BACK TO
TOP
Αναγγελίες Εκδηλώσεων

Ξεκίνησε η Macfrut 2019 με Βραβεία Καινοτομίας

Η 36η Macfrut, το παγκόσμιο εμπορικό γεγονός για τα φρούτα και τα λαχανικά, ξεκίνησε στις 8 Μαΐου στο εμπορικό κέντρο Rimini στην Ιταλία με απονομή Βραβείων Καινοτομίας. Θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου, με τιμώμενο διεθνή εταίρο την υποσαχάρια Αφρική. Θα φιλοξενηθεί ακόμη Συνέδριο Τροπικών Φρούτων και συνάντηση για το Επιτραπέζιο Σταφύλι.

aMacfrut_opening

21
0

Στην εκδήλωση κοπής της κορδέλας συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Emanuela Del Re, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, η Simona Caselli, δημοτική σύμβουλος Γεωργίας στην περιοχή Emilia-Romagna, ο Roberto Luongo, γενικός διευθυντής του Ιταλικού Γραφείου Εμπορίου (ICE) και η Thsibangu Kalala, υπουργός Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Όπως σημείωσε ο Renzo Piraccini, πρόεδρος της Macfrut: «Στις τελευταίες διοργανώσεις, ο αριθμός των εκθετών και των επισκεπτών έχει διπλασιαστεί, όπως και τα έσοδα, φέρνοντας κοντά όλο τον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών». Αφού υποδέχθηκε τις πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, που είναι ο «διεθνής εταίρος» στον οποίο δίνεται έμφαση φέτος και την περιοχή Piedmont που είναι η τιμώμενη περιοχή, ευχαρίστησε επίσης το Ιταλικό Γραφείο Εμπορίου για τη συνεχή του υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διεθνοποίησης. Το ιδιαίτερο καινούριο στοιχείο φέτος είναι ο ειδικά διαμορφωμένος για την Αφρική, που στεγάζει 200 επιχειρήσεις από 14 χώρες: την Ανγκόλα, το Μπενίν, το Κονγκό, την Αιθιοπία, τη Γκάνα, την Κένυα, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Ζάμπια.

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας Emanuela Del Re δήλωσε: «Η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, που αποτελεί στόχο της έκθεσης φτιάχνοντας γέφυρες ανάμεσα σε Ιταλούς και ξένους επιχειρηματίες, περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του ΑΕΠ αλλά και τη φροντίδα για το μέλλον του πλανήτη. Η καινοτομία στον αγροτικό τομέα σημαίνει ότι θα αντιμετωπιστεί η παιδική πείνα και η κακή διατροφή, μέσα από την παραγωγή που θα γίνεται με βιώσιμο τρόπο ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης ακόμη και στις υποβαθμισμένες κοινότητες, μέσα από τον διαμοιρασμό γνώσεων γύρω από τεχνολογικά θέματα».

Η Thsibangu Kalala, υπουργός Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μίλησε εκ μέρους των χωρών της Αφρικής που συμμετέχουν: «Σκοπεύουμε να επενδύσουμε στη γεωργία ώστε να δημιουργήσουμε δουλειές – και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ: για να ενθαρρύνω τους επαγγελματίες του κλάδου να επωφεληθούν από επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας».

Τρεις νέες προτάσεις που παρουσιάζουν δυναμική και θα φιλοξενούνται είναι το «Χωριό με Τεχνολογίες Θερμοκηπίων», το «Υδατικό Πάρκο (Acqua Campus)» και «Η Macfrut στο χωράφι». Την πρώτη μέρα έγινε και η τελετή απονομής του Βραβείου Καινοτομίας που αναδεικνύει την τελευταία λέξη της καινοτομίας σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό σχεδιασμό, τη χρήση των προϊόντων, τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ποιότητα και την ασφάλεια.

Οι κατηγορίες βράβευσης αφορούσαν: Σπόρους και Καλλιέργειες Φρέσκων και Επεξεργασμένων Φρούτων και Λαχανικών, Αγροφαρμακευτικά και Λιπάσματα, Μηχανήματα και Εξοπλισμό, Λύσεις και Εξοπλισμό για προστατευμένες καλλιέργειες, Μηχανήματα και Τεχνολογία για διαλογή και συσκευασία, Υλικά τυποποίησης/συσκευασίας, Υπηρεσίες και Υλικοτεχνικό Εξοπλισμό, Φρεσκοκομμένα και έτοιμα να καταναλωθούν προϊόντα και σχετικές υπηρεσίες. Ξεχώρισαν στη χρυσή κατηγορία το πεπόνι-υβρίδιο «Melone Corallο» από τις ποικιλίες Piel de Sapo και Charentais με έντονο άρωμα, το Biozon - φυτικό έλαιο στο οποίο χρησιμοποιείται όζον, το Mobilab που αναλύει το υπόστρωμα και τα συστατικά των λαχανικών, το Hoover Crab που καθαρίζει τα υπολείμματα των καλλιεργειών και των φύλλων, το Vortex 150 που έχει δύο διεθνείς πατέντες, Κάλυμμα για Μαλακά Φρούτα, το σύστημα υποστήριξης Opi που βελτιώνει τον κύκλο των καλλιεργειών και αποτρέπει ασθένειες, το έτοιμο να καταναλωθεί σνακ Buoninsieme Solarelli 





Την πρώτη μέρα της έκθεσης συζητήθηκαν ακόμη οι εξαγωγές αχλαδιού, ακτινίδιου, μήλου, πορτοκαλιού, επιτραπέζιου σταφυλιού και οι προϋποθέσεις εισόδου σε νέες αγορές. Θέματα που τέθηκαν στα πλαίσια συνεδρίου ήταν το συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο, ο αντίκτυπος της αραβικής άνοιξης στο εμπόριο και η ανάγκη ύπαρξης κανόνων που θα διέπουν τις εξαγωγές. Η Ισπανία και άλλες χώρες στο εμπόριο των συγκεκριμένων προϊόντων θεωρείται ότι διατηρούν προβάδισμα, οπότε οι Ιταλοί αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, μέσα από τη μείωση του κόστους  παραγωγής και ενέργειας. Οι διάφορες προτάσεις συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν στον επικεφαλής του γραφείου ευρωπαϊκών-διεθνών πολιτικών και αγροτικής ανάπτυξης στο ιταλικό Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής Giuseppe Blasi που παρότρυνε όλους να συνεργαστούν.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση τροπικών φρούτων και λαχανικών, συζητήθηκαν στο συνέδριο για τα Τροπικά Φρούτα στοιχεία αναφορικά με την κατανάλωση στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 2013-2017, οι προτιμήσεις τους στράφηκαν σε ανανά, λεμόνι (lime), παπάγια και φρούτα του πάθους, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά εφτά εκατομμύρια τόνους, ενώ μόνο το 2018, διευρύνθηκαν κατά 16%, ξεπερνώντας τους οχτώ εκατομμύρια τόνους. Μεταξύ 2009-2018, στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων εξωτικών φρούτων βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο (+27% σε σύγκριση με το 2009), τη Γερμανία (+19% σε σχέση με το 2009) και την Ιταλία (+25% με μέτρο σύγκρισης το 2009), ενώ ακολουθούσε η Γαλλία (με αύξηση της τάξης του 73% σε σχέση με το 2009) και η Πολωνία (με διεύρυνση πωλήσεων κατά 53% από το 2009 μέχρι το 2018). Με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του 2018, οι μπανάνες είναι το (εξωτικό) φρούτο που καταναλώθηκε περισσότερο και ακολούθησε ο ανανάς (11%), το αβοκάντο (6%), το μάνγκο (4%) και η μπανάνα τύπου plantain (3%).




Προηγούμενη σχετική δημοσίευση του agronews.gr εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία