδημα στη φορολογικη δηλωση εκτος λογιστικων βιβλίων

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία