BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Αφιερωμένο στον Έλληνα Αμπελουργό το νέο κρασί Μπουτάρη

Οι σκούρες μπλε κλούβες είχαν απλωθεί στοιχισμένες στα «πόδια» των ηλικίας 50 ετών πρεμνών του Κτήματος Κυρ Γιάννη, που σκαρφάλωναν σε έκταση 560 στρεμμάτων στην πλαγιά του Βερμίου, από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και περίμεναν υπομονετικά να γεμίσουν και να ξαναγεμίσουν με σταφύλια.

Mpoutaris

15
0

Τα πρώτα σκουρόχρωμα τσαμπιά από την ποικιλία ξινόμαυρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τον τρύγο που φιλοξενεί το περιοδικό Wine Trails, άρχισαν να πέφτουν στο εσωτερικό τους από τις 6 το πρωί, όταν τα χέρια των περίπου 40 εργατών, ξεκίνησαν  να τα κόβουν με επιδεξιότητα και να προχωρούν γραμμή τη γραμμή, «αλαφρύνοντας» τα κλήματα από τα ώριμα σταφύλια. Μια δουλειά που συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό, μέχρι αργά το απόγευμα, καθώς το πλάνο που είχε ορίσει ο οινοποιός για τον τρύγο της ημέρας έπρεπε να ολοκληρωθεί «βρέξει – χιονίσει».

Το σκηνικό αυτό, που στήθηκε πρώτη φορά φέτος στις 21 Σεπτεμβρίου για την ποικιλία ξινόμαυρο και θα επαναλαμβάνεται, σαν άλλη «Ημέρα της Μαρμότας» μέχρι την ολοκλήρωση του τρύγου, στο τέλος του μήνα, εκτυλίσσεται κάτω από το «άγρυπνο βλέμμα» του Πύργου του Αγά, ο οποίος -όπως και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- στέκει αγέρωχος στη νότια πλευρά του αμπελώνα, κάτω από τη σκιά του υπεραιωνόβιου Δρυ που τον προφυλάσσει από τη ζέστη και τις δυνατές ακτίνες του ήλιου. Πύργος και Δρυς, άλλωστε, αποτελούν το σήμα κατατεθέν σε όλες τις ετικέτες κρασιών του Κτήματος Κυρ Γιάννη.

«Τρύγος, θέρος, πόλεμος, αλλά και μεγάλη γιορτή ταυτόχρονα. Είμαστε στην πιο δημιουργική εποχή του χρόνου για τον αμπελουργό», ανέφερε στο «Wine Trials» ο Στέλιος Μπουτάρης, τον οποίο συναντήσαμε σε ένα κενό του τρελού ωραρίου εργασίας που ακολουθεί αυτές τις ημέρες στο Κτήμα Κυρ Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.

Η αμπελοκαλλιέργεια είναι από τη φύση της απαιτητική εργασία, αλλά μερικές φορές, όπως καλή ώρα φέτος, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών. «Είναι αυτό που λέμε χρονιά για γερά νεύρα. Ξεκίνησε σχετικά πρώιμα όμως οι βροχοπτώσεις στις αρχές καλοκαιριού δημιούργησαν προϋποθέσεις για ανάπτυξη ασθενειών. Όσοι ήμασταν πάνω από το αμπέλι δεν είχαμε προβλήματα», μας εξηγεί ο έμπειρος οινοποιός και συμπληρώνει πως από τα πολλά νερά «φούσκωσαν» τα σταφύλια, ανέβηκε η παραγωγή τους και ως αποτέλεσμα «μπήκαμε και κάναμε πράσινο τρύγο και μάλιστα δύο φορές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε στο Κτήμα, που είναι φυτεμένο μεταξύ του 1968 και 1972».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο περιοδικό Wine Trails που κυκλοφορεί από το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία