BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Αποδόσεις «κηφήνα» για τη φετινή μελισσοκομία

Στο φθινοπωρινό «µαχαίρι» που θα ολοκληρωθεί µε τη συλλογή του πευκόµελου ποντάρει ο εγχώριος µελισσοκοµικός τοµέας, ώστε να βγάλει τα «σπασµένα» από τους τρύγους της άνοιξης και του καλοκαιριού, που είχαν επιδόσεις… κηφήνα.

Οι μελισσοκομικοί χειρισμοί του Ιανουαρίου

1
0
«Μέχρι τον Αύγουστο σε όλες τις νοµές ανθοφορίας η χρονιά ήταν µέτρια προς κακή. ∆εν έδωσαν ούτε το κάστανο, ούτε το έλατο, ούτε και το παλιούρι, ενώ λίγες ήταν οι περιοχές όπου δούλεψε το θυµάρι, µε συνέπεια να έχουµε πτώση παραγωγής έως 50%», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παύλος Μπαγιάτης, τον οποίο συναντήσαµε στην 7η Γιορτή Μελιού το τριήµερο 10-12 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκαν ακόµη και ουίσκι και µπράντι από µέλι. Παρά το κακό ξεκίνηµα, κατά τον ίδιο, το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, διότι το Σεπτέµβριο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το άνθος στο ρείκι και τα µελίσσια έκαναν γόνους και δυνάµωσαν για να µπουν δυναµικά στα πεύκα

«Τσιµπάνε» οι τιµές χονδρικήςΗ µειωµένη παραγωγή, τόσο φέτος όσο και στα δύο προηγούµενα χρόνια, µπορεί να έχει «γονατίσει» και να αποθάρρυνε τους νέους µελισσοκόµους όπως λέει ο… µπαρουτοκαπνισµένος παραγωγός, ∆ιαµαντής Αλεξιάδης, ωστόσο, είχε και τα καλά του, καθώς οδήγησε τις τιµές χονδρικής σε καλύτερα επίπεδα. «Λόγω της έλλειψης ελληνικού µελιού, είδαµε ότι οι τιµές τσίµπησαν λιγάκι στη χονδρική και από τα 3 – 3,5 ευρώ που αγόραζαν οι έµποροι, τώρα πληρώνουν κοντά στα 3,80 – 4 ευρώ, ενώ στο θυµάρι ή και το έλατο η τιµή φτάνει και στα 5 ευρώ », µας εξηγεί ο κ. Μπαγιάτης.  Στη λιανική, όµως, οι τιµές έχουν παραµείνει σταθερές, κινούµενες µεσοσταθµικά στα 7-8 ευρώ το κιλό κι αυτό γιατί το 70% της παραγωγής µελιού πωλείται χέρι – χέρι.

Περισσεύει η ποιότητα, λείπει η µάζαΗ άριστη ποιότητα του µελιού το καθιστά περιζήτητο και στο εξωτερικό, όµως η απουσία µάζας, ικανής να ανταποκριθεί σε µεγάλες παραγγελίες, δυσκολεύει την υπόθεση εξαγωγές. Σύµφωνα µε τα στοιχεία η χώρα µας εξάγει ετησίως γύρω στους 4.000 τόνους, µε τάση αυξητική. Στις εξαγωγές εξαγωγών η χονδρική µπορεί να πιάσει και 6 ευρώ το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία