BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι στα δημητριακά

Η εξαγωγή σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά παραµένει υποτονική, καθώς οι νέες τιµές των Ιταλών αγοραστών δεν πείθουν τους τοπικούς εµπόρους να πουλήσουν.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

5
0

Τα αποθέµατα βέβαια δεν είναι πολλά και γι’ αυτό οι δουλειές θα βγουν µε κάποια δυσκολία από εδώ και πέρα. Παράλληλα οι αγοραστές βλέπουν πως έρχεται η νέα σοδειά και εποµένως δεν βιάζονται να αγοράσουν τώρα σιτάρια ακριβότερα. Ερώτηµα παραµένει στο κατά πόσο θα µπορέσει το δυνατό ράλι στα µαλακά σιτάρια να επηρεάσει τις τιµές του σκληρού. ∆εν υπάρχει κάποιος «κανόνας» όσον αφορά την επίδραση των τιµών µεταξύ τους, εντούτοις ακραίες κινήσεις στα µαλακά δεν γίνεται να αφήσουν εντελώς ανεπηρέαστα τα σκληρά σιτάρια.

 

Στα σκληρά σιτάρια, στην νέα λίστα της Φότζια οι τιµές δεν έχουν µεταβληθεί. Συγκεκριµένα τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% έχουν τιµή αποθήκης εµπόρου στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 280-285 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία για µια µόνο ηµέρα οι τιµές σκληρού διόρθωσαν κατά 5 ευρώ για να επανέλθουν την επόµενη ξανά στα γνώριµα επίπεδα των 260 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Τα στοκ του Καναδά, παραµένουν σε υψηλά επίπεδα και οι τιµές της σοδειάς πιο ανταγωνιστική σε σχέση µε τα ευρωπαϊκά σκληρά.

 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, όλα τα δηµητριακά συνεχίζουν το ράλι τους υπό τον φόβο των καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Παράλληλα, παρά τη χρηµατιστηριακή άνοδο, στη φυσική αγορά έχουµε νέες ζητήσεις (διαγωνισµούς) στην Αίγυπτο και την Αλγερία. Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει αρκετά δηµητριακά στα υψηλά τους για εδώ και αρκετά χρόνια. Στη Γαλλία επίσης είχαµε άνοδο τιµών µε τα µαλακά να φτάνουν τα 250 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια Μαΐου, δηλαδή 30 ευρώ υψηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία