Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Η αντικατάσταση του οξειδίου του ψευδαργύρου στα χοιρίδια

Η φαρµακευτική χρήση του οξειδίου του ψευδαργύρου έχει πλέον απαγορευτεί στην ΕΕ, ενώ έχει ήδη δοθεί ικανός χρόνος ώστε να προσαρµοστούν τα σιτηρέσια των χοιριδίων.

1_228

127
0

Εντούτοις, υπάρχει ακόµα αρκετή σύγχυση ως προς τον τρόπο αντικατάστασης αυτού του αποτελεσµατικού προσθετικού σκευάσµατος. Για τους σκοπούς τού άρθρου αυτού, θα αναφερθούµε σε δύο τέτοιους τρόπους: ο ένας βασίζεται στα δικά µας προϊόντα (Ariston Nutrition) και ο δεύτερος στηρίζεται  σε γενικότερες πρακτικές ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

  1. Στα προϊόντα µας έχουµε σταµατήσει τη φαρµακευτική χρήση του οξειδίου του ψευδαργύρου από το 2012. Αυτό έγινε επειδή η χρήση του είχε ήδη µερικώς απαγορευθεί. Έτσι, αποφασίσαµε να προετοιµαστούµε για την αναπόφευκτη ολική απαγόρευση του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον όποιον δοκιµάσαµε διάφορα ευέλικτα προσθετικά όπως (α) µίγµατα οργανικών οξέων, (β) προβιοτικά, (γ) ειδικές ουσίες για την διατροφή του ωφέλιµου πεπτικού µικροβιώµατος, και (δ) θειϊκό χαλκό. Φυσικά δεν χρησιµοποιούµε όλα τα παραπάνω σε όλα τα προϊόντα αλλά αποφασίζουµε µε βάση το κόστος, τις προτιµήσεις της αγοράς και του πελάτη, και πάνω από όλα εάν οι τροφές µας πωλούνται ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας η απευθείας σε χοιροτροφικές µονάδες.

 

  1. Όλα τα παραπάνω δεν κείτονται µακρά των σύνηθων πρακτικών ανά τον κόσµο. Το µυστικό βρίσκεται στην επιλογή της κατάλληλης «µάρκας» των διαφορετικών προσθετικών, και αυτό κάνει τελικά την ειδοποιό διάφορα. Στην παραπάνω λίστα θα µπορούσαµε κάλλιστα να προσθέσουµε εναλλακτικές µορφές οξειδίου του ψευδαργύρου, αλλά τα στενά όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσχεραίνουν την χρήση τους. Ακόµα και η χρήση του θειικού χαλκού στα νόµιµα όρια τείνει να είναι σχεδόν άνευ πρακτικής σηµασίας όσον αφορά την υγεία του πεπτικού συστήµατος. Επιπρόσθετα, προϊόντα του δευτερογενούς µεταβολισµού των φυτών (γνωστά παλαιότερα και ως αιθέρια έλαια), ένζυµα, συγκεκριµένα λιπαρά οξέα µε αντιµικροβιακή δράση, και µια πληθώρα από αλλά προσθετικά.

 

 Το σηµαντικό πάντοτε είναι η εύρεση ενός σωστού συνδυασµού προσθετικών στο σωστό κόστος. Για τον λόγο αυτό, είναι οικονοµικότερος ο καταρτισµός σιτηρεσίων για µια συγκεκριµένη µονάδα σε σύγκριση µε εµπορικά προϊόντα. Για παράδειγµα, όταν σχεδιάσαµε µια νέα σειρά προϊόντων διατροφής χοιριδίων για έναν συγκεκριµένο πελάτη στη Θεσσαλία, γνωρίζαµε τον ίδιο και τη µονάδα του προσωπικά. Ξέραµε το επίπεδο εξειδίκευσης του προσωπικού του και το αυτό της υγιεινής κατάστασης της µονάδας, καθώς και τις πρακτικές διατροφής που χρησιµοποιούσε. Έτσι µπορέσαµε να καταρτίσουµε ένα σχετικά οικονοµικό προϊόν, το οποίο διαφορετικά θα απαιτούσε περισσότερα προστατευτικά µέσα για την αντιµετώπιση αγνώστων συνθηκών.

 

Τελικά, υπάρχουν πολλοί δρόµοι για την αντικατάσταση της φαρµακευτικής χρήσης του οξειδίου του ψευδαργύρου, και δεν χρειάζεται πάντοτε να είναι ο περισσότερο ακριβός!

 

*Ariston Nutrition - ∆ιευθύνων Σύµβουλος,
∆ιδάκτωρ University of Illinois (USA),
 µετεκπαιδευθείς στο Kansas State University (USA)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία