BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Ρεκόρ παραγωγής στο καλαμπόκι

Νέα υψηλά παραγωγής αναμένεται να σημειωθούν στο καλαμπόκι την περίοδο 2013-14, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αναπλήρωση των πολύ χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών (IGC).

 Ρεκόρ παραγωγής στο καλαμπόκι

2
0

Πιο συγκεκριμένα η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας στους 927 εκατ. τόνους, με την ανάκαμψη στην παραγωγή των ΗΠΑ να υπολογίζεται στο 30%.

Παράλληλα αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία είχε υποχωρήσει επίσης, εξαιτίας των τιμών ρεκόρ που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, εκτιμάται πως θα καταγραφεί πλεόνασμα κατά 21 εκατ. τόνους, που θα προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων στους 135 εκατ. τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ποσότητα αυτή θα είναι η υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, σημαντικά υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς, που ήταν η χαμηλότερη 16 ετών.

Η χρήση ως βιοκαύσιμο
Μπορεί αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες να οδηγήθηκαν σε «αναγκαστική» συρρίκνωση όσον αφορά τον αριθμό των ζώων εξαιτίας των ακριβών ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση κατανάλωσης καλαμποκιού από την κτηνοτροφία, ωστόσο κάτι αλλάζει στον τομέα της βιομηχανικής χρήσης για την παραγωγή αιθανόλης. Τα περιθώρια κέρδους για τα εργοστάσια αιθανόλης από καλαμπόκι έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι, κι έτσι τις προηγούμενες εβδομάδες στις ΗΠΑ πολλά από αυτά που είχαν μείνει κλειστά άρχισαν να επαναλειτουργούν.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, η περσινή παραγωγή αιθανόλης των ΗΠΑ, η οποία διαμορφώθηκε στα 809.000 βαρέλια, σημειώνοντας πτώση κατά 19%, είναι πολύ μικρή για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και με δεδομένη την αύξηση που παρατηρείται στα περιθώρια κέρδους των βιομηχανιών, εκτιμάται πως θα σημειωθεί αύξηση στη ζήτηση. Μάλιστα εκτιμά πως η ζήτηση θα είναι υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του USDA.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών
Εν τω μεταξύ, μαζική είναι η επιστροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στα προθεσμιακά συμβόλαια του καλαμποκιού τις τελευταίες εβδομάδες, υπό το φόβο των χαμηλών θερμοκρασιών που απειλούν τις νέες σπορές. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορίου των Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC), την περασμένη εβδομάδα οι τοποθετήσεις αυξήθηκαν κατά 58.000 συμβόλαια. Μάλιστα οι επενδυτικές θέσεις που βλέπουν άνοδο στην τιμή του καλαμποκιού έχουν ξεπεράσει στον αριθμό αυτές που πόνταραν στη διόρθωση των τιμών.

Ο καιρός δεν ευνοεί τις σπορές
Μέχρι στιγμής ο καιρός δεν φαίνεται να ευνοεί τις σπορές, ούτε όμως και τις καλλιέργειες του καλαμποκιού που ήδη έχουν σπαρθεί, αφού οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.Η καθυστέρηση αυτή, παρά το γεγονός πως είναι νωρίς για να έχει αρνητικές επιδράσεις στις τελικές αποδόσεις, μετακινεί οψιμότερα τη συγκομιδή.

Δεν «αναπληρώνει» το σιτάρι
Αδύναμη να αναπληρώσει τα αποθέματά της παρουσιάζεται για μια ακόμη χρονιά η παγκόσμια αγορά του σιταριού, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει από τους 676 εκατ. τόνους πέρυσι, στους 683 εκατ. τόνους την περίοδο 2013-14. Εν τω μεταξύ η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται πως θα υπολείπεται της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 4 εκατ. τόνους, προκαλώντας ισόποση αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα, τα οποία θα φτάσουν τους 182 εκατ. τόνους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παγκόσμια αποθέματα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες την περασμένη περίοδο, υποχωρώντας στους 176 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τους 199 εκατ. τόνους του 2009/10.
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία