BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Κάθε µπύρα που παράγεται είναι µια στιγµή στο χρόνο

Χαρακτηριστικά αρωματικές δίχως εκρηκτικότητες, εκφραστικές με έντονα τυπικές και τραγανές προσωπικότητες, οι Lager και Pilsener είναι τα στυλ μπύρας που προϋποθέτουν και αναζητούν εξαιρετική ακρίβεια στη λεπτομέρεια εκτέλεσης σε κάθε στάδιο της ζυθοποιητικής διαδικασίας. Ας δούμε κάποιους επιφανείς εκπροσώπους των εν λόγω κατηγοριών...

32_31

239
0



Η ξανθιά από τη ∆ράµα

Αποτέλεσµα µιας µακράς περιόδου πειρµατισµών αποτελεί η Lager πρόταση της Johnnies' Beer. Απαστερίωτη και φρέσκια, ξανθιά µε απόλυτα διαυγή λάµψη και πυκνό αφρό, παράγεται από τέσσερις εκλεκτές ποικιλίες ελληνικής βύνης κριθαριού και τρία είδη εξαιρετικών λυκίσκων. Η Lager της Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας ∆ράµας χαρακτηρίζεται από τα αρώµατα εσπεριδοειδών των λυκίσκων σε αρµονική ισορροπία µε τα απαλά αρώµατα βύνης ενώ η γεύση είναι πλούσια, φρουτώδης γεύση µε διακριτική πικράδα. Για µέγιστη απόλαυση προτείνεται να σερβίρεται στους στους 2-4°C µε αφρό ενώ συνδυάζεται αρµονικά µε κρέατα σχάρας, θαλασσινά, πίτσα και βραστά λουκάνικα. Αλλά δεν θα πει και όχι αν καταναλωθεί µόνη της...

Ευκολόπιοτη, απαλή και δροσιστική µέχρι την εποµένη, η Johnnies' Beer Lager διατίθεται στην αγορά σε γυάλινη φιάλη 0.5 & 0.33 L, PET φιάλη 0.50, 1 & 2 λίτρων και χύµα σε βαρέλι.

Η πρότυπη Μακεδονική Ζυθοποιία ∆ράµας ιδρύθηκε το 2015 από τον Ιωάννη Ετόγλου. Η δυναµικότητά της σήµερα αγγίζει τα 500.000 λίτρα ετησίως και οι νέες ιδιόκτητες -επισκέψιµες- εγκαταστάσεις βρίσκονται στο 3ο χλµ. ∆ράµας-Μικροχωρίου και εκτείνονται σε 2500 τ.µ. Η ζυθοποίηση γίνεται από ανθρώπους µε µεράκι στις καλύτερες συνθήκες παραγωγής µε τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισµό, ακολουθώντας την παραδοσιακή και απόλυτα φυσική διαδικασία ζύµωσης και ωρίµανσης τηρώντας ευλαβικά σύστηµα διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών και υπηρεσιών. Παράγεται µε υπευθυνότητα ένα γνήσιο φρέσκο και ζωντανό προϊόν 100% από κριθάρι και σιτάρι, χωρίς ζάχαρη, εκχυλίσµατα και άλλα υποκατάστατα. Το προϊόν δεν έχει υποστεί παστερίωση και σταθεροποίηση προσφέροντας τα θρεπτικά στοιχεία όπως τις πρωτεΐνες των δηµητριακών, τα αντιοξειδωτικά του λυκίσκο και το σύµπλεγµα των βιταµινών Β που περιέχει η µαγιά. Αυτή είναι και η βασική διαφορά της από τις βιοµηχανικές µπύρες.

Άρωµα φυσικής µπύρας

Δείχνει το δρόμο η πρώτη ετικέτα της Ζυθοποιίας Πηνειού

Ξανθιά και σχεδόν διαυγής, µε λευκό αφρό µεγάλης διάρκειας. Στη µύτη διακρίνονται διακριτικά γήινα και ελαφρώς πικάντικα αρώµατα. Στο στόµα, η γλυκύτητα της βύνης µαζί µε τη ελαφριά γεύση µπισκότου δένει αρµονικά µε τα διακριτικά αρώµατα του Τσέχικου λυκίσκου. Η επίγευσή της είναι ελαφρώς πικρή, πικάντικη και µε µεγάλη διάρκεια, όπως ακριβώς αρµόζει σε µια κλασική Τσέχικη Pils.

Ο λόγος για τη Lola Pilsner, την µπύρα που σύστησε στο µπυρόφιλο κοινό και όχι µόνο τη Ζυθοποιία Πηνειού, την πρώτη µικροζυθοποιία της Λάρισας.

Η Lola Pilsner µε vol.5% IBU: 29 κυκλοφορεί σε συσκευασία 330 ml και 500 ml και η προτεινόµενη θερµοκρασία σερβιρίσµατος είναι 4οC, ενώ συνδυάζεται αρµονικά µε σαλάτες, λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα), φρέσκα τυριά, λιπαρά ή τηγανητά ψαρικά/θαλασσινά, βραστά λουκάνικα, ελαφρώς πικάντικα φαγητά, τηγανιτά, αλλά και λεµονόπιτα και γλυκά µε φράουλες.


Εύγευστη και αφράτη

Η νέα Pils «Φλύα» της Ζυθοποιίας Αναστασίου που βράζει στο Χαλάνδρι

Eνα νέο συσκευασµένο προϊόν ζύθου µε τη σφραγίδα της Ζυθοποιίας Αναστασίου είναι η µπύρα «Φλύα» που κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά. Σύµφωνα µε τους ανθρώπους της µικροζυθοποίας του Χαλανδρίου η «Φλύα» είναι αποτέλεσµα πολύµηνης έρευνας και προσπάθειας. Πρόκειται για µια αφιλτράριστη και απαστερίωτη συνταγή ζύθου τύπου Pils, εύγευστη, αφράτη µε ευχάριστη πικράδα διαρκείας και 4,5% ABV. H «Φλύα» κυκλοφορεί σε φιάλη 500ml και την επιµέλεια της ετικέτας ανέλαβε το Symbolic Design Studio (https://symbolic.gr/).

Σηµειώνεται ότι «Φλύα» ονοµαζόταν ο αρχαίος οικισµός - πόλη και δήµος της Κεκροπίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας) στη Μεσόγαια χώρα, σύµφωνα µε τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους, το σηµερινό δηλαδή Χαλάνδρι. Ο Ησύχιος αναφέρεται στην ονοµασία «Φλύα» που προέρχεται από το ρήµα «φλει» και σηµαίνει «ευκαρπεί», καθώς η γη των Χαλανδραίων ήταν και είναι πλούσια σε βλάστηση.

Ιδιοκτήτης της µικροζυθοποιίας είναι ο Φώτης Αναστασίου, ο οποίος ξεκίνησε ανοίγοντας το 2010 µια µικρή παµπ στα αγγλικά-ιρλανδέζικα πρότυπα, τη Local Pub, η οποία λειτουργεί µέχρι σήµερα και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη µικροζυθοποιία. Αυτή ήταν ένα από τα πρώτα µαγαζιά που έβαλε στις κάνουλές του ελληνικές craft µπύρες και στήριξε τις προσπάθειες των µικροζυθοποιείων και των nomad ζυθοποιών.

Πολύτιµη σε όνοµα αλλά και χαρακτήρα

Στην 33 Brewing στο Θριάσιο πεδίο αρώµατα και γεύσεις αναµειγνύονται και ευωδιάζει ο τόπος. Ένα πρότυπο ζυθοποιείο τιµά αυτή την γωνιά της Αττικής γης δίνοντας πνοή σε όνειρα µικροζυθοποιών που βρήκαν λιµάνι και ζωντάνεψαν. Με την πρώτη του Lager να προδιαθέτει µε χαρακτήρα και όνοµα για κάτι πολύτιµο. Η Χρυσαφένια, vol. 5,0%, µε ελαφρώς νεφελώδες ξανθό χρώµα, πλούσιο αφρό µε διάρκεια, αρώµατα από ζυµωτό φρέσκο ψωµί και βότανα, βυνώδη στοιχεία µε ελαφρές πικρές ταννίνες στο τελείωµά της. ∆ιατίθεται σε συσκευασίες 500ml, 20lt, 30lt. Σηµειώνεται ότι το 2022 η 33 Brewing Company, έβρασε για πρώτη φορά στις δεξαμενές της τον Δεκέμβριο του 2020. Η ομάδα της παραγωγής απαρτίζεται από τους περίτεχνους ζυθοποιούς των "brands" Flaros, Clepsydra, Noble Men, Kvlt, Dark Crops και κάποια ακόμη όπως η Valia Calda που εμπιστεύτηκαν την 33 Brewing για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Στα παραγόμενα είδη είναι Lager, American Pale Ale και IPA. Ζυθοποιούνται επίσης βέλγικες-μοναστηριακές μπύρες καθώς και καπνιστές. Το όραμα των Βασίλη Σέγκου και Τίμου Πατσού για τα επόμενα χρόνια, είναι να ακουμπήσουν τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της Αμερικής, χώρα η οποία θεωρείται κυρίαρχη στην παραγωγή μπύρας.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία