BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Προς αποχώρηση από το Χρηματιστήριο η Καραμολέγκος

Ακριβώς 23 χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (7 Ιανουαρίου του 1999) η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος ανακοίνωσε την Παρασκευή (7/1/2022) την πρόθεσή της να αποχωρήσει από αυτό, προσφέροντας στους μετόχους μειοψηφίας 3,22 ευρώ ανά μετοχή, περίπου δηλαδή το ποσό με το οποίο είχε διαθέσει το 1999 τις νέες μετοχές της στο ευρύ επενδυτικό κοινό (1.200 δραχμές).

karamolegos

233
0

Παρά το γεγονός ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλότερο από τη λογιστική αξία της μετοχής (3,64 ευρώ στις 30/6/2021), οι σχετικές αντιδράσεις δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερες, καθώς σε πολύ λίγες συνεδριάσεις κατά την τελευταία πενταετία, η τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ είχε ξεπεράσει το όριο των 3,22 ευρώ.

Γεγονός είναι ότι η -αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό- κίνηση των βασικών μετόχων της γνωστής βιομηχανίας αποτέλεσε την αφορμή για την επανάληψη των συζητήσεων περί αποχώρησης εταιρειών από το ελληνικό χρηματιστήριο, περί μείωσης των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών και περί εισαγωγής κινήτρων που θα καταστήσουν περισσότερο ελκυστικό το ΧΑ (οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την «στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς» βρίσκονται στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών από το Νοέμβριο του 2020).

Στην πράξη τώρα, το ΧΑ χάνει ένα καλό «brand name» μιας σοβαρής εταιρείας που ήταν ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Επίσης, βλέπει την ήδη πολύ περιορισμένη συμμετοχή του κλάδου των τροφίμων στο χρηματιστηριακό ταμπλό να μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Καραμολέγκος κατά την πολυετή παρουσία της στο ταμπλό, ελάχιστα απασχόλησε το επενδυτικό κοινό, λόγω της περιορισμένης διασποράς της και της φτωχής εμπορευσιμότητάς της. Γενικότερα, όπως λέγεται, όλα αυτά τα χρόνια, ούτε η διοίκηση της εταιρείας προσπάθησε να καταλάβει τα «θέλω» της χρηματιστηριακής αγοράς, ούτε η τελευταία επιχείρησε να προσεγγίσει την εταιρεία. Πάντως, κατά την ίδια περίοδο, άλλες εταιρείες τροφίμων, όπως π.χ. η ΚΡΙ-ΚΡΙ, κέρδισαν πολλά από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Εκτιμάται μάλιστα από κύκλους της αγοράς ότι η αποχώρηση της Καραμολέγκος από το ΧΑ θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα, αν δεν προέκυπταν δύο παράγοντες που την καθυστέρησαν σημαντικά. Ο πρώτος αφορά την μεγάλη συμμετοχή που διέθετε μέχρι πρότινος στην εισηγμένη η εταιρεία Νένδος (κάτι λιγότερο από το 10%), και ο δεύτερος τα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας (σε κάποια χρονική στιγμή, υπήρξε δυσκολία αναχρηματοδότησης).

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία