BACK TO
TOP
Brand name

Υπεραξία στα προϊόντα με τις θρησκευτικές πιστοποιήσεις Halal και Kosher

Ολοένα και πιο έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών να αποκτήσουν τις θρησκευτικές πιστοποιήσεις Halal (για μουσουλμάνους) και Kosher (για Εβραίους).

Υπεραξία στα προϊόντα με τις θρησκευτικές πιστοποιήσεις Halal και Kosher

1
0

Αυτό τόνισε ο εταίρος της εταιρίας Greekexports ΕΠΕ σύμβουλοι εξαγωγών και πιστοποίησης Halal και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Θωμάς Βασσάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, διευρύνεται ολοένα η λίστα των προϊόντων που δεν παραβιάζουν τους κανόνες της μουσουλμανικής θρησκείας (από ελληνική σταφίδα, ελαιόλαδο και παγωτό, μέχρι αλεύρι, ζυμαρικά, ντόνατ και σιροπιαστά).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βασσάρας, την πιστοποίηση Ηalal έχουν ήδη λάβει, ή βρίσκονται στη διαδικασία να αποκτήσουν, συνολικά 60 ελληνικές επιχειρήσεις και διευκρίνισε ότι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία κυμαίνεται από δύο εβδομάδες το λιγότερο μέχρι και ενάμιση μήνα το μέγιστο. Διευκρίνισε δε ότι το ποσό που θα πρέπει κάποιος να καταβάλλει για να λάβει τη θρησκευτική πιστοποίηση κυμαίνεται από 1.300 ευρώ το λιγότερο μέχρι και 3.000 το μέγιστο, ανάλογα με το προϊόν και τις γραμμές παραγωγής της ενδιαφερόμενης επιχείρησης.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «υπάρχουν διεθνώς περί τις 160 εταιρείες που προετοιμάζουν τα πάντα μέχρι τον τελικό έλεγχο ενός προϊόντος από μουφτή που χορηγούν θρησκευτική πιστοποίηση. Οι μεν μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να φάνε χοιρινό και να καταναλώσουν αλκοόλ, ενώ από τους Εβραίους δίδεται σημασία στον τρόπο σφαγής των ζώων».

Σύμφωνα με τον κ. Βασσάρα, «η απόκτηση θρησκευτικών πιστοποιητικών προσδίδει υπεραξία στα προϊόντα των επιχειρήσεων, τους δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των εξαγωγών σε χώρες με κύρια θρησκεία τη θρησκεία στην οποία αναφέρεται το πιστοποιητικό, καθώς και σε χώρες όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί της θρησκείας που αναφέρει το πιστοποιητικό».

Επίσης, μπορεί να αποτελέσει και παράγοντα ενίσχυσης του τουρισμού από συγκεκριμένες αγορές. Σύμφωνα με τον σύμβουλο εξαγωγών και πιστοποίησης Kosher, Αθανάσιο Γκόλια, οι επισκέπτες από το Ισραήλ (στην Ελλάδα) ξεπερνούν πλέον τους 400.000 ετησίως και «...όλοι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλη δυσκολία να τραφούν γιατί δεν υπάρχουν πιστοποιημένα εστιατόρια, προϊόντα κλπ. Υπάρχει μια ζήτηση στην αγορά που όσο βελτιώνουμε την εικόνα μας προς τα έξω ότι είμαστε πιστοποιημένοι με τη θρησκευτική πιστοποίηση, τόσο θα βελτιώνουμε και τη θέση μας στο τουριστικό προϊόν», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι, στη Θεσσαλονίκη δύο ξενοδοχεία «έχουν πιστοποίηση Kosher και έχουν εστιατόρια Kosher».

Στα 600 δις δολάρια το εμπόριο Halal

 

Το εμπόριο τροφίμων Halal αγγίζει σήμερα τα 600 δις δολάρια και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ 2013-2020 με μέσο όρο 3,7%, ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρουσίαση του κ. Βασσάρα.

Το μερίδιο αγοράς των τροφίμων Halal είναι 12% του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων και μεγάλοι λιανέμποροι στην Ευρώπη τοποθετούν προϊόντα Halal στα ράφια τους.

Το μέγεθος της βρετανικής αγοράς Halal υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ, με 4% του πληθυσμού να είναι μουσουλμάνοι, ενώ το εμπόριο κρέατος Halal στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά 70% σε πέντε χρόνια.

Σημαντικό είναι και το μέγεθος της αγοράς τροφίμων Kosher που ανέρχεται σε 9 δις δολάρια, ενώ περίπου 3.000 νέα προϊόντα εισάγονται στην αγορά Kosher κάθε χρόνο, επισημαίνεται στην παρουσίαση του κ. Γκόλια.

Η πιστοποίηση Kosher χαρακτηρίζει 400.000 περίπου προϊόντα που παράγονται από 2.400 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, κατάλληλα για την εβραϊκή διατροφή με κανόνες οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στη Βίβλο και στην εβραϊκή παράδοση. Προϋποθέτει μια σειρά από προϋποθέσεις που καλύπτουν την επιλογή των πρώτων υλών, τον συνδυασμό των συστατικών και τον τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία