BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Προβλήματα από τις περιφράξεις στον Ψηλορείτη

Ζωσμένος από…περιφράξεις κτηνοτροφικών εκτάσεων είναι ο Ψηλορείτης. Σε σημείο μάλιστα οι κυνηγοί να μην έχουν πρόσβαση σε σημεία που επιθυμούν και οι φυσιολάτρες να μην μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους και να χαρούν τις εκπληκτικές ομορφιές του ορεινού όγκου της Κρήτης.

Προβλήματα από τις περιφράξεις στον Ψηλορείτη

1
0
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο καθεστώς που εξυπηρετεί τις ανάγκες της ορεινής αιγοπροβατοτροφίας της Κρήτης, δημιουργεί όμως προβλήματα στους διερχόμενους.

Ως γνωστό, όταν οι κτηνοτρόφοι δεν διαθέτουν ιδιόκτητες εκτάσεις για να βόσκουν τα πρόβατα τους,  ενοικιάζουν από τους δήμους. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις, δηλαδή δημόσια γη, που ανήκει στη Δασική Υπηρεσία, τις οποίες διαχειρίζονται οι δήμοι. Ως διαχειριστές λοιπόν οι δήμοι νόμιμα και υπό τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ ενοικιάζουν στους κτηνοτρόφους τις δασικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή τους.

Όλα αυτά ελέγχονται, τουλάχιστον τυπικά, από το λεγόμενο ΟΣΔΕ, δηλαδή το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των κοινοτικών επιδοτήσεων που διαχειρίζονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις και τελεί υπό την επίβλεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οργανισμού του, του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το θέμα είναι γνωστό στη  Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου ο διευθυντής της οποίας κ. Παπαδόπουλος λέει  ότι πράγματι αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν ενοικιάσει δασική γη από τους δήμους τους, που τη διαχειρίζονται.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί πολλές φορές να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε δημόσια γη

Κι εδώ ξεκινά το πρόβλημα: Οι κτηνοτρόφοι περιφράσσουν τις εκτάσεις που ενοικιάζουν καταρχήν για να αποφύγουν κτηνοτροφικές διαφορές που ως γνωστό πολλές φορές έχουν γίνει στην Κρήτη η αφορμή για διενέξεις με απρόβλεπτες συνέπειες… Οι περιφράξεις υπάρχουν επίσης για να φυλάσσονται τα ζώα και να μην τα χάνουν οι βοσκοί. Κι ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την ύπαρξη των περιφράξεων είναι να μην καταλήγουν τα πρόβατα και τα κατσίκια σε καλλιεργούμενες από τους γεωργούς εκτάσεις (π.χ. ελαιόδεντρα) τις οποίες ως γνωστό καταστρέφουν, θέμα που επίσης έχει γίνει πολλές φορές «εστία» διενέξεων.

Λύση στο πρόβλημα της ελεύθερης διέλευσης των πολιτών προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε χωματόδρομους στον Ψηλορείτη υπάρχουν πόρτες που εύκολα ανοίγουν και κλείνουν από τους διερχόμενους. Αρκετοί φυσιολάτρες συναντούν μπροστά τους πρόχειρες σιδερένιες πόρτες, σταματούν με τα αυτοκίνητα τους τις ανοίγουν και όταν περάσουν τις κλείνουν καλά, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για περιφράξεις που έχουν κάνει οι κτηνοτρόφοι για να προφυλάξουν τα πρόβατα και τα κατσίκια τους.

«Σε περιπτώσεις καταγγελιών, όταν για παράδειγμα υπάρχουν πόρτες που κλείνουν με λουκέτα και δεν ανοίγουν, ως υπηρεσία παρεμβαίνουμε», λέει  ο διευθυντής Δασών Ηρακλείου κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Καταρχήν διερευνούμε αν πρόκειται για ιδιόκτητες εκτάσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Ωστόσο παρεμβαίνουμε σε περιπτώσεις δασικών εκτάσεων, όταν η είσοδος είναι απαγορευτική για το ευρύ κοινό» καταλήγει ο ίδιος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία