BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Εξωστρέφεια ποιότητας η παραγωγή κρασιών ήπιας οινοποίησης 

Ο όγκος των κρασιών που παράγονται με την μέθοδο της φυσικής και ήπιας οινοποίησης, καθώς και των βιολογικών, παραμένει μικρός ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια οικονομική τάση με εκτόπισμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ωστόσο συνιστά μια δήλωση πως η ελληνική οινική κουλτούρα όχι μόνο ακολουθεί, αλλά συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες εξελίξεις του κρασιού. Αυτή ήταν μια από τις εντυπώσεις με τις οποίες αποχωρούσε κανείς από το Ρομάντσο στην Αθήνα, όπου έλαβε χώρα η μουσική γιορτή κρασιού "Βάκχες".

krasi__2_

Πέτρος Γκόγκος

111
0

Εκεί, Έλληνες παραγωγοί με κοινό παρανομαστή την οινική τους φιλοσοφία, το πάθος για το αμπέλι, την αποτύπωση του terroir της περιοχής τους στο κρασί και την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στην καλλιέργεια και την οινοποίηση βρέθηκαν στο Ρομάντσο  σε μια εναλλακτική και έξω από τα συνηθισμένα παρουσίαση των κρασιών τους.


Στον πρώτο όροφο του Ρομάντσο πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με διακεκριμένους επαγγελματίες από το χώρο του κρασιού.


Σε αυτήν την ολοήμερη έκθεση, οι 14 συνολικά Έλληνες παραγωγοί κρασιών, συνοδεία ζωντανής μουσικής από συγκροτήματα και dj Sets, προσέθεσαν το λιθαράκι τους στην τρέχουσα διαδικασία ανάδειξης του αμπελώνα της χώρας. Την διοργάνωση της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης ανέλαβε η εταιρεία Mr Vertigo - Wine and Spirits, ενώ στον πρώτο όροφο του Ρομάντσο πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με διακεκριμένους επαγγελματίες από το χώρο του κρασιού, όπου παραγωγοί και άνθρωποι του χώρου μίλησαν για το κρασί από τη δική του οπτική, του οινοποιού, του sommelier, του εμπόρου ή του δημοσιογράφου οίνου.

 


Την διοργάνωση της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης ανέλαβε η εταιρεία Mr Vertigo - Wine and Spirits.


Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Ηλίας Αναγνωσταράς από την εταιρεία Βecky Wasserman & Co, η οποία εξάγει γαλλικά κρασιά στις ΗΠΑ, μίλησε στο Αgronews, χαρακτηρίζοντας την έκθεση αυτήν ως την εκδήλωση ενός κινήματος που υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά πλέον γίνεται ευρέως γνωστό στην Ελλάδα.



Ο Ηλίας Αναγνωσταράς από την εταιρεία Βecky Wasserman & Co μίλησε στο Agronews για την ανάπτυξη της κουλτούρας του κρασιού στην Ελλάδα.

"  Γίνονται γνωστά γιατί ο κόσμος αρχίζει και αποκτά κουλτούρα στο κρασί. Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν έχει το κρασί στην φιλοσοφία του. Στην Γαλλία ο κόσμος τρώει και πίνει κρασί, ακόμα και κάποιος ο οποίος δεν ξέρει από κρασί, έχει μια γνώση του τι κινείται γύρω του. Εδώ στην Ελλάδα δεν το έχουμε αυτό,τώρα το αποκτάμε", ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: "οι άνθρωποι έχουν μάθει τους μεγάλους παραγωγούς, και ο καθένας έχει τον ρόλο του. Τώρα έρχεται η ώρα και των μικρότερων, που έχουν κάνει μια μικρή και προσεκτική και φιλοσοφημένη δουλειά πάνω στο κρασί, να βγουν στο προσκήνιο".

Οι οινοποιοί Ευρυβιάδης Σκλάβος, Περικλής Τάτσης, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, οι σομελιέ Γιώργος Μιχελής (Oinoscent), Μιχάλης Παπατσίμπας (Materia Prima), ο αρθογράφος και ιδιοκτήτης του Heteroclito Δημήτρης Κούμανης, o ιδιοκτήτης της Oenos Nature Γιώργος Ιωαννίδης και ο Ηλίας Αναγνωσταράς (Βecky Wasserman & Co) συζήτησαν εκεί θέματα γύρω από τη βιοδυναμική καλλιέργεια και το αμπέλι και ανέλυσαν την εμπορική σημασία των φυσικών κρασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπερασπιζόμενοι τη δική τους οπτική πάνω στον τρόπο που οι ίδιοι βλέπουν το κρασί). 


Οι 14 Έλληνες παραγωγοί βρέθηκαν στο Ρομάντσο  σε μια εναλλακτική και έξω από τα συνηθισμένα παρουσίαση των κρασιών τους. 

Σημειώνεται τέλος πως τα 14 οινοποιία που συμμετείχαν είναι τα εξής και των οποίων τα κρασιά είχε την ευκαιρία το κοινό να δοκιμάσει, είναι τα εξής: 

Aνατολικός Αμπελώνας (Ξάνθη), Οινοποιείο Γκαράλης (Λήμνος), Οινοποιείο Δαλαμάρα (Νάουσα), Κτήμα Ζαφειράκη (Τύρναβος), Αμπελώνες Θυμιόπουλου (Νάουσα), Κτήμα Καρανίκα (Αμύνταιο), Οινοποιείο Σκλάβου (Κεφαλονιά), Κτήμα Τάτση (Γουμένισσα), Οινοποιείο Τετράμυθος (Άνω Διακοπτό), X-Βourgo (Τήνος), The Knack Project, Oenos Nature, Οικογένεια Γεώργα (Σπάτα), Πετρακόπουλος (Κεφαλονιά).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία