BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Ένα ροδάκινο του ’50 έθρεφε όσο 53 σήμερα

∆ραµατική είναι η αλλαγή στην περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών σε φρούτα και λαχανικά που παράγονται εδώ και 50 χρόνια. Παραδείγµατος χάριν, ένα ροδάκινο που καλλιεργούνταν στη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ είχε την ίδια ποσότητα βιταµίνης Α που έχουν σήµερα 53 βιολογικά ροδάκινα που καλλιεργούνται σε πιο εύφορη γη!

Ένα ροδάκινο του ’50 έθρεφε όσο 53 σήμερα

1
0
Άκρως αποκαλυπτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι µια µελέτη, του Τµήµατος Χηµείας και Βιοχηµείας του Πανεπιστηµίου του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ, που πραγµατοποίησε ο καθηγητής Ντόναλντ Ντέιβς και δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα American College of Nutrition. Αυτή η οµάδα ερευνητών µελέτησε το διατροφικά δεδοµένα από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), για 43 διαφορετικά λαχανικά και φρούτα από το 1950 και το 1999.

Εντόπισαν µια δραµατική µείωση στις ποσότητες της πρωτεΐνης, του ασβεστίου, του φωσφόρου, του σιδήρου και της ριβοφλαβίνης (βιταµίνη Β2) τα τελευταία 50 χρόνια. Πιθανόν να υπάρχουν µειώσεις και σε άλλες θρεπτικές ουσίες, αναφέρει ο Ντέιβς, στην ιστοσελίδα scientificamerican.com, όπως σε µαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταµίνες Β-6 και Ε, όµως, αυτές οι θρεπτικές ουσίες δεν ελέγχονταν το 1950, οπότε δεν υπάρχουν δεδοµένα. Επίσης, ένα ακόµα τρανταχτό παράδειγµα της οµάδας του Ντέιβς φανερώνει τη θρεπτική υποβάθµιση που έχει επέλθει τα τελευταία περίπου 50 χρόνια: Η ζήτηση για µεγάλα κεφάλια στο µπρόκολο (ένας στόχος των επιστηµόνων εδώ και πολλά χρόνια) έχει ως αποτέλεσµα τη µειωµένη συγκέντρωση µετάλλων.

Επίσης, ένα ακόµα τρανταχτό παράδειγµα της οµάδας του Ντέιβς φανερώνει τη θρεπτική υποβάθµιση των οπωροκηπευτικών που έχει επέλθει τα τελευταία περίπου 50 χρόνια: Η ζήτηση για µεγάλα κεφάλια στο µπρόκολο (ένας στόχος των επιστηµόνων εδώ και πολλά χρόνια) έχει ως αποτέλεσµα τη µειωµένη συγκέντρωση µετάλλων. Για τον Ντέιβς και την οµάδα του, οι αγροτικές πρακτικές για βελτίωση αποδόσεων και ανθεκτικότητα σε ασθένειες και ζιζάνια ευθύνονται για την ποιοτική υποβάθµιση σε θρεπτικά συστατικά των φρουτολαχανικών.

Πρόσφατες µελέτες που συνέκριναν την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των εδαφών σήµερα µε εδάφη πριν από 100 χρόνια βρήκαν ότι τα γεωργικά εδάφη στις ΗΠΑ έχουν εξαντληθεί από το 85% των µεταλλικών τους στοιχείων. Εάν η διάβρωση του εδάφους συνεχιστεί µε τους σηµερινούς ρυθµούς, εκτιµάται ότι θα υπάρχει γόνιµο έδαφος για 48 χρόνια ακόµα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία