BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Στόχος ο εγχώριος αλιευτικός τομέας να γίνει οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο «μπλε οικονομίας»

Πρότυπο για άλλες χώρες για την προστασία των θαλασσών και δη στον τομέα άσκησης της αλιευτικής πολιτικής φιλοδοξεί να αποτελέσει η Ελλάδα, δρομολογώντας μια σειρά από δεσμεύσεις.

ΦΩΤΟ_1_18

24
0

Στην κατεύθυνση αυτή, η 9η Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024», η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-17 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος, η οποία, με βάση τα όσα ειπώθηκαν σε σχετική συνέντευξη τύπου, θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάσκεψη που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Απριλίου στο υπουργείο Εξωτερικών, με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη, αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην πρωτοπορία της προστασίας των θαλασσών» σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες.  Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπογράμμισε ότι θα ανακοινωθούν από τη χώρα μας κάποιες δεσμεύσεις που θα ωθήσουν και άλλα κράτη να αναλάβουν αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Οι 20 από αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιούνται άμεσα ενώ άλλες μέχρι το 2030. «Όλες είναι κοστολογημένες και έχουν επαρκή χρηματοδότηση» πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τα «δικαιώματα των ρύπων» από πόρους από το υπό σύσταση ταμείο για την απανθρακοποίηση των νησιών αλλά και από πόρους από τα υπεράκτια αιολικά, όταν αυτά προχωρήσουν. Πρόθεση, όπως είπε, είναι η προστασία του συνόλου των ελληνικών Θαλασσών. Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι μέσα στο 2024 θα δημιουργηθούν δυο νέα θαλάσσια πάρκα. Το πρώτο θα βρίσκεται στο Ιόνιο και θα περιλαμβάνει περιοχές Natura 2000 αλλά και κάποιες εκτός, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται στο Αιγαίο.  Τα όρια των πάρκων θα καθοριστούν μετά από ειδική επιστημονική μελέτη που θα πραγματοποιηθεί.

Η Ελλάδα να γίνει «οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της «μπλε οικονομίας»

Μιλώντας για τις δράσεις που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης έκανε αναφορά στην ίδρυση του Πρώτου Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Στόχος του είναι η ενίσχυση της γνώσης και της καινοτομίας για να αντιμετωπιστούν βασικές προκλήσεις όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική́ κρίση, η θαλάσσια ρύπανση και οι μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. Αναφέρθηκε στις συστάσεις Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για τις Υδατοκαλλιέργειες αλλά και στην Αλιεία και στον Αλιευτικό Τουρισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε αυτούς τους δυο τομείς υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας. Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως στην εγκατάσταση εξωχώριων ανεμογεννητριών, που έχουν ως στόχο τη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ενώ την ίδια στιγμή όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί η διαρκής προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, αναστέλλοντας την αλιευτική́ δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό́ εργαλείο της βιτζότρατας. Υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ μελετά αντισταθμιστικά σενάρια για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από́ τις 247 εν ενέργεια ανεμότρατες. «Από το 2026 και μετά η δραστηριότητά́ τους θα αναστέλλεται σταδιακά́ στις προστατευόμενες περιοχές αρχίζοντας από́ τα εθνικά́ θαλάσσια πάρκα – τα 2 νέα και το υφιστάμενο της Αλοννήσου – και από το 2030 και στις υπόλοιπες περιοχές Natura, παρέχοντας μετρά αποζημίωσης και στήριξης των συγκεκριμένων αλιέων για μια μεταβατική́ περίοδο» είπε σχετικά. Στόχος όλων αυτών των ενεργειών όπως είπε είναι η «Βιώσιμη Αλιεία» να αποτελέσει κόμβο προοπτικών και πλατφόρμα ανάπτυξης, εφαλτήριο για μία συλλογική και πολύπλευρη προσπάθεια, ώστε με μεθοδικότητα, σχέδιο και οργάνωση, με σεβασμό́ στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, να απογειώσουμε τις ευκαιρίες για βιώσιμη προκοπή και ευημερία για τους ανθρώπους της θάλασσας». Στάθηκε στην αξιοποίηση των οικονομικών πόρων από το Ευρωπαϊκό́ Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, προσθέτοντας ότι επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δράσεων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων. Τέλος, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του EUMED 9, θα γίνει συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών χωρών με έμφαση στη Γεωργία και το Περιβάλλον, καθώς όπως ανέφερε «το περιβάλλον δεν έχει σύνορα».

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει «οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της «μπλε οικονομίας» σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από το  τρίπτυχο: οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, βιωσιμότητα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εν όψει της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference 2024», που θα γίνει στην Αθήνα από 16- 17 Απριλίου, ανακοινώνοντας επτά δράσεις του ΥΠΑΑΤ, προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, μετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παρούσα ήταν η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστρια του “Our Ocean Conference 2024”, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ ήταν και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος.

 Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, ο θεσμός του «Our Ocean» αποτελεί βασικό μοχλό ευαισθητοποίησης και διαμόρφωσης των αναγκαίων αντιλήψεων για όλους, ώστε να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις αποτελεσματικά και να μετατραπούν σε προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ, ο Λευτέρης  Αυγενάκης έκανε αναφορά σε πέντε εξ αυτών:

  1. Ιδρύθηκε πρώτο Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Στόχος του είναι η ενίσχυση της γνώσης και της καινοτομίας για να αντιμετωπισθούν βασικές προκλήσεις όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική κρίση, η θαλάσσια ρύπανση και οι μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
  2. Προωθεί τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τις Υδατοκαλλιέργειες αλλά και την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό. Εκτίμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αυτούς τους δυο τομείς υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας. Στις Διεπαγγελματικές μελετάται να συμπεριληφθούν οι απασχολούμενοι στην ιχθυόσκαλα, στις εξαγωγές και στη μεταποίηση καθώς και στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια.
  3. Προωθείται η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέσω της εγκατάστασης εξωχώριων ανεμογεννητριών.
  4. Ανακοίνωσε την αναστολή της αλιευτικής δραστηριότητας 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο της βιτζότρατας στο πλαίσιο της προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ για διαρκή προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.
  5. Σχεδιάζεται η ύπαρξη  αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες. «Από το 2026 και μετά η δραστηριότητά τους θα αναστέλλεται σταδιακά στις προστατευόμενες περιοχές αρχίζοντας από τα εθνικά θαλάσσια πάρκα  - τα δύο νέα και το υφιστάμενο της Αλοννήσου - και από το 2030 και στις υπόλοιπες περιοχές Natura, παρέχοντας μέτρα αποζημίωσης και στήριξης των συγκεκριμένων αλιέων για μια μεταβατική περίοδο» είπε.
  6. Αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δράσεων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων.
  7. Ενίσχυση της αγροτικής διπλωματίας με στόχο τη λήψη κοινών δράσεων για την προστασία των θαλασσών, μιας και η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα.

Στόχος όλων αυτών των ενεργειών όπως είπε, ο ΥπΑΑΤ,  είναι η «Βιώσιμη Αλιεία» να αποτελέσει κόμβο προοπτικών και πλατφόρμα ανάπτυξης, εφαλτήριο για μία συλλογική και πολύπλευρη προσπάθεια, ώστε με μεθοδικότητα, σχέδιο και οργάνωση, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, να απογειώσουμε τις ευκαιρίες για βιώσιμη προκοπή και ευημερία για τους ανθρώπους της θάλασσας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έγιναν επειδή διαφωνούσαν με δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για την γραφειοκρατία της νέας ΚΑΠ που είχε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, τόνισε, γνωρίζουν καλά ότι γεωργία και αλιεία δεν νοούνται χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος. Επισήμανε ακόμη ότι έχει αποδειχθεί ότι η περιβαλλοντική κρίση δεν έχει σύνορα καθώς και ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στο συνέδριο.

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι η Ελλάδα επενδύει στην αγροτική διπλωματία και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προώθηση κοινών θέσεων μεταξύ των χωρών του ΕΛΚ αλλά και της ομάδας EUMED-9 όχι μόνο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ανακοίνωσε δε ότι η ομάδα των EUMED-9 προγραμματίζει τη διοργάνωση Συνεδρίου με όλες τις χώρες της Μεσογείου ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό προς την ίδια κατεύθυνση και το συνέδριο που προγραμματίζει ο FAO εντός του Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Λευτέρη Αυγενάκη

«Οι πυλώνες δράσης του «Our Ocean» αποτελούν ένα πεδίο σημαντικών πολιτικών στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού μας, να γίνει η Ελλάδα οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της «μπλε οικονομίας» σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από το  τρίπτυχο: οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, βιωσιμότητα.

Κεφαλαιοποιώντας την κομβική μας θέση ως θαλάσσιο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και τον διαχρονικό πρωταγωνιστικό ρόλο μας με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ και την κορυφαία μας θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου, εργαζόμαστε  για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στο πλαίσιο σύγχρονων πολιτικών και δράσεων «Βιώσιμης αλιείας».

Στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε ότι η ευθύνη μας είναι διττή:

Αφενός έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, αλλά και να κάνουμε γνωστή την μακροχρόνια αλιευτική πολιτιστική κληρονομιά των προηγούμενων γενεών, αφετέρου να αναδείξουμε τους υδάτινους πόρους σε έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ελκυστικό προς τους νέους, φωτίζοντας σύγχρονες προοπτικές και ευκαιρίες».



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος