BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Πρόκληση για τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών η γρίπη των πτηνών

Παρά τη διαβεβαίωση των υγειονομικών αρχών ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν απειλεί σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, η είδηση κατάφερε να κυριαρχήσει στα μέσα ενημέρωσης και να επισημάνει την πεποίθηση για την συνάφεια μεταξύ της εντατικής εκτροφής ζώων και της δυνητικής μετάδοσης ασθενειών.

bird-flu

25
0

Οι ανησυχίες για τον ιό της γρίπης των πτηνών θέτουν προκλήσεις για τις εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου να διατηρήσουν ανέπαφη την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, δηλώνει η GlobalData.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσαν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε άρρωστα βοοειδή από γαλακτοπαραγωγικές φάρμες στο Κάνσας και το Τέξας.  

Στη συνέχεια, ένα άτομο στο Τέξας διαγνώστηκε με ένα εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, αντιπροσωπεύοντας μόνο το δεύτερο κρούσμα που εντοπίστηκε ποτέ στις ΗΠΑ.  Παρά ταύτα, το CDC επισήμανε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός, καθώς μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με μολυσμένα πτηνά.  

Επιπλέον, το USDA εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα κρούσματα γρίπης των πτηνών στα βοοειδή δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια ή την προσφορά τροφίμων στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η παστερίωση σκοτώνει βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού του στελέχους της γρίπης των πτηνών.

Η Katrina Diamonon, Επικεφαλής αναλύτρια στην GlobalData, σχολιάζει: «Παρά τις διαβεβαιώσεις από τις υγειονομικές αρχές, θα είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να αποσπάσουν αυτή τη σχετική είδηση ​​από τις δικές τους εμπειρίες. Πολλοί αναπόφευκτα θα ανησυχούν για το πώς η εξάπλωση αυτού του ιού μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνουν.» 

«Υπάρχει επίσης υπολειπόμενο άγχος και φόβος μετά τις άνευ προηγουμένου και καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική απόδειξη για το πώς ξεκίνησε η πανδημία, μια εξέχουσα θεωρία είναι ότι ο ιός εμφανίστηκε σε άγρια ​​ζώα και εξαπλώθηκε στους ανθρώπους στην αγορά. Αυτό φυσικά δημιούργησε υποψίες για την αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος και έκανε τους καταναλωτές να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους».

Έρευνα που διεξήχθη από την GlobalData διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των καταναλωτών παγκοσμίως θα κατανάλωναν εναλλακτικά κρέατα ή γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για λόγους ασφαλείας. 

Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η βιομηχανική γεωργία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων λόγω διαφόρων παραγόντων που είναι εγγενείς σε μεγάλης κλίμακας, εντατικά συστήματα ζωικής παραγωγής. Για παράδειγμα, η εκτροφή στο εργοστάσιο συχνά περιλαμβάνει περιορισμό ζώων υψηλής πυκνότητας, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ ο συνωστισμός και οι ανθυγιεινές συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στα ζωικά προϊόντα.

Η Diamonon καταλήγει: «Είναι ζωτικής σημασίας να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα μέσω σαφούς επισήμανσης, πιστοποιήσεων και σφραγίδων, καθώς και με πληροφορίες σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την αλυσίδα εφοδιασμού.»

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος