BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Εμπορικό πλεόνασμα 14,9 δις στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ

Παρά την πανδημική κρίση COVID-19 κατά τους πρώτους μήνες του 2020, το εμπόριο γεωργικών ειδών διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεινε ισχυρό και σταθερό.

EU-ag-trade-2020_1_

43
0

Η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από την ΕΕ ανήλθε σε 46,8 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2020 (αύξηση 6,2% ) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε σε 31,8 δισ. ευρώ (αύξηση 2,6%) .

Το εμπορικό πλεόνασμα 14,9 δισ. ευρώ κατέγραψε αύξηση 15%, από το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρεται στην μηνιαία εμπορική έκθεση για τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2020, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιπλέον ζήτηση για χοιρινό κρέας, παραπροϊόντα σφαγίων, βρεφικές τροφές και σιτάρι οδήγησε σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κίνα, οδηγώντας σε αύξηση 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2019. Οι υψηλές εξαγωγές κριθαριού και σιταριού οδήγησαν σε αύξηση τόσο για τη Σαουδική Αραβία (αύξηση 312 εκατ. Ευρώ) και το Μαρόκο (αύξηση 240 εκατ. Ευρώ), ενώ σημειώθηκαν επίσης σημαντικές αυξήσεις για τις εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία (κατά 189 εκατ. Ευρώ) και τις ΗΠΑ (187 εκατ. Ευρώ).

Οι πρώτοι μήνες της μεταβατικής περιόδου Brexit άφησαν ένα σημάδι στις εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, η αξία των οποίων μειώθηκε κατά 827 εκατ. ευρώ. Πτώσεις καταγράφηκαν επίσης για το Χονγκ Κονγκ (κατά 158 εκατομμύρια ευρώ) και τον Λίβανο (κατά 93 εκατομμύρια ευρώ).

Η μηνιαία αύξηση της αξίας των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από τον Καναδά ενισχύθηκε κατά 366 εκατ. ευρώ από το κραμβόσπορο, το κραμβέλαιο και τα φασόλια σόγιας. Υπήρξε επίσης αύξηση της αξίας των προϊόντων που εισήχθησαν από την Ακτή του Ελεφαντοστού (αύξηση κατά 238 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ζήτησης για κόκκους κακάου) και της Τουρκίας (αύξηση 177 εκατ. ευρώ, με επικεφαλής τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή, φυτικά παρασκευάσματα).

Ωστόσο, η αξία των εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 460 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκαν επίσης μειώσεις στις περιπτώσεις της Ουκρανίας (κατά 230 εκατομμύρια ευρώ) και των ΗΠΑ (μείωση 123 εκατομμυρίων ευρώ).

Αρκετά προϊόντα διατροφής της ΕΕ σημείωσαν αύξηση στις εξαγωγικές τους αξίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδίως στις περιπτώσεις σιταριού (979 εκατ. Ευρώ), χοιρινού κρέατος (901 εκατ. Ευρώ) και χονδροειδών (354 εκατ. Ευρώ). Η εξαγωγική αξία του κρασιού, ωστόσο, μειώθηκε κατά 233 εκατ. ευρώ, ενώ οι πτώσεις σημειώθηκαν επίσης για ακατέργαστα δέρματα (κατά 172 εκατομμύρια ευρώ), οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ (κάτω 144 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και ζαχαροκάλαμο (μείωση 97 εκατομμυρίων ευρώ).

Η υψηλότερη αύξηση στις μηνιαίες τιμές εισαγωγής ήταν για φρέσκα και αποξηραμένα τροπικά φρούτα (άνοδο 547 εκατ. ευρώ), με αξιοσημείωτες αυξήσεις για το φοινικέλαιο και το φοινικέλαιο (έως 317 εκατ. Ευρώ) και τους ελαιούχους σπόρους, εκτός από τη σόγια, (αύξηση 288 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σημειώθηκαν μειώσεις για πίτα βιομηχανικών φυτών (μείωση 319 εκατ. ευρώ), τους χονδροειδείς κόκκους (κατά 451 εκατ. ευρώ), τον ακατέργαστο καπνό (πτώση 180 εκατ. ευρώ) και το σιτάρι (πτώση 109 εκατ. ευρώ).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία