BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Έκτακτη ενίσχυση 30 ευρώ το ζώο στην Ισπανία για θηλυκά αιγοπρόβατα

Την έκτακτη ενίσχυση 30 ευρώ ανά ζώο άνω των 4 μηνών σε θηλυκά αιγοπρόβατα αποφάσισε η Ισπανία με Βασιλικό Διάταγμα, λόγω του πλήγματος που υφίσταται ο κλάδος από τον κορωνοϊό.

ARNIA-VITRINA-DYO-ANTRES

Γιάννης Πανάγος

110
9

Η κρατική ενίσχυση αυτή θα δωθεί σε όσους έχουν ζωικό κεφάλαιο άνω των 30 ζώων και θα φτάνει μέγιστο τα 2.100 ευρώ, δηλαδή για την αποζημίωση μέχρι 70 ζώων.

Προϋπόθεση είναι τα ζώα αυτά να έχουν φύγει για το σφαγείο από τις 14 Μαρτίου και μετά σύμφωνα με το διάταγμα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων θα θεσπίσει μέτρα άμεσης στήριξης για τους τομείς των αιγοπροβάτων για τη διευκόλυνση της εξόδου ζώων από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και θα ανακουφίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί μετά την κατάσταση συναγερμού ως συνέπεια του COVID- 19, αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Οι τομείς αυτοί επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την ταχεία επιδείνωση της αγοράς του προβείου και αιγείου κρέατος, δεδομένου ότι η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα εποχική και συνδέεται με την κατανάλωσή τους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, τα κανάλια που έπρεπε να κλείσουν λόγω των μέτρων περιορισμού που είχαν θεσπιστεί, δημιούργησε ένα μεγάλο πλεόνασμα.

Τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν σε βασιλικό διάταγμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, το οποίο θα εξεταστεί επειγόντως. Το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει αυτές τις επιχορηγήσεις, των οποίων οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε επεξεργασία από τις αυτόνομες κοινότητες μετά τη δημοσίευση του βασιλικού διατάγματος, μέσω των κατάλληλων διαδικασιών υποβολής αιτήσεων, επεξεργασίας, επίλυσης και πληρωμών, καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020.



Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Περί τα 32 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που θα έχουν φέτος οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί αμνοεριφίων, λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργεί στην πασχαλινή αγορά το θέμα του κορωνοϊού. 

Αμύνεται το υπουργείο στην ειδική ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να παίζει άμυνα ως προς το χρόνο εξαγγελίας των όποιων αποφάσεων ληφθούν για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, προκειμένου να αξιολογηθεί, όπως λέγεται αρμοδίως, η εξέλιξη της αγοράς μέχρι την τελευταία στιγμή.

 

Προς το παρόν πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα ζωντανά αρνιά που έχουν μείνει πίσω είναι πολλά, αυτά που έχουν φύγει από τα χέρια των παραγωγών έχουν φύγει φθηνά και κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ αρκετά εξ αυτών βρίσκονται στα ψυγεία των εμπόρων, αφού δεν κατάφεραν να τα διώξουν στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχαν προγραμματίσει αρχικά.

 

Ένα επί πλέον πρόβλημα που ανακύπτει για τους παραγωγούς, είναι ότι οι επιταγές που έχουν πάρει από το εμπόριο και το «χασάπη» όπως λέγεται, πιθανότατα θα χρειασθεί να πάνε πίσω από την αναγραφόμενη σ’ αυτές ημερομηνία, λόγω του γνωστού θέματος που έχει ανακύψει με τις 75 ημέρες.

 

Το υπουργείο από την πλευρά του δείχνει να ευελπισθεί ότι το «μένουμε σπίτι» και «μένουμε στην πόλη» που υπαγορεύουν οι συνθήκες λόγω Covit 19, θα αυξήσουν τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής, ιδίως στο κλεινόν άστυ, επομένως τα αρνιά δεν θα μείνουν απούλητα. Από την άλλη πλευρά οι κτηνοτρόφοι βλέπουν ότι και να ζητηθούν, που αυτή τη στιγμή δεν ζητιούνται, η τιμή που θα προσφέρει το εμπόριο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να φθάσει τα 6 ευρώ με τα οποία θα έφευγαν τα αρνιά υπό κανονικές συνθήκες.

 

Μια πιθανή αύξηση έως και διπλασιασμός του λεγόμενου ποιοτικού πριμ που εισπράττουν οι αιγοπροβατοτρόφοι εξετάζεται ακόμη από το υπουργείο, ωστόσο, σοβαρές αντιρρήσεις επ’ αυτής εκφράζουν οι λεγόμενοι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που το εν λόγω πριμ συνδέθηκε με τις παραδόσεις γάλακτος, κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι κάτοχοι εντατικών εκμεταλλεύσεων με ξενικές κατά βάση φυλές, οι οποίοι δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή αρνιών. Άρα τα περισσότερα χρήματα θα οδηγηθούν σε λάθος εκμεταλλεύσεις και όχι σ’ αυτούς που ζημιώνονται από την χαμηλή ζήτηση της πασχαλινής αγοράς για ντόπιο αρνί.

 

Να αναφερθεί εδώ ότι το σύνολο του όγκου παραγωγής στα λεγόμενα πασχαλινά αρνιά (Μάρτιο – Απρίλιο) υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια κομμάτια. Με έναν μέσο όρο 8 κιλά το κάθε κομμάτι, έχουμε μια παραγωγή 16 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκια, επομένως, αν η απώλεια είναι 2 ευρώ το κιλό, η ζημιά για τους παραγωγούς ανέρχεται στα 32 εκατομμύρια ευρώ περίπου και οφείλεται καθαρά στις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

 

Τι γίνεται με τις ντόπιες φυλές

 

Ζήτημα ανακύπτει αυτό τι διάστημα και με τις ντόπιες φυλές, το κρέας των οποίων απευθύνεται κατά βάση στην εστίαση μέσα από συμφωνημένες παραδόσεις των παραγωγών στα καταστήματα, τα οποία αυτό τον καιρό παραμένουν κλειστά.

 

Το υπουργείο έχει ζητήσει σχετικά στοιχεία, κατά βάση από την Διεπαγγελματική του Κρέατος και σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα, οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μια συνολική ζημιά των παραγωγών αυτής της κατηγορίας που φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, αυτή κατανέμεται σε 3 εκατ. ευρώ για τον μαύρο χοίρο, 1 εκατ. για την βραχυκερατική φυλή βοοειδών, 1 εκατ. ευρώ για τα Βουβάλια και περί τα 2 εκατ. ευρώ για τις ντόπιες φυλές προβάτων κρεατοπαραγωγής, όπως π.χ. το Καλαρύτικο.

 

Και στο θέμα αυτό υπάρχει προβληματισμός και επανεξέταση της κατάστασης από το υπουργείο, με τους επιτελείς να επικαλούνται μια αύξηση της ζήτησης για ντόπια κρέατα (έναντι των εισαγόμενων) σε όλο το φάσμα της εγχώρια αγοράς η οποία ενδεχομένως να έχει περιορίσει την αρχική ζημιά και στις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις.   

 

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2020 15:06Βασιλης Ορφανπς

Αυτα μας εχουν ρημαξει αντι πριμ σε ολα τα κιλα γαλακτος ολοι ζηταν στο ζωο. Τελικα το ΠΟΠ προιον πιο ειναι το αρνι η το γαλα

Απάντηση

06-04-2020 13:48Πέτρος καριπιδης

Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει, την περσινή χρονιά στην εκτροφή μου είχα παραφυματιωση κ ως αποτέλεσμα δεν απέδωσαν στο γάλα κ από τα μικρά δεν είχε μείνει σχεδόν κανένα. Γιατί να μην έχω δικαίωμα στις συνδεδεμένες; Έχω από εργαστήριο τα αποτελέσματα που το αποδεικνύουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

06-04-2020 12:59Γιαννης

Ακούω τόσες μέρες δεν θα πουληθούν τα αρνιά και θα μείνουν με τους παραγωγούς και αλλα τόσα ζητάν αποζημιώσεις για την αιγοπροβατοτροφία λες και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι τρέχουν από τα μπατζάκια μας όπως είπε και ο πρόεδρος του Σεκ σε άλλη εφημερίδα που μιλάει μόνο μόνο για τα πρόβατα αρνιά κτλ φυσικά πρόβατο τροφός ειναι το θα έλεγε;;πρόταση εφόσον θα μείνουν αδιάθετα και και και θέλουν αποζημιώσεις κτλ όσα μείνουν απούλητα αντί για αποζημίωση καταγραφή και να τα αγοράσει το ίδιο το κράτος στις αποθήκες ψυγεία του και να τα διαθέσει στον ελληνικό στρατό στα νοσοκομεία μας στους πρόσφυγες μετανάστες κτλ κτλ κανένας δεν το σκέφτηκε;;

Απάντηση

06-04-2020 10:53ΝΙΚΟΣ

Και ενώ συμβαίνουν τα ανωτέρω εχθές πήγα να κάνω τη δήλωση ΟΣΔΕ και διαπίστωσα πως ο ΕΛΓΑ αύξησε την εισφορά στη μηδική-τριφύλλι κατά 20%.Παρακαλώ όποιος δημοσιογράφος το διαβάσει ας ασχοληθεί με το θέμα και να το δημοσιεύσει.Οι άνθρωποι είναι γελοίοι...

Απάντηση

06-04-2020 08:49Δημήτρης Χρέππας

Η συνδεδεμένη ενίσχυση δεν δίνεται με βάση την ποσότητα γάλακτος αλλά με το αριθμό των παραγωγικών ζώων. Τα 100 κιλά γάλα ανά παραγωγικό πρόβατο η αίγα είναι μια μικρή ποσότητα γάλακτος που όσο παραδοσιακή και να είναι η εκτροφή δεν δικαιολογείται να μην παραδοθούν αυτές οι ποσότητες. Βέβαια υπάρχει και ένας πολύ μικρός αριθμός αιγοπρόβατοτροφών τα ζώα των οποίων προορίζονται για κρέας αλλά αυτοί στην ουσία δεν είναι κτηνοτρόφοι αλλά εμπόροι οι οποίοι αγοράζουν ζώα από άλλους και τα διαθέτουν ως δικά τους. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους βουοτροφους με παραδοσιακές εκτροφές αλλά για αυτούς δεν γνωρίζω τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση.

Απάντηση

05-04-2020 20:00Kitsoukis Anastasios

Ντροπή που δίνεται το πριμ καθαρά κ μονο με την ποσότητα γάλακτος.. Υπάρχουν μονάδες που έχουν μείωση παραγωγής γάλακτος λογο πολύ υψηλο κοστος παραγωγής και σε συνδιασμό χαμηλές τιμες γάλακτος δεν αποδίδουν το αναμενόμενο.. Έπρεπε να δωθεί κατά κεφάλι ανα ζώο.. Για να πατήσουν ξανά στα πόδια τους όλοι οι κτηνοτρόφοι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος