BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Οι κορυφαίοι οίνοι της Βουργουνδίας θα βρίσκουν πάντα αγοραστές στις ΗΠΑ παρά τους δασμούς

Για τους Γάλλους αμπελοκαλλιεργητές στην περιοχή της Βουργουνδίας, οι νέοι αμερικάνικοι δασμοί 25% τους παγιδεύουν σε έναν εμπορικό πόλεμο που αισθάνονται ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς, αφήνοντας μια πικρή γεύση στον ουρανίσκο, κυρίως όσον αφορά στα κρασιά μεσαίας κατηγορίας. Ωστόσο μέσω της αγοράς της Ασία θα μπορούσαν εν μέρει να αντισταθμίσουν το χτύπημα.

meursault-chateau_de_la_velle

Δανάη Λάζαρη

16
0

Η περιοχή της Βουργουνδίας πλήττεται ιδιαίτερα από τις κυρώσεις των αμερικανικών δασμών, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος ξένος πελάτης της, λαμβάνοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών της. Οι δασμοί 25% που απειλούν τη βιομηχανία κρασιού αποτελούν μέρος των «παράπλευρων ζημιών» στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον με την ΕΕ πίσω από την κοινοπραξία Airbus - κυρίως τη Γαλλία - πάνω στις επιδοτήσεις των αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι γαλλικές πωλήσεις κρασιού στην αμερικανική αγορά πέρυσι ανήλθαν περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η γαλλική ομοσπονδία αμπελοκαλλιεργητών την Παρασκευή κάλεσε την κυβέρνηση να «θέσει σε εφαρμογή αμέσως τα απαραίτητα μέτρα στήριξης» για να βοηθήσει τη βιομηχανία, επικαλούμενη «σημαντικό κίνδυνο» των δασμών που της υποβάλλονται.

"Πρόκειται για έναν άκρως αθέμιτο φόρο, επειδή αντισταθμίζει μια διαφορά σχετικά με τον κλάδο της αεροναυτικής, όχι με τον αμπελοοινικό τομέα", λέει η αμπελουργός Anne Parent, η οποία εργάζεται στο Pommard, στη Cote de Beaune της Βουργουνδίας. Το ένα τέταρτο του κύκλου εργασιών τους εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμπελουργός δήλωσε ότι ελπίζει οι δασμοί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα. Για τους παραγωγού; είναι σημαντική η στήριξη των πελατών τους και να τονίσουν τη σημασία της αγοράς για αυτούς. Παρόλα αυτά, η Parent παραδέχεται ότι «σίγουρα θα πρέπει να αντισταθμίσουμε την πτώση του όγκου και την πτώση του κύκλου εργασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά ελπίζει ότι «θα πάμε να δούμε άλλες αγορές ή ακόμα και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη Γαλλία».

Πολλοί ακόμα αμπελουργοί δήλωσαν επίσης την ακύρωση μεγάλου αριθμού των προκαθορισμένων αποστολών τους στις ΗΠΑ, αποτελώντας ένα σκληρό χτύπημα για αυτούς. «Είμαστε ακόμα πολύ έκπληκτοι, λίγο ξαφνιασμένοι, γιατί δεν είναι ότι έχουν κάτι μαζί μας, είναι μια σύγκρουση που σχετίζεται με την Boeing και την Airbus», όπως ανέφερε ο Louis-Fabrice Latour, πρόεδρος της οικογενειακής εταιρεία εμπορίας κρασιού Beaune Latour στη Βουργουνδία. «Οι αμερικανοί πελάτες μας δεν πίστευαν ποτέ στις κυρώσεις. Τώρα λοιπόν υπάρχει λίγος πανικός». Η επιχείρησή του έχει το 20% των πωλήσεών της -αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ- στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι πρόκειται να χάσει περίπου το ένα τρίτο μιας αγοράς όπου η εταιρεία Latour είναι παρούσα εδώ και ενάμισι αιώνα.

Χάρη στα αποθέματα, οι καταναλωτές θα αρχίσουν πραγματικά να αισθάνονται τα αποτελέσματα σε έξι μήνες, σύμφωνα με τον Latour - εκτός αν προκύψει μέχρι τότε συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βουργουνδία έχει «αναπτυξιακούς μοχλούς» σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία, οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν εν μέρει το χτύπημα από την αμερικανική αγορά, λέει ο Romain Taupenot, οινοποιός στο Morey Saint-Denis. Οι οινοποιοί της περιοχής εξάγουν το 80 με 90% της παραγωγής τους, με τις πωλήσεις των ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν περίπου 20%.

Ένα πράγμα είναι όμως σίγουρο για τους επαγγελματίες οινοπαραγωγούς της Βουργουνδίας. Οι κορυφαίοι οίνοι από την περιοχή θα βρουν πάντα αγοραστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και σε υψηλότερες τιμές. Τα πράγματα θα αποδειχθούν δυσκολότερα, ωστόσο, για τα κρασιά μεσαίας κατηγορίας (γύρω στα 15 δολάρια), μια τιμή που τους χτυπά κυρίως ενάντια στον ανταγωνισμό από Ιταλούς παραγωγούς που δεν πλήττονται από αυτές τις κυρώσεις. Συγκεκριμένα, η Ιταλία, η οποία δεν ανήκει στην κοινοπραξία Airbus, αποφεύγει τις κυρώσεις των δασμών.

Εκτός από την Γαλλία θα επηρεαστεί έντονα και η αγορά της Ισπανίας και της Γερμανίας, ενώ η Ιταλία, όπως προαναφέρθηκε, αποφεύγει τις κυρώσεις. - οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ ήταν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με την Eurostat, οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι έπιασαν τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία