BACK TO
TOP
Απόψεις

Πανευρωπαϊκή αγωνία για περιθωριοποίηση αγροτών γεννά η πολιτική απάθεια

Όλα δείχνουν ότι οι όροι της αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη βρίσκονται σε ένα µεταίχµιο, µε την πίεση που υφίσταται πολλοί αγρότες, να είναι ικανή να ωθήσει εκτός αγοράς χιλιάδες µικρές και µεσαίες εκµεταλλεύσεις.

10-11a

Πέτρος Γκόγκος

890
4

Πολλοί είναι αυτοί που αξιολογούν τις ισορροπίες αυτές, ως µια συγκαλυµµένη προσπάθεια να ανοίξει ο δρόµος και ο χώρος (γη) για µεγάλα funds που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο.

Το περασµένο καλοκαίρι οι Ολλανδοί αγρότες βγήκαν στους δρόµους, νιώθοντας πιο κοντά από ποτέ την απειλή των «φιλοπεριβαλλοντικών µεταρρυθµίσεων», που ευαγγελίζεται η Κοµισιόν. Η αγωνία τους δεν άργησε να επιβεβαιωθεί όταν τον Νοέµβριο του 2022 η ολλανδική κυβέρνηση προσφέρθηκε να πληρώσει το 120% της αξίας 3.000 κτηνοτροφικών και αγροτικών εκµεταλλεύσεων προκειµένου να κλείσουν, σε ένα µέτρο που σκοπό είχε να περιορίσει δραστικά τις εκποµπές ρύπων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ο αγώνας που διεξάγεται στην Ολλανδία φαίνεται να είναι µέρος ενός πολύ µεγαλύτερου παιχνιδιού που επιδιώκει µια «επανεκκίνηση» στο διεθνές σύστηµα τροφίµων. Παρόµοια µέτρα εισάγονται ή εξετάζονται επί του παρόντος σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συµπεριλαµβανοµένου του Βελγίου, της Γερµανίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας (όπου η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους παραδοσιακούς αγρότες να εγκαταλείψουν την αγορά ώστε να ελευθερώσουν γη για νέους «βιώσιµους» αγρότες). Προφανώς στη γλώσσα της πολιτικής επικοινωνίας, η λέξη «βιώσιµος» φωτογραφίζει τις ανώνυµες εταιρείες, που έχουν τα κεφάλαια και επιδιώκουν τα µεγέθη (εκτάσεις) που επιτρέπουν οικονοµίες κλίµακος και µια φθηνότερη µετάβαση στα «βιώσιµα» συστήµατα παραγωγής από ό,τι θα στοίχιζε αυτή η µετάβαση αν έπρεπε να εφαρµοστεί από µεµονωµένους παραγωγούς.

Αυτή την αγωνία ανέδειξε προ ολίγων ηµερών και το αποτέλεσµα της κάλπης στην Ολλανδία. Το Κίνηµα Αγροτών Πολιτών (BoerBurgerBeweging) της Καρολίν φαν ντερ Πλας, ένα πολιτικό σχήµα που προέκυψε από τα µπλόκα των Ολλανδών αγροτών, απέσπασε σχεδόν 20% της ψήφου και προορίζεται να αναδείξει 15 γερουσιαστές, επί συνόλου 75, όσους δηλαδή και η συµµαχία της Πράσινης Αριστεράς µε τους Εργατικούς, ενώ το κεντροδεξιό κόµµα VVD του εδώ και 13 χρόνια πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε περιορίσθηκε στις 10 έδρες.

Φυσικά όταν το ένστικτο της οικονοµικής επιβίωσης εκφράζεται πολιτικά µε έναν αντιδραστικό δεξιόστροφο λαϊκισµό, που χαϊδεύει το µαύρο άκρο του πολιτικού φάσµατος, κάτι που αποδίδεται στο εν λόγω κίνηµα από τους αναλυτές, τότε η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

14-04-2023 18:20unsigned

<<Προφανώς στη γλώσσα της πολιτικής επικοινωνίας, η λέξη «βιώσιµος» φωτογραφίζει τις ανώνυµες εταιρείες, που έχουν τα κεφάλαια και επιδιώκουν τα µεγέθη (εκτάσεις) που επιτρέπουν οικονοµίες κλίµακος και µια φθηνότερη µετάβαση στα «βιώσιµα» συστήµατα παραγωγής από ό,τι θα στοίχιζε αυτή η µετάβαση αν έπρεπε να εφαρµοστεί από µεµονωµένους παραγωγούς.>> The marginal producer is critical : e.g. I as the marginal producer of olive oil (eleokomos) for the annual diet of my family guarantee two things : 1) the 400 tree ancient grove of enoria cannot be place under pressure from DNA sequencing to alter its ancient harvest art; 2) the pricing of the elea is paper note legal tender, thus debasement of currency accounting is not possible. Obviously I as a producer will never surrender my health to "breadmold" and never compromise the ancient exchange of elea. you take the marginal producer out; you are surrendering the ancient tree to nuclear sequencing and effectively "breadmold". Therefore, ανώνυµες εταιρείες OXI «βιώσιµος».

Απάντηση

09-04-2023 23:12Παρατηρητης

Μπράβο στον Κ.Γκογκο για το άρθρο. Σε λίγες γραμμές περιέγραψε με αντικειμενικότητα την πραγματικότητα και το μέλλον των αγροτών και κτηνοτρόφων. Καταργούνται όπως και ο χειμώνας.

Απάντηση

02-04-2023 18:27Έλλην

Δηλαδή μας δείχνουν το προς τα που πάει η κτηνοτρόφια απλά πράγματα για να μην απορούμε γιατί δεν μας δίνουν καμία σημασία

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία