«Πέρσι τέτοια εποχή η σόγια ήταν περίπου στα 600 ευρώ, σήµερα είναι κοντά στα 400 ευρώ ο τόνος, ενώ µπορεί να κινηθεί ακόµα πιο χαµηλά», εκτιµά ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), Ηλίας Μελισσουργός.
Σηµειώνεται ότι, οι αγρότες στην Αργεντινή αποθήκευαν τη σόγια εδώ και πάνω από 1 χρόνο ως αντιστάθµισµα στο υποτιµηµένο πέσο, φτάνοντας τα αποθέµατα τους 14 εκατ. τόνους (+25% σε σχέση µε πέρσι).
Όµως, οι αναλυτές εκτιµούν ότι θα σταµατήσει αυτή η συσσώρευση και το Μάρτιο του 2016 θα πέσουν τα αποθέµατα στους 10,1 εκατ. τόνους, πυροδοτώντας µια αύξηση κατά 12% στις εξαγωγές σόγιας που θα σηµατοδοτήσει και υποχώρηση στις τιµές του προϊόντος.
Σηµειώνεται ότι, οι αγρότες στην Αργεντινή αποθήκευαν τη σόγια εδώ και πάνω από 1 χρόνο ως αντιστάθµισµα στο υποτιµηµένο πέσο, φτάνοντας τα αποθέµατα τους 14 εκατ. τόνους (+25% σε σχέση µε πέρσι).
Όµως, οι αναλυτές εκτιµούν ότι θα σταµατήσει αυτή η συσσώρευση και το Μάρτιο του 2016 θα πέσουν τα αποθέµατα στους 10,1 εκατ. τόνους, πυροδοτώντας µια αύξηση κατά 12% στις εξαγωγές σόγιας που θα σηµατοδοτήσει και υποχώρηση στις τιµές του προϊόντος.