BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Η νέα γενιά των τροφίμων περνάει μέσα από την καινοτομία

Τσιπούρα «ποτισμένη» με ούζο ή τσίπουρο, τραγανό σνακ με μέλι και… κατάλοιπα ντομάτας αλλά και σαλάμι αέρος εμπλουτισμένο με πολυφαινόλες ελιάς: Τρία παραδείγματα που «παντρεύουν» την καινοτομία με την εμπορικότητα και την πρωτογενή παραγωγή με την επιστήμη των τροφίμων και τα οποία ξεχώρισαν στον διαγωνισμό πανελλαδικής εμβέλειας Ecotrophelia που πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η νέα γενιά των τροφίμων περνάει μέσα από την καινοτομία

6
0

Στο διαγωνισμό που είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων συμμετείχαν φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων οι οποίοι συνδύασαν έξυπνα τις τελευταίες τάσεις στην έρευνα και τις ενσωμάτωσαν σε προϊόντα διατροφής.

Φέτος, στην τελική φάση του διαγωνισμού Ecotrophelia έφτασαν 11 ομάδες φοιτητών, οι οποίες κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του να διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.

Τα ονόματα των νικητών ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν «Eviva», ένα καινοτομικό έτοιμο προς μαγείρεμα προϊόν, που συνδυάζει την υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας, με το ιδιαίτερο άρωμα δύο παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων, του ούζου και του τσίπουρου.

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε με το προϊόν «30 Bees», που αποτελεί ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση σνακ με λίγες θερμίδες, με κύρια συστατικά το ελληνικό οργανικό μέλι Ελάτης, τη γύρη μελισσών και τα καρύδια. Αντίστοιχα, το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «Δια Ελιάς και Αέρος», που είναι ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς.

Οι τρεις νικητές του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή, που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ε. Καλούση, Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, το Δρ. D. Rossi, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, την Καθ. κα Α. Τριχοπούλου, Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την κα Κ. Καλλιμάνη, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Καλλιμάνης Α.Ε. και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΤ, και τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για τη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες ιδέες στο μέλλον του κλάδου. Παράλληλα, ο κ. Καλούσης τόνισε την αξία της ελπίδας, που φέρνουν οι νέοι δηλώνοντας: «Ο ενθουσιασμός όλων των συμμετεχόντων, το πάθος τους και η εξαιρετική δουλειά τους επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία, αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες της. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί αυτή η πρωτοβουλία μας δείχνει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, των νέων ανθρώπων, της γνώσης και της γόνιμης ανάπτυξης, που δουλεύει σκληρά, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και που μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον, το μέλλον, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις νέες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα, περισσότερο από ποτέ ο κλάδος των τροφίμων, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειαζόμαστε κάθε καινούρια ιδέα, κάθε φρέσκο μυαλό. Και τα παιδιά έχουν αποδείξει πως, όταν βρίσκουν μια ανοικτή σε ιδέες βιομηχανία και πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΣΕΒΤ, μπορούν να τα καταφέρουν». Την πρωτοβουλία χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος ανέφερε: «Η παραγωγή με ποιότητα και καινοτομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε εξωστρέφεια, ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο τόσων χρόνων και από χώρα κατανάλωσης να γίνουμε χώρα παραγωγής».

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Tεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life” και του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ελληνική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαζί με ομάδες φοιτητών άλλων 19 χωρών στο πλαίσιο της φημισμένης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «ANUGA», που θα πραγματοποιηθεί στην Κολονία της Γερμανίας στις 6-7 Οκτωβρίου 2013

«Προωθούμε δράσεις  για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την υποστήριξη της ευρηματικότητας των νέων μυαλών»
Τη σημασία της ενσωμάτωσης της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και τη συμβολή του νέου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη  του αγροδιατροφικού τομέα εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση βράβευσης των νικητριών ομάδων του 3ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «ECOTROPHELIA 2013», που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος  Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

«Αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα, περισσότερο από ποτέ ο κλάδος των τροφίμων, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειαζόμαστε κάθε καινούρια ιδέα, κάθε φρέσκο μυαλό. Και οι νέοι άνθρωποι έχουν αποδείξει πως, όταν βρίσκουν μια ανοικτή σε ιδέες βιομηχανία και πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΣΕΒΤ, μπορούν να τα καταφέρουν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ακριβώς και ο ΣΕΒΤ- προωθούν δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την υποστήριξη της ευρηματικότητας των νέων μυαλών. Επιδιώκουμε από κοινού να αναδείξουμε τα προϊόντα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και να τα προωθήσουμε στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης απένειμε το 2ο βραβείο στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία συμμετείχε στο Διαγωνισμό με το προϊόν «30 Bees» που αποτελεί ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση σνακ με  κύρια συστατικά το Ελληνικό οργανικό μέλι Ελάτης, τη γύρη μελισσών και τα καρύδια

Ο κ. Τσαυτάρης στο περιθώριο της εκδήλωσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους,  είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι εντυπωσιασμένος και από τις 11 συμμετοχές και φυσικά και από τους τρεις πρώτους που βραβεύτηκαν. Δείτε πως όταν η βιομηχανία και ο παραγωγικός κόσμος παίζει τον καταλυτικό ρόλο κι αυτός είναι ο ρόλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αλλά συνδυάζεται αυτό με τη φρεσκάδα και τις ιδέες νέων παιδιών και μάλιστα φοιτητών ακόμα, τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Και τα 11 προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν εξαιρετικά. Έχουν πάρα πολλές καινοτομίες, κάτι που εντυπωσιάζει και δείχνει ξανά τη σημασία της ενσωμάτωσης  της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία. Θα ήθελα λοιπόν να τους συγχαρώ όλους, γιατί στην προκειμένη περίπτωση και η συμμετοχή ακόμα είναι κέρδος».


Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Της Έλενας Ταγκαλάκη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία