BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Προηγούνται σε πρόσοδο βαμβάκι και καλαμπόκι, παρά τα μεγάλα έξοδα

Κάθε άλλο παρά χαμηλού προσόδου καλλιέργειες αποδεικνύονται το βαμβάκι και το καλαμπόκι, όπως δείχνει αναλυτικό κοστολόγιο, βασισμένο στις σημερινές τιμές της αγοράς, σε μια σοβαρή ανάλυση που δείχνει ότι ακόμα και σε συνθήκες χαμηλών πτήσεων στις αγορές, εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς τους.

kalampoki-vamvaki_site

2142
7

Προηγούνται σε πρόσοδο βαμβάκι και καλαμπόκι, παρά τα μεγαλύτερα έξοδα 

*Eιδικού Συντάκτη

Ενδεικτικό είναι ότι στο καλαμπόκι, μια απόδοση κοντά στα 1.400 κιλά προϊόντος, με τιμή στα 17 λεπτά, ελαφρώς χαμηλότερη από τη σημερινή, αποφέρει ένα εισόδημα από 74 έως 129 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με το αν η περιοχή καλλιέργειας προκρίνεται για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των 55 ευρώ. Τα συνολικά έξοδα προσεγγίζουν τα 189 ευρώ ανά στρέμμα, σε ένα ιδιόκτητο χωράφι, με την πρόσοδο να ανέρχεται σε 238 ευρώ ανά στρέμμα.

Στο βαμβάκι, ένας οργανωμένος παραγωγός που πάει για τουλάχιστον 400 κιλά το στρέμμα με προσεγμένη παραγωγή που έχει αξιώσεις για πριμ ποιότητας, μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα 111,5 ευρώ ανά στρέμμα, με βάση τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή. Η πρόσοδος από την καλλιέργεια υπολογίζεται σε 264 ευρώ ανά στρέμμα, με τα έξοδα στα 251 ευρώ.

Μετά τη συζήτηση που προκάλεσε η πρόταση των Ολλανδών επιστημόνων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη Θεσσαλία και το μέλλον της καλλιέργειας του καλαμποκιού και του βαμβακιού, είναι απαραίτητο να καταστεί σαφής η χρησιμότητα της διατήρησης των καλλιεργειών αυτών για τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα που αφορούν στους παράγοντες που προσδιορίζουν το κόστος της καλλιέργειας, τις τιμές των τελικών προϊόντων και τις ενισχύσεις, οι καλλιέργειες του καλαμποκιού και του βαμβακιού εμφανίζονται οι πλέον προσοδοφόρες αροτραίες καλλιέργειες σε σχέση με τις βασικότερες άλλες ανταγωνιστικές και ικανές να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα ακόμη και σε περιόδους με χαμηλές τιμές των τελικών προϊόντων.

Για την έκπτυξη των χαρακτηριστικών και των υψηλών αποδόσεων που το βελτιωμένο γενετικό υλικό νέας γενιάς και έρευνας μπορεί να επιτύχει είναι ασφαλώς αναγκαία η χρήση των κατάλληλων προϊόντων θρέψης και φυτοπροστασίας και των καλλιεργητικών φροντίδων των παραγωγών που είναι βασικοί παράγοντες για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος.

Λεπτομερής απεικόνιση της κατάστασης καταγράφεται στον πίνακα για κάθε μία από τις 4 πιο σημαντικές αροτραίες καλλιέργειες στη χώρα σε αρδευόμενες συνθήκες, βαμβάκι, καλαμπόκι, ηλίανθος και σκληρό σιτάρι.

Επισημαίνεται ότι οι καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού συνεισφέρουν καθοριστικά εκτός από το εισόδημα των παραγωγών, στην εθνική οικονομία αφού το παραγόμενο προϊόν αποτελεί την πρώτη ύλη των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στην περίπτωση του βαμβακιού και τη σημαντικότερη και αποδοτικότερη ζωοτροφή υψηλής ποιότητας για τις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας που παράγουν βασικά αλλά και ειδικά εκλεκτά προϊόντα διατροφής στην περίπτωση του καλαμποκιού.

Συμπερασματικά, για την βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας και την απόκτηση ικανοποιητικού εισοδήματος από τους παραγωγούς της χώρας μας, είναι απαραίτητη η καλλιέργεια του βαμβακιού και του καλαμποκιού στις κατάλληλες παραγωγικές περιοχές, με ορθή χρήση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων και σεβασμό στο περιβάλλον.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

23-03-2024 20:09ΑΓΡΟΤΗΣ

Με ενοικιαζόμενο χωράφι δεν μας βγάζει κοστολόγιο από το γραφείο του

Απάντηση

22-03-2024 22:13Aντωνης

Δυστυχώς κυριε "ειδικές συντάκτη" με αυτούς τους προσοδους για αυτές τις καλλιέργειες ο Έλληνας αγρότης είναι καταδικασμένος στη χρεοκοπία και την πείνα.Αυτες οι αποδόσεις είναι απιαστες και μόνο σε μικρό ποσοστό χωραφιών.Δεν μας λέει ο "ειδικός συντάκτης πόσα στρέμματα πρέπει να καλλιεργησει ο αγρότης για να βγάλει ένα εισόδημα για να ταισει την οικογένεια του.Επισης τις αποσβέσεις για τα μηχανήματα που έχει.Μου φαίνεται ότι παπαγαλάκι των εταιρειών είναι ο ειδικός συντάκτης.Πληρη αναδιάρθρωση τω ν καλλιεργειών χρειάζεται και δυνατά συλλογικα όργανα που θα διεκδικήσουν σοβαρές τιμές για τα προϊόντα που παράγουν.Τι σχεση το ελληνικό σκληρό σιτάρι που είναι χρυσός με τα μαλακά Σιταριά που εισάγονται. Η τιμή που ακούγεται φέτος είναι απαράδεκτη.Συναδελφοι κρατάτε καλά.Να μην ξεπουληθει το σκληρό σιτάρι.Δυσυχως η ένωση Ορεστιάδας ειναι μόνη της.Παραδωστε το σιτάρι στις ενώσεις για να διαπραγματευτούν για καλύτερες τιμές και όχι στους εμπόρους.

Απάντηση

22-03-2024 20:49ΑΓΡΟΤΗΣ

Ώραια λέξη ΚΕΡΔΟΣ έχω χρόνια να την πω

Απάντηση

22-03-2024 19:48Γιώργος Σκρίμπας

400 κιλά το στρέμμα επί 0.60€ κάνει 240 ευρώ ανά στρέμμα (σήμερα είναι λιγότερο από 0.60€) Θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημοσιεύσετε την αναλυτική κατάσταση των εξόδων για να δούμε τι ακριβώς υπολογίζετε και με τι κόστος. Φυσικά ένας αγρότης ο οποίος ξεκινάει από το όργωμα και καταλήγει στη συγκομιδή με όλα τα εργαλεία δικά του έχει αισθητά μειωμένο κόστος. Η πλειοψηφία όμως δεν είναι έτσι.

Απάντηση

22-03-2024 18:30Κυριάκος

Συγνώμη, μπορείς να μας πεις με τι τιμή υπολογίζεις το βαμβάκι? 400 κιλά που; σε ποία περιοχή; αυτοί που παίρνουν 350 κιλα; το κέρδος που υπολογίζεις έχεις μέσα και την συνδεδεμένη; Δηλαδή με πέρυσι με 60-65 λεπτά και 400 κιλά το στρέμμα βάλαμε και από την συνδεδεμένη! Για ποιο κέρδος μιλάμε; παρακαλάμε να μας μείνουν τα 60-70 ευρώ της συνδεδεμένης. Μόνο αυτη μας κρατάει. Άιντε τώρα!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία