BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Νέο οινοποιείο οικοδοµεί η Κίτρους στην Πιερία

Επέκταση του ιδιόκτητου αµπελώνα και δηµιουργία νέου οινοποιείου, για να µπορεί να υποδεχθεί την αυξηµένη παραγωγή σταφυλιών, αλλά και να υποστηρίξει την ανοδική πορεία των πωλήσεων, περιλαµβάνει το αναπτυξιακό πλάνο του Οινοποιείου Κίτρους, από την Πιερία. Το νεότερο ηλικιακά και µικρότερο, από άποψη δυναµικότητας, µέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, έχει ξεκινήσει ήδη τις κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του νέου οινοποιείου του, σε χώρο δίπλα κοντά στο υφιστάµενο µικρό χώρο οινοποίησης που έχει.

kitrous_generations

Λεωνίδας Λιάμης

55
0

«Η δυναµικότητά του θα είναι µέχρι 120.000 φιάλες ετησίως, καθώς η απόφασή µας είναι να παραµείνουµε ένα µικρό οινοποιείο, που δεν θα αξιοποιεί πρώτη ύλη πέραν των δικών µας αµπελιών», ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο 32χρονος ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Κίτρους, Κωνσταντίνος Γαρυπίδης, προσθέτοντας πως «πρόκειται για µια σηµαντική επένδυση η οποία υλοποιείται από ίδια κεφάλαια».

Αυτή τη στιγµή το Οινοποιείο Κίτρους παράγει περί τις 30.000-35.000 φιάλες ετησίως µε πρώτη ύλη προερχόµενη αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αµπελώνα του. «∆ιαθέτουµε φυτεµένα 60 στρέµµατα, από τα οποία σε παραγωγική ηλικία είναι τα 45 στρέµµατα, που φυτεύτηκαν το 2008 και το 2009, ενώ τα υπόλοιπα 15 στρέµµατα εγκαταστάθηκαν το 2014 έως το 2016», µας εξήγησε ο κ. Γαρυπίδης και αποκάλυψε ότι στα σχέδια του Οινοποιείου είναι να προχωρήσει και σε νέες φυτεύσεις αµπελιών, µόλις καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες φύτευσης.

Ποικιλιακά γύρω στο 60% των αµπελιών του οινοποιείου είναι λευκά σταφύλια, κυρίως Μαλαγουζιά και πολύ λίγο Verdicchio (σ. σ. περί το 10%), ενώ στις ερυθρές ποικιλίες έχουν επιλεγεί κυρίως το Syrah και το Aglianico που έρχεται από τη Νότιο Ιταλία. «Έχουµε τέσσερις ετικέτες, όλες µονοποικιλιακές µε βάση τις ποικιλίες που καλλιεργούµε», είπε ο κ. Γαρυπίδης και διευκρίνισε πως το 75% της ετήσιας παραγωγής διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 25% πάει στο εξωτερικό.

«Κάνουµε εξαγωγές όσο µας επιτρέπει η περιορισµένη µας παραγωγή. Είµαστε, όµως, σε κάποιες καλές αγορές, όπως στις ΗΠΑ, τη Γερµανία, την Ολλανδία, την Κύπρο και στον Καναδά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η αποδοχή των κρασιών του Οινοποιείου από τις αγορές είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο κ. Γαρυπίδης επεσήµανε πως όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο Ιούνιος και Ιούλιος ήταν δύο πάρα πολύ δύσκολοι µήνες για την καλλιέργεια και χρειαζόταν ο παραγωγός να είναι καθηµερινά πάνω από το αµπέλι. «Είχαµε έναν καταπληκτικό Αύγουστο και Σεπτέµβριο, όµως στη συνέχεια και η ποιότητα είναι ιδιαίτερα καλή, ενώ και οι απώλειες στις στρεµµατικές αποδόσεις δεν ήταν µεγάλες», σηµείωσε και συµπλήρωσε πως «ήµασταν τυχεροί και δεν είχαµε ουσιαστικές ζηµίες. Η πτώση της παραγωγής που ήταν στα λευκά γύρω στο 10% µε 20%, θεωρώ πως δεδοµένων των συνθηκών της χρονιάς, ήταν µια λογική απώλεια».

Πράσινος τρύγος, καλύτερη ποιότητα

Ο υφιστάµενος αµπελώνας του κτήµατος είναι φυτεµένος σε πλαγιά βορειοανατολικής έκθεσης σύµφωνα µε το σύγχρονο γραµµικό σύστηµα και περιλαµβάνει τις λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Verdicchio και τις ερυθρές Syrah και Aglianico.

Η διαχείριση του αµπελώνα στοχεύει στην επίτευξη της βέλτιστης ωρίµανσης των σταφυλιών µε τη χρήση των κανόνων της ορθής γεωργικής πρακτικής αλλά και την παρακολούθηση κρίσιµων παραµέτρων της καλλιέργειας (παρακολούθηση φεροµονικών παγίδων, µετεωρολογικών δεδοµένων, υδατικού δυναµικού των φύλλων µε τη χρήση θαλάµου πίεσης για τον προγραµµατισµό των αρδεύσεων). Για την εξασφάλιση της επιθυµητής ποιότητας ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στον έλεγχο της ζωηρότητας των φυτών και στη διαµόρφωση της παραγωγής σε χαµηλά επίπεδα µε τη διενέργεια πράσινου τρύγου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία