BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Βουνά ζάχαρης και πτώση τιμών σε συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της ΕΕ

H πρώτη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τη ζάχαρη, που ανακοινώθηκε από τον Επίτροπο Hogan τον Νοέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η κατάσταση της αγοράς ζάχαρης στην ΕΕ. Η συνάντηση ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της αγοράς ζάχαρης στην ΕΕ από το τέλος του συστήματος ποσοστώσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

sugar_2

Μαρία Γιουρουκέλη

6
0

Η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά κατά την πρώτη περίοδο εμπορίας (2017/18) μετά το τέλος του συστήματος ποσοστώσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2016/17). Αυτό οδήγησε σε μείωση της τιμής της ζάχαρης στην ΕΕ, σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πλεονάσματος ζάχαρης και χαμηλών διεθνών τιμών. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα. Σε απάντηση, ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Φιλ Χόγκαν αποφάσισε να συγκροτήσει ομάδα υψηλού επιπέδου για τη ζάχαρη, προκειμένου να εξασφαλίσει μια διεξοδική αξιολόγηση του τομέα της ζάχαρης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Οι στόχοι της συνεδρίασης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου είναι οι εξής:

  • να συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς για τη ζάχαρη, εντοπίζοντας βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες στη μετάβαση προς μια λιγότερο ρυθμισμένη αγορά ·
  • να διερευνήσει και να αξιολογήσει τις πιθανές λύσεις και τα μέτρα πολιτικής που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση, κάθε κράτος μέλος παρουσίασε: την κατάσταση της αγοράς ζάχαρης στη χώρα τους, εστιάζοντας στην εξέλιξη του τομέα μεταξύ 2006 και 2018, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί του παρόντος και τα μέτρα που ισχύουν.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την εξέλιξη της αγοράς ζάχαρης από το τέλος του συστήματος ποσοστώσεων και τα υφιστάμενα μέτρα της ΚΓΠ που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον τομέα της ζάχαρης στην ΕΕ κατά τη μετάβασή του προς έναν ισχυρότερο προσανατολισμό προς την αγορά.

Ιστορικό

Το σύστημα ποσοστώσεων ζάχαρης της ΕΕ έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, απόφαση που αρχικά έλαβαν τα κράτη μέλη το 2006 και επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2013. Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την παραγωγή τους σε πραγματικές εμπορικές ευκαιρίες, ιδίως όσον αφορά τη διερεύνηση νέων εξαγωγικών αγορών, καθώς και την απλούστευση της διαχείρισης της πολιτικής και του διοικητικού φόρτου για τους επιχειρηματίες, τους καλλιεργητές και τους εμπόρους.

Μεταξύ 2006 και 2010, ο τομέας της ζάχαρης αναδιαρθρώθηκε πλήρως με τη στήριξη των 5,4 δισ. Ευρώ. Αυτό επέτρεψε στον τομέα να προετοιμαστεί για το τέλος της ποσόστωσης, με βελτίωση της παραγωγικότητας καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία