BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Διπλό Χρυσό για ελληνικά ελαιόλαδα στο διεθνή διαγωνισμό ATHENA 2020

Με περισσότερα κατά 18% δείγματα ελαιολάδου, ελληνικά και ξένα, σε σχέση με πέρσι και υπό τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού διεξήχθη ο φετινός Athena IOΟC 2020, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική που διατηρεί ο τομέας παγκοσμίως.

KAR_3829

21
0

Μάλιστα, λόγω των περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις τα δείγματα αξιολογήθηκαν από μία αμιγώς ελληνική επιτροπή, υπό τα αυστηρά καθιερωμένα διεθνή ποιοτικά στάνταρτς.

Το ραντεβού δόθηκε στα Σπάτα, στον Πύργο Πετρέζα, από 11 έως 13 Ιουνίου, και τώρα σειρά έχει, στις 22 Ιουνίου, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των καλύτερων ελαιολάδων, μέσα από μια δεξαμενή 430 δειγμάτων από 17 χώρες που έλαβαν Διπλό Χρυσό, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο βραβείο, αλλά και με 12 ειδικές διακρίσεις.




Την πρώτη θέση του 5ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition 2020» (ATHIOOC 2020) κέρδισε το κινέζικο ελαιόλαδο Xiangyu Coratina, της επαρχίας Λονγκνάν, στο Γκανσού, από την ποικιλία Κορατίνα. 

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο από τον Έβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Ήταν αυτό με την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 9 συνολικά ελληνικά ελαιόλαδα που κέρδισαν φέτος Διπλό Χρυσό μετάλλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, αφού πέρυσι, το 2018 και το 2017 μόνο ένα ελληνικό ελαιόλαδο τη φορά εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο και την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού (2016) κανένα. Ανάμεσα στα ειδικά βραβεία, το ελαιόλαδο «Ιλιάδα», από τη Μεσσηνία, της ποικιλία «Κορωνέικη» διακρίθηκε με Διπλό Χρυσό και θεωρήθηκε το καλύτερο «Κορωνέικο»  ελαιόλαδο.  Στην ίδια ποικιλία,  το  ελληνικό αρωματισμένο ελαιόλαδο «Μαυρούδης Gourmet Σκόρδο», από την Κέρκυρα, διακρίθηκε ως το ανώτερο, ανάμεσα στα αρωματισμένα.

 Από τα ελληνικά ελαιόλαδα, το «Βιολογικό Αγουρέλαιο Κρετανθός», το οποίο αποτελείται από μίγμα 70% Κορωνέικη και 30% Τσουνάτη, από το Ρέθυμνο, κρίθηκε ως το ανώτερο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, καλύτερο βιολογικό ελαιόλαδο διακρίθηκε η κινέζικη κορατίνα Xiangyu Coratina, της επαρχίας Λονγκνάν.

Στο διαγωνισμό ξεχώρισαν και τα ελαιόλαδα της Ισπανίας, όπου διακρίθηκαν με διπλό χρυσό, οι ποικιλίες Arbequina, Hojiblanca, και Picual. Παράλληλα, αναδείχθηκαν και τα ελαιόλαδα της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Πορτογαλίας και της Τυνησίας, στα οποία απονεμήθηκε διπλό χρυσό.


Επισημαίνεται ότι,  η επιτροπή απένειμε 350 μετάλλια: 48 χάλκινα, 95 αργυρά, 159 χρυσά και 48 διπλά χρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθμολογία 95/100 και πάνω), ενώ στο διαγωνισμό συμμετείχαν 430 δείγματα, εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από 16 χώρες. Η αξιολόγηση των δειγμάτων διεξήχθη στα Σπάτα, στον Πύργο Πετρέζα, από τις 11 έως 13 τις Ιουνίου.


Όπως φαίνεται και στην σημαντική αύξηση κατά 18% κατά και 81% των συμμετοχών και των διακρίσεων αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι, το 2019 ήταν μία καλή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Η συμμετοχή των ελληνικών ελαιολάδων αυξήθηκε γενναία, κατά 35%, με αποτέλεσμα φέτος να αποτελούν το 59% του συνόλου. Η αύξηση των συμμετοχών μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο διαγωνισμός ήταν στην 5η έκδοσή του, και έχει αποκτήσει περισσότερο κύρος. Περισσότερο όμως από ποτέ, η ποιότητα της παραγωγής 2019-2020 αποτυπώνεται στην αύξηση των φετινών διακρίσεων για τα ελληνικά ελαιόλαδα: 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια. Με άλλα λόγια, το ποσοστό 34,5%, που αφορούσε τις διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό πέρυσι, φέτος υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε το 74,5%. 

 Οι υπόλοιπες χώρες που έστειλαν φέτος ελαιόλαδά τους στην Ελλάδα για να αξιολογηθούν, ήταν η Αλγερία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κίνα, η Κροατία, o Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Τυνησία. Τα δείγματα από το εξωτερικό ήταν 176, δηλαδή περίπου όσα και πέρυσι. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, ο διεθνής χαρακτήρας του Athena ήταν και πάλι αδιαμφισβήτητος, παρότι η πανδημία δεν επέτρεψε τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής και με ξένους κριτές, στη γνωστή αναλογία 1/3 Έλληνες, 2/3 ξένοι (φέτος η επιτροπή του διαγωνισμού συστάθηκε αναγκαστικά αποκλειστικά από Έλληνες κριτές, που επιλέχθηκαν με τη μέγιστη επιμέλεια).







Η διαδικασία αξιολόγησης διήρκεσε τρεις ημέρες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο την τελευταία ημέρα οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει ως «επισκέπτες-δοκιμαστές» και τέσσερις από τους πιο γνωστούς Έλληνες αρχιμαγείρους, τον Νίκο Θωμά, τον  Πάνο Ιωαννίδη, τον Γκίκα Ξενάκη και την Ντίνα Νικολάου, με στόχο την προώθηση των premium ελληνικών ελαιολάδων στους χώρους υψηλής γαστρονομίας.



 Όπως και πέρυσι, ο Athena δεν χρησιμοποίησε έντυπη φόρµα αξιολόγησης. Την έχει αντικαταστήσει με επιπαλάµιους υπολογιστές (tablets) και πρωτότυπο λογισμικό που σχεδιάστηκε ειδικά για το διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και πιο γρήγορα και με ακόμα υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και διαφάνειας.




Κάθε χρόνο ο ATHENA διεξάγεται σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, µε στόχο την ανάδειξή της και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Μετά από την Αθήνα, την Πύλο, τους ∆ελφούς και το Ναύπλιο, η  φετινή, 5η διοργάνωση, θα γινόταν στη Λέσβο, κάτι που προγραμματίζεται πια για του χρόνου, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Έτσι, λόγω της πανδημίας, ο διαγωνισμός Athena διοργανώθηκε στα Σπάτα, στον καλαίσθητο και λειτουργικό Πύργο Πετρέζα. Επίσης λόγω της πανδημίας, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής.


Υπεύθυνοι Διοργάνωσης 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία