BACK TO
TOP
Αγρόσχολος

Παιχνίδια Χονδρεμπόρων

Καλοδεχούµενη η άνοδος που καταγράφεται διεθνώς στις τιµές των αγροτικών προϊόντων, ωστόσο, κρύβει και πολλές παγίδες.

panagos01_2

Γιάννης Πανάγος

27
0

Πρώτον, γιατί η άνοδος στα εµπορεύµατα συµπαρασύρει και τις τιµές των εισροών, αυξάνοντας δυσανάλογα µάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και τα κόστη παραγωγής. ∆εύτερον, σ’ αυτή την αναµπουµπούλα το εµπόριο και τα δίκτυα βρίσκουν αφορµή για µεγάλες εισαγωγές και εκτοπισµό της ντόπιας παραγωγής από τα ράφια των super market.

  Οι χορτοφάγοι 

Στις λεγόµενες µεγάλες καλλιέργειες, τα πράγµατα για τους παραγωγούς δείχνουν να εξελίσσονται καλά. Σιτηρά, καλαµπόκι, κτηνοτροφικά φυτά και βαµβάκι επωφελούνται ήδη από το ράλι στα διεθνή χρηµατιστήρια εµπορευµάτων. Εκεί που φαίνεται όµως να υπάρχει µεγάλο πρόβληµα είναι στα κηπευτικά και δη στα προϊόντα αντοχής (στα ψυγεία), όπως είναι οι πατάτες, οι ντοµάτες, τα λεµόνια, τα σταφύλια κ.α.

  Πε µου τα λλίον

Μου λένε για παράδειγµα, πατάτες από την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα ανακατεύονται µε κοκκινόχωµα, βαφτίζονται κυπριακές και πωλούνται σε διπλή τιµή (1,20 ευρώ το κιλό). Από ντόπιες στα ράφια των super market βρίσκει κανείς µόνο κάτι «µισοκακόµοιρες» και µάλιστα σε τιµή που να µην τις πλησιάζει κανείς. Πρόκειται για παιχνίδια εισαγωγέων και χονδρεµπόρων που κάνουν πολλούς να µιλούν για οργανωµένο σχέδιο απαξίωσης της ντόπιας παραγωγής. Κι αυτό, µε τις ελεγκτικές αρχές να σφυρίζουν αδιάφορα, καθώς… είναι πολλά τα λεφτά γιε µου.

  Πανί µε πανί

Κι όλα αυτά, όταν η τιµή παραγωγού για τις πατάτες στην Ηλεία δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά (µέσα µε τα τσαρούχια) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί να πληρώσει έστω και την ειδική ενίσχυση για τον κορωνοϊό (στη φθινοπωρινή), µπας και βουλώσουν οι άνθρωποι καµιά τρύπα. Λες και το κάνουν επίτηδες, εκεί στην πλατεία Βάθη, να µην έχουν οι αγρότες ρευστό και να πουλάνε τη σοδειά τους όσο – όσο.

   Καιρός του Νώε

Όπως γίνεται και µε τις αποζηµιώσεις για τον παγετό. Για τις ζηµιές που έγιναν στην παραγωγή τον Απρίλιο του 2021, ο ΕΛΓΑ πληρώνει προκαταβολή, εκεί που πληρώνει, δηλαδή ούτε τους µισούς, µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε του 2020.
Έτσι, υπάρχουν αγρότες που ξερίζωσαν τα δέντρα τους και παίρνουν αποζηµίωση και την ίδια ώρα κάποιοι που είχαν καρποφορία πρώτη φορά (νέες φυτείες) δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Κι όλα αυτά εις δόξαν του πολύπαθου ΟΣ∆Ε και των τεχνικών συµβούλων που τρώγονται σαν τα κοκόρια για το ποιος θα πρωτοπάρει τη δουλειά!

   Κι όµως γίνεται

Αλήθεια, πολλή ησυχία υπάρχει φέτος στα συµπύρηνα ροδάκινα. Σε µια χρονιά που η παραγωγή ήταν λιγότερη από µισή και οι βιοµηχανίες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σχεδόν διπλή τιµή στους παραγωγούς, όλοι δηλώνουν ευχαριστηµένοι και προπαντός η βιοµηχανία. Σε βαθµό που να αναρωτιέται κανείς, πως γίνεται και τις καλές παραγωγικά χρονιές µε 25 λεπτά τα ροδάκινα να είναι ακριβά για τη βιοµηχανία και φέτος µε 45 λεπτά η δραστηριότητα στην κοµπόστα να αφήνει και κέρδος.  

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία