Πρακτικά η κατάκτηση αυτού του επιπέδου τιµών, για το συσκευασµένο σκόρδο, σηµαίνει ότι στην τσέπη του παραγωγού µπαίνουν λίγο πάνω από 2 ευρώ το κιλό, όπως µας εξηγεί ο Αναστάσιος Γιακµολίδης πρόεδρος του συνεταιρισµού Νέας Βύσσας Έβρου. Ο ίδιος σηµειώνει ακόµη, ότι µε δεδοµένο ότι το κόστος παραγωγής κυµαίνεται κοντά στα 1,30-1,40 ευρώ ανά κιλό, για κάποιους καλλιεργητές που έπιασαν καλή στρεµµατική απόδοση, φέτος είναι µια σεζόν που θα απολαύσουν καλό εισόδηµα
Τα πράγµατα, µάλιστα, θα ήταν ακόµη καλύτερα για τους σκορδοπαραγωγούς της Βύσσας, µια περιοχή που καλλιεργούνται συνολικά περί τα 3.000 στρέµµατα µε σκόρδο, αν οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης δεν είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη νηµατωδών, αφού η ασθένεια κατάφερε ισχυρό πλήγµα στη σοδειά, µειώνοντάς την έως και 30%-40%, σε σχέση µε τα κανονικά επίπεδα
«∆ε θα καταφέρουµε να καλύψουµε τη ζήτηση που υπάρχει από την εγχώρια αγορά. Όπως πάνε τα πράγµατα, µέχρι το χειµώνα το ελληνικό σκόρδο θα έχει εξαντληθεί. Για αυτό ως συνεταιρισµός δεν θα κάνουµε εξαγωγές φέτος, παρά µόνο µικρές ποσότητες σε πελάτες που µας στηρίζουν χρόνια», τονίζει ο έµπειρος συνεταιριστής. Εκτιµά δε, ότι οι εισαγωγές φέτος θα φτάσουν να είναι σε όγκο περίπου όσες και η εγχώρια παραγωγή, όταν το σύνηθες είναι να κυµαίνονται κοντά στο 30% - 35%.
Τα πράγµατα, µάλιστα, θα ήταν ακόµη καλύτερα για τους σκορδοπαραγωγούς της Βύσσας, µια περιοχή που καλλιεργούνται συνολικά περί τα 3.000 στρέµµατα µε σκόρδο, αν οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης δεν είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη νηµατωδών, αφού η ασθένεια κατάφερε ισχυρό πλήγµα στη σοδειά, µειώνοντάς την έως και 30%-40%, σε σχέση µε τα κανονικά επίπεδα
«∆ε θα καταφέρουµε να καλύψουµε τη ζήτηση που υπάρχει από την εγχώρια αγορά. Όπως πάνε τα πράγµατα, µέχρι το χειµώνα το ελληνικό σκόρδο θα έχει εξαντληθεί. Για αυτό ως συνεταιρισµός δεν θα κάνουµε εξαγωγές φέτος, παρά µόνο µικρές ποσότητες σε πελάτες που µας στηρίζουν χρόνια», τονίζει ο έµπειρος συνεταιριστής. Εκτιµά δε, ότι οι εισαγωγές φέτος θα φτάσουν να είναι σε όγκο περίπου όσες και η εγχώρια παραγωγή, όταν το σύνηθες είναι να κυµαίνονται κοντά στο 30% - 35%.