BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Τα κρούσματα πανώλης χοίρων στην Κίνα ίσως ευνοήσουν τους Ιρλανδούς χοιροτρόφους

Δύο νέα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων αναφέρθηκαν στη νοτιοδυτική επαρχία της Yunnan την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, τη στιγμή που η Κίνα εισέρχεται στο απόγειο της παραγωγής χοιρινού με ορίζοντα το πιο σημαντικό φεστιβάλ της χώρας για την Πρωτοχρονιά που θα λάβει χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019.

africanswinefeverfarma

22
0

Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι οι τιμές θα ανέβουν εξαιτίας της έξαρσης, στον δρόμο προς τον εορτασμό. Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων έχει εξαπλωθεί για πρώτη φορά από τα βορειο-ανατολικά της Κίνας στα νότια με περίπου 200,000 γουρούνια να έχουν σφαγιασθεί πυροδοτώντας ανησυχίες για τις προμήθειες.

Η έξαρση Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες εξαγωγές ιρλανδικού χοιρινού στη χώρα, εκτίμησε ο Διευθυντής της Εταιρείας Κρέατος της Ιρλανδίας Cormac Healy. O ίδιος συμπλήρωσε ότι ενώ βραχυπρόθεσμα η κατάσταση στην Κίνα ενδέχεται να έχει ως απότοκο αυξανόμενη εσωτερική παραγωγή που θα μείωνε τη ζήτηση για εισαγωγές, συμπλήρωσε ότι η Ιρλανδία έχει τις προοπτικές να εκμεταλλευθεί την κατάσταση μεσοπρόθεσμα σε περίπτωση σημαντικού αριθμού σφαγής ζώων που έχουν νοσήσει. «Το θέμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Κίνα της προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία των χοιρινών και σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στην εγχώρια παραγωγή και απόδοση. Βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μεγαλύτερη εσωτερική παραγωγή που θα συρρίκνωνε την ανάγκη για εισαγωγές. Περιορισμοί στη μετακίνηση χοίρων στο εσωτερικό της Κίνας ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις σε κάποιες περιοχές. Παρόλα αυτά, μεσοπρόθεσμα και καθώς βαδίζουμε προς την αλλαγή του χρόνου – σε περίπτωση που σημειωθεί σφαγή σε αξιοσημείωτη έκταση – τότε ίσως δημιουργηθούν μεγαλύτερες ευκαιρίες για εξαγωγές.» Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος «Μετά τα πρόσφατα κρούσματα στο νότιο Βέλγιο η ευρωπαϊκή βιομηχανία χοιρινών κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Εάν η αρρώστια επεκταθεί στη γειτονική Γαλλία ή Γερμανία, τότε αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο μεγάλου πλεονάσματος χοιρινού κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά.»


Σύμφωνα με το Bord Bia,
Συμβούλιο για τη Διατροφή της Ιρλανδίας οι εξαγωγές στην Κίνα από την Ιρλανδία το 2017 ανήλθαν σε 93 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας τη βασική εξαγωγική αγορά για το ιρλανδικό χοιρινό κρέας, με την κατανάλωση κρέατος στην Κίνα να συνεχίζει να ανεβαίνει εξαιτίας του αυξανόμενου βιοτικού επιπέδου και της αστικοποίησης.


Ο Mike Neary του Bord Bia υποστήριξε ότι ενώ η Κίνα είναι παραδοσιακά αυτάρκης σε ό,τι αφορά την παραγωγή χοιρινού κρέατος, οποιοδήποτε τοπικό θέμα που θίγει τη διαθεσιμότητα θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τις ιρλανδικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος. «Για τους Ιρλανδούς εξαγωγείς χοιρινού κρέατος οι προκλήσεις έρχονται από τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες της ΕΕ, τα αποθέματα, και την αυξημένη κατανάλωση πουλερικών και μοσχαρίσιου κρέατος από τους Κινέζους καταναλωτές. Στο μεσοπρόθεσμο προς μακροπρόθεσμο διάστημα αναμένεται οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ιρλανδία στην Κίνα να αυξηθούν.»

To ‘σύννεφο’ της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων που έχει σκεπάσει την Κίνα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για τους Ιρλανδούς κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τον Ciaran Carroll, επικεφαλής μεταφοράς γνώσης για το χοιρινό στον Teagasc, τον οργανισμό για την αγροτική και διατροφική ανάπτυξη της Ιρλανδίας. «Το σύννεφο για τον ένα, δίνει έναυσμα σε κάποιον άλλο. Η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερες εισαγωγές εξαιτίας της σφαγής καθώς παρατηρείται 100% ποσοστό θνησιμότητας στις φάρμες. Οπότε οι Ιρλανδοί αγρότες μπορούν να ελπίζουν ότι αυτή η εξάπλωση συνεπάγεται αύξηση της τιμής για τους χοίρους στην Ιρλανδία. Η διαφορά στην τιμή στις περιοχές της Κίνας που έχουν προσβληθεί σε σύγκριση με όσες δεν έχουν προσβληθεί είναι 23 ευρώ ανά χοίρο, οπότε οι κτηνοτρόφοι της Ιρλανδίας ενδεχομένως να επωφεληθούν από αυτό. Στο Βέλγιο περιορίζεται σε έναν αριθμό αγριόχοιρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η εκεί κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, συγκρατώντας την ασθένεια στον πληθυσμό των άγριων χοίρων. Παρόλα αυτά μεταδόθηκε από την Ανατολική Ευρώπη στο Βέλγιο, και όσο κι αν έχουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε νησί, οι αγρότες χρειάζεται να θυμούνται ότι πρόκειται για ιό που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα εάν δεν συγκρατηθεί με τον σωστό τρόπο.»

Οι τιμές του χοιρινού στην Ιρλανδία κινούνται επί του παρόντος μεταξύ 1.38 και 1.42 ευρώ το κιλό, τιμή που παρόλο που ο κ. Carroll είπε ότι αποτελεί βελτίωση της τιμής τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε ότι απέχει ακόμα από το να είναι ισοσκελισμένη (που θα συνέβαινε στο 1.60) και ότι οι τιμές είναι κατά 40 λεπτά χαμηλότερες απ’ ό,τι πριν 12 μήνες.

Η Teagasc είχε προγραμματίσει Συνέδριο για την Εκτροφή Χοίρων στο Ξενοδοχείο Horse and Jockey, στο Tipperay την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και τη Διατροφική Ασφάλεια επεσήμανε τον πιθανό ρόλο που παίζει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην εξάπλωση της ασθένειας και πρότεινε ότι χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης τόσο στις χώρες που έχουν προσβληθεί όσο και σε αυτές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα.


Πηγή: Claire Fox – independent.ie (23-24/10)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία