«Βρισκόµαστε στα µέσα του τρύγου και αναµένουµε µια µείωση από πέρσι γύρω στο 20%. Ποιοτικά είµαστε καλύτερα και σίγουρα φέτος οι τιµές θα είναι καλύτερες από πέρσι», σηµειώνει ο Αθ. Σωτηρόπουλος, πρόεδρος στην ΠΕΣ. «Η Παναιγιάλειος θα προσπαθήσει να δώσει καλύτερη τιµή στο προϊόν. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η τιµή παραγωγού ήταν στα 80 λεπτά το κιλό και στην εκκαθάριση η σταφίδα Βοστίτσα που είναι ΠΟΠ πήρε και 10 λεπτά παραπάνω», προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΕΣ. «Συνεργαζόµαστε και παίρνουµε προϊόν και από Μεσσηνία και από Ηλεία. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι η σταφίδα είναι ένα καθαρά εξαγώγιµο προϊόν. Ένας αιµατοδότης της ελληνικής οικονοµίας», αναφέρει στην Agrenda
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΣ απευθύνει µια σύσταση προς τους παραγωγούς σταφίδας που δίνουν το προϊόν τους για οινοποίηση. «∆εν πρέπει να πηγαίνει για οινοποίηση, καθώς επιδοτείται. Επιπλέον, θα υπάρξει έλλειψη και δεν θα µπορέσουµε να καλύψουµε τη ζήτηση από το εξωτερικό». Όσον αφορά τη συνδεδεµένη ενίσχυση που θα δοθεί ο ίδιος αναφέρει ότι: «Θα βοηθήσει αρκεί να µην υπάρξουν “µαϊµού” τιµολόγια για να επωφεληθούν κάποιοι»
Ενιαία οργάνωση στην Ηλεία«Στην Ηλεία η µεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στον τρύγο, λίγοι είναι στη ξήρανση. ∆υστυχώς, έβρεξε αρκετά τις τελευταίες µέρες. ∆εν ξέρουµε τι έχει γίνει µε παραγωγή, θα έχουµε µειώσεις αλλά πρέπει να περιµένουµε για να έχουµε καλύτερη εικόνα», σηµειώνει ο Χρ. Βαλλιανάτος, µέλος του ∆.Σ. της Ο.Π. Βιοµηχανικής Ντοµάτας, Σταφίδας και Ελαιολάδου του νοµού Ηλείας. Υπενθυµίζεται ότι από τον προσεχή Οκτώβριο στην Ηλεία θα γίνει µια προσπάθεια να ενωθούν όλοι οι παραγωγοί σταφίδας κάτω από µια οµάδα παραγωγών µε σκοπό να ενισχύσουν τη διαπραγµατευτική τους θέση
Η τουρκική άνοδοςΦέτος ξεκίνησε νωρίτερα η συγκοµιδή λόγω του ζεστού καιρού. Όµως, η ζέστη θα επιφέρει και µείωση παραγωγής ειδικά στα πεδινά. «Σε 10 µέρες θα έχουµε καλύτερη εικόνα», αναφέρει ο εξαγωγέας Αντρέας Κουνιώτης. «Σίγουρα, η τιµή θα είναι καλύτερη από πέρσι. Περιµένουµε, όµως µε ενδιαφέρον και ανησυχία την παραγωγή της Τουρκίας στη σουλτανίνα. Μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή τιµή. Αν επιβεβαιωθεί η υπερπαραγωγή από Τουρκία, τότε ενδεχοµένως οι έµποροι και οι βιοµήχανοι να επιλέξουν να βάλουν περισσότερο τουρκικό προϊόν στα µείγµατά τους», καταλήγει ο ίδιος
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΣ απευθύνει µια σύσταση προς τους παραγωγούς σταφίδας που δίνουν το προϊόν τους για οινοποίηση. «∆εν πρέπει να πηγαίνει για οινοποίηση, καθώς επιδοτείται. Επιπλέον, θα υπάρξει έλλειψη και δεν θα µπορέσουµε να καλύψουµε τη ζήτηση από το εξωτερικό». Όσον αφορά τη συνδεδεµένη ενίσχυση που θα δοθεί ο ίδιος αναφέρει ότι: «Θα βοηθήσει αρκεί να µην υπάρξουν “µαϊµού” τιµολόγια για να επωφεληθούν κάποιοι»
Ενιαία οργάνωση στην Ηλεία«Στην Ηλεία η µεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στον τρύγο, λίγοι είναι στη ξήρανση. ∆υστυχώς, έβρεξε αρκετά τις τελευταίες µέρες. ∆εν ξέρουµε τι έχει γίνει µε παραγωγή, θα έχουµε µειώσεις αλλά πρέπει να περιµένουµε για να έχουµε καλύτερη εικόνα», σηµειώνει ο Χρ. Βαλλιανάτος, µέλος του ∆.Σ. της Ο.Π. Βιοµηχανικής Ντοµάτας, Σταφίδας και Ελαιολάδου του νοµού Ηλείας. Υπενθυµίζεται ότι από τον προσεχή Οκτώβριο στην Ηλεία θα γίνει µια προσπάθεια να ενωθούν όλοι οι παραγωγοί σταφίδας κάτω από µια οµάδα παραγωγών µε σκοπό να ενισχύσουν τη διαπραγµατευτική τους θέση
Η τουρκική άνοδοςΦέτος ξεκίνησε νωρίτερα η συγκοµιδή λόγω του ζεστού καιρού. Όµως, η ζέστη θα επιφέρει και µείωση παραγωγής ειδικά στα πεδινά. «Σε 10 µέρες θα έχουµε καλύτερη εικόνα», αναφέρει ο εξαγωγέας Αντρέας Κουνιώτης. «Σίγουρα, η τιµή θα είναι καλύτερη από πέρσι. Περιµένουµε, όµως µε ενδιαφέρον και ανησυχία την παραγωγή της Τουρκίας στη σουλτανίνα. Μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή τιµή. Αν επιβεβαιωθεί η υπερπαραγωγή από Τουρκία, τότε ενδεχοµένως οι έµποροι και οι βιοµήχανοι να επιλέξουν να βάλουν περισσότερο τουρκικό προϊόν στα µείγµατά τους», καταλήγει ο ίδιος