BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Αξίζει τον κόπο η βιωσιμότητα στην αλιεία, λέει η Δαμανάκη

Κορμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Αλιεία και τη Θάλασσα αποτελεί η βιωσιμότητα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, τόνισε στην τελευταία ανάρτηση στο προσωπικό της ιστολόγιο η απερχόμενη Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη.

Αξίζει τον κόπο η βιωσιμότητα στην αλιεία, λέει η Δαμανάκη

2
0
Στο επίκεντρο τέθηκε επίσης, στα πλαίσια της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής η αξιοποίηση της γαλάζιας οικονομίας

Επιπλέον, από το 2010 έως σήμερα αυξήθηκαν τα ιχθυαποθέματα από 5 σε 27, «παρέχοντας έτσι περισσότερους πόρους στους Ευρωπαίους ψαράδες», επισημαίνει η κα Δαμανάκη. 

Αναφερόμενη, στον διάδοχό της Επίτροπο Vella, τόνισε ότι θα συνεχίσει και αυτός την πολιτική βιωσιμότητας


Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της κας Μ. Δαμανάκη:«Όταν το 2010 ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έθεσα ως κεντρικό στόχο να αποτελέσει η βιωσιμότητα, κορμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Αλιεία και τη Θάλασσα, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Μπορώ να πω ότι φεύγω από τις Βρυξέλλες με την εντύπωση ότι έχουμε καταγράψει συγκεκριμένη πρόοδο

Πέντε χρόνια μετά, με τη ριζοσπαστική Κοινή Αλιευτική Πολιτική, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε να αξιοποιηθεί το αυξανόμενο δυναμικό της γαλάζιας οικονομίας μας. Συμφωνήσαμε σε νέους κανόνες βιωσιμότητας. Αλλά τώρα είναι η ώρα να εγγυηθούμε ότι αυτοί οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν στην πράξη. Γιατί;

Διότι, μόνο αν εφαρμοστούν  όσα συμφωνήσαμε, θα είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας.

Όταν ξεκίνησα, είχαμε 5 υγιή ιχθυαποθέματα. Σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 27. Αν επιμείνουμε, η πολιτική αυτή θα φέρει όλα τα ιχθυαποθέματα σε βιώσιμα επίπεδα και πάλι, παρέχοντας έτσι στους ψαράδες περισσότερους πόρους.

Επίσης, η γαλάζια ανάπτυξη είναι πλέον μια βιώσιμη πραγματικότητα. Έχουμε θέσει τις βάσεις της καινοτομίας και της ανάπτυξης σε διάφορους τομείς: Ο παράκτιος τουρισμός, η ενέργεια από τους ωκεανούς, η υδατοκαλλιέργεια, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και η εξόρυξη από το βυθό είναι οι οδηγοί για την ευρωπαϊκή οικονομία. Έχουν ήδη δείξει τη συμβολή τους στο να βοηθήσουν την Ευρώπη να βγει από την ύφεση. Επί του παρόντος, περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια θέσεις  γαλάζιας εργασίας υπάρχουν στην αγορά. Αν επιμείνουμε, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε πιο σταθερό και πιο ανεπτυγμένο δυναμικό από τους ωκεανούς μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα και προς όφελος των νέων ανθρώπων.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο διάδοχός μου, ο Επίτροπος Vella, θα συνεχίσει στο δρόμο της βιωσιμότητας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσουμε αυτή τη σκληρή δουλειά. Του εύχομαι  κάθε επιτυχία. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας αξίζουν κάθε προσπάθεια».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία