BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Προς αναζήτηση των νέων επιπέδων πωλήσεων στο βαμβάκι, υποτονικότητα και πίεση στην αγορά ελαιολάδου

Στάση αναμονής κρατούν οι εκκοκκιστές μέχρι να περάσουν οι γιορτές, να ισορροπήσει η αγορά, να δούμε αν μπορούμε να διεκδικήσουμε υψηλότερη βάση οπότε και να προβούν σε νέες προσφορές. Είναι σίγουρα δύσκολα και εφόσον δεν έχουμε αλλαγές στο χρηματιστήριο ή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η χρονιά ενδέχεται να εξελιχθεί σε ζημιογόνα. Φέτος δεν έχει βοηθήσει καθόλου και ο βαμβακόσπορος που άλλωστε κάλυπτε το εκκοκκιστικό κόστος.

cotton-new_3

0
0

Στη Νέα Υόρκη, με λιγότερες συνεδριάσεις λόγω των ημερών, το βαμβάκι προσπαθεί να ισορροπήσει στα 72 σεντς ανά λίμπρα. Είναι ενθαρρυντικό ότι η φυσική αγορά έχει αντιδράσει, με τα κλωστήρια να ζητούν βαμβάκια για να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων μηνών. Η αβεβαιότητα όμως της εποχής δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες παραγγελίες και επομένως οι δουλειές που γίνονται είναι μικρών ποσοτήτων.

Την ίδια στιγμή στα Χανιά, η τιμή ελαιολάδου παραμένει σταθερή στα 3 ευρώ ανά κιλό, με ικανοποιητικές ποσότητες να απορροφούνται κυρίως από την εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχουν και ιταλικές εταιρείες, πρόθυμες να πληρώσουν την διαφορά των 20 περίπου λεπτών συγκριτικά με τις τιμές της Ισπανίας προκειμένου να το προμηθευτούν, αφού «υπάρχουν  ελαιόλαδα καλής ποιότητας», όπως ενημερώνει ο Νίκος Ρενιέρης, υπεύθυνος πωλήσεων σε εξαγωγική εταιρεία τυποποιημένου ελαιολάδου µε έδρα τα Χανιά.

Γενικά στην Κρήτη, οι τιμές κυμαίνονται από τα 2,70 μέχρι τα 3 ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις περιοχές. Στη Μεσσαρά, «δεν ακούγεται τίποτα, δεν υπάρχει ζήτηση και οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι θα γίνει» σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό Μιχάλη Τσαγκαράκη, ο οποίος εκτιμά πως μέχρι στιγμής, «το μόνο καλό είναι ότι ο καιρός είναι βροχερός, κάτι που αν συνεχιστεί θα επιδράσει θετικά στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς».

Στην Λακωνία, «υπάρχει πλήρης απραξία, λόγω των εορτών», σύμφωνα με τον Νίκο Προκοβάκη, πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας, ο οποίος εκτιμά πως η αγορά είναι και θα παραμείνει στο προσεχές διάστημα πιεσμένη. Υποτονική χαρακτήρισε την αγορά και ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, ο οποίος ανέφερε στην Agrenda πως τις τελευταίες μέρες της χρονιάς οι τιμές κυμάνθηκαν από τα 3,70 μέχρι τα 3,80 ευρώ ανά κιλό, για περιορισμένα ωστόσο βυτία. «Δυστυχώς δεν έχει γίνει άνοιγμα από την πλευρά των ιταλικών εταιρειών προς τη νότια Λακωνία, ενώ και η εγχώρια αγορά δεν έχει μπει ακόμα να αγοράσει φρέσκα, καλύπτοντας τις ανάγκες της για τυποποίηση με περσινά ελαιόλαδα», ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η κατάσταση στην αγορά θα ξεκαθαρίσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία