BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Νέο ετήσιο δελτίο δεδομένων για τις μονάδες υδατοκαλλιεργειών

Ένα νέο ετήσιο δελτίο δεδομένων μονάδων υδατοκαλλιεργειών θεσπίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, το οποίο θα συμπληρώνεται για κάθε παραγωγικό έτος και για κάθε υδατοκαλλιεργητική και ιχθυοτροφική εκμετάλλευση και θα υποβάλλεται στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, μέχρι τέλος Μαρτίου του επομένου έτους.

Μέχτι τις 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για τις νέες υδατοκαλλιέργειες

0
0
Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης, η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί για τη χώρα μας σημαντικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, με ραγδαία ανάπτυξη κατά την τελευταία 25ετία που οφείλεται κυρίως στην θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια

Η δραστηριοποίηση του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού (Ευρωπαϊκές και Διεθνείς) και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από:

- τις απαιτήσεις του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και της συμμετοχής της Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών ως στατιστικός φορέας (Ν. 3832/2010)

- την ανάγκη εφαρμογής Κοινοτικών Κανονισμών (όπως ΚΑΝ (ΕΚ) 762/2008, ΚΑΝ(ΕΚ) 1198/2006, ΚΑΝ (ΕΚ) 199/2008, κλπ),

- τις δεσμεύσεις της χώρας από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς (όπως ο FAO και ο ΟΟΣΑ) και σε Περιφερειακούς Οργανισμούς Αλιευτικής Διαχείρισης (ICCAT και GFCM/FAO), έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την συλλογή και τήρηση λεπτομερών και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την παραγωγική αλλά και την οικονομική δραστηριότητα των μονάδων-φορέων του κλάδου.

Επίσης, τα στατιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα, ως ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για τη χάραξη πολιτικής για τη στήριξη και την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Με γνώμονα τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις, αλλά και τις προτάσεις - απόψεις Συλλογικών φορέων του κλάδου, κατέστη αναγκαία η σύνταξη ενός νέου αναθεωρημένου «Ετήσιου Δελτίου Δεδομένων Μονάδων Υδατοκαλλιεργειών και Λιμνοθαλασσών», σε αντικατάσταση του παλαιού «Ετήσιου Απογραφικού Δελτίου μονάδων Υδατοκαλλιεργειών και Εσωτερικών Υδάτων» το οποίο είχε καθιερωθεί σχεδόν προ εικοσαετίας.

Το Ετήσιο Δελτίο Δεδομένων Μονάδων Υδατοκαλλιεργειών και Λιμνοθαλασσών (Έντυπο I) περιλαμβάνει παραγωγικά και οικονομικά δεδομένα των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, είναι επικαιροποιημένο και έχει απλή δομή, με σκοπό την ευκολότερη συμπλήρωσή του και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση της ακρίβειας και πληρότητας των παρεχόμενων στοιχείων.

Ειδικά για το έτος 2014 και για τα δεδομένα έτους 2013, θα υποβληθούν συμπληρωμένα τα νέα έντυπα, μέχρι τέλους Ιουνίου 2014.

Το Δελτίο αυτό θα συμπληρώνεται για κάθε παραγωγικό έτος και για κάθε υδατοκαλλιεργητική και ιχθυοτροφική εκμετάλλευση (μονάδα υδατοκαλλιέργειας γλυκού ή θαλασσινού νερού, λιμνοθάλασσα, λίμνη, ποταμό), με ευθύνη των φορέων τους και θα υποβάλλεται στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, μέχρι τέλος Μαρτίου του επομένου έτους, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα.

Ακολούθως, με ευθύνη των προαναφερόμενων Υπηρεσιών, θα αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία. Ταυτόχρονα θα κοινοποιείται στις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς Ομίλους του κλάδου, θα συμπληρώνεται ειδικό Ετήσιο Δελτίο Δεδομένων Μονάδων Υδατοκαλλιεργειών (Έντυπο II ) το οποίο αφορά αποκλειστικά οικονομικές μεταβλητές. Το δελτίο θα αποστέλλεται από την κεντρική Υπηρεσία Υδατοκαλλιεργειών του ΥΠΑΑΤ στους Ομίλους του κλάδου, θα συμπληρώνεται από το κεντρικό λογιστήριο κάθε Ομίλου και θα επιστρέφεται στην Κεντρική Υπηρεσία, εντός της ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για το χέλι (χέλι παραγόμενο σε μονάδες υδατοκαλλιεργειών, στις λιμνοθάλασσες και στις μισθωμένες θαλάσσιες εκτάσεις και χέλι συλλεκτικής αλιείας λιμνών, ποταμών, θάλασσας), εκτός από το παρόν Δελτίο, απαιτείται επίσης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων για την εφαρμογή του Εθνικού Διαχειριστικού Σχεδίου, η συμπλήρωση του Ετήσιου Απογραφικού Δελτίου χελιού Μονάδων Υδατοκαλλιέργειας και Εσωτερικών Υδάτων.

 Επισημαίνεται ότι η παροχή στατιστικών στοιχείων στην Υπηρεσία είναι υποχρεωτική και το περιεχόμενο του «Ετήσιου Δελτίου Δεδομένων Μονάδων Υδατοκαλλιέργειας και Υδατοκαλλιεργειών» χρησιμοποιείται μόνο από τις Υπηρεσίες στις οποίες υποβάλλεται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς και τηρείται το απόρρητο των στοιχείων.

Μετά τα ανωτέρω, παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, για την ενημέρωση των φορέων υδατοκαλλιεργητικών και ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής ευθύνης τους για την ανάγκη της αντικειμενικής και αξιόπιστης συμπλήρωσης των «Ετήσιων Δελτίων Δεδομένων Μονάδων Υδατοκαλλιεργειών και Λιμνοθαλασσών» και την έγκαιρη αποστολή τους στην αρμόδια Υπηρεσία.

 

Βρείτε εδώτη σχετική εγκύκλιο με το Ετήσιο δελτίο δεδομένων μονάδων υδατοκαλλιεργειών.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία