BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Φάκελο για Γύρος με πρώτη ύλη μόνο χοιρινό Ελλάδος

Ένσταση κατά του φακέλου του ΣΕΒΕΚ για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόν Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ), ετοιμάζει να καταθέσει η Διεπαγγελματική Κρέατος και σύμφωνα με τον Γιώργο Διδάγγελο, γενικό γραμματέα της ΕΔΟΚ, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να πιστοποιηθεί το προϊόν αυτό ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης με πρώτη ύλη μόνο ελληνικό χοίρο.

edok_3

Γιώργος Κοντονής

18
0

Τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος γνωστοποίησαν την αντίθεσή τους ως προς το φάκελο που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος για την καταχώρηση του Γύρου ως προϊόν ΕΠΙΠ, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της 11ης Zootechnia.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΚ και χοιροτρόφος Γιώργος Διδάγγελος επεσήμανε παράλληλα ότι ο κανονισμός για την εξόφληση των νωπών και ευαλλοίωτων δεν εφαρμόζεται ακόμα, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι οι εκλογές τώρα, και εμείς οι γουρουνάδες βλέπετε είμαστε λίγοι». «Ο γύρος πρέπει να κατοχυρωθεί ως προϊόν με πρώτη ύλη το ελληνικό γουρούνι, καθώς στην περίπτωση που πάρει σήμα ΕΠΙΠ ακόμη και στην Τανζανία να παραχθεί θα μπορεί να λέγεται “ελληνικός γύρος”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η ελληνική αγορά του γύρου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών προϊόντων που πωλούνται να εισάγονται τυποποιημένα, κυρίως από Ολλανδία και Ισπανία, καθώς η παραγωγή προϊόντων χοίρου στη χώρα μας ικανοποιεί σήμερα μόλις το 25% της ζήτησης, με τάσεις μείωσης της αυτάρκειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, είπε πως θα φέρει στο ΔΣ πρόταση εθνικού σχεδίου για το σύνολο του ελληνικού κρέατος, όπου θα ορίζονται πρότυπα, προγράμματα προώθησης για το αρνί και το κατσίκι γάλακτος κυρίως ενώ φιλοδοξεί να δοθεί σαφή υπόσταση στον κλάδο της κρεατοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφείας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία