BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ανησυχίες στη Κρήτη για αναζωπύρωση του καταρροϊκού

Προ των πυλών της περιόδου που καταγράφεται η έξαρση του καταρροϊκού, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και του πληθυσμού της σκνίπας με την οποία μεταφέρεται η ασθένεια, τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποίησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία σε επίπεδο Κρήτης και που αφορούν στα ποσοστά ανοσίας των αιγοπροβάτων, είναι άκρως ανησυχητικά.

Ανησυχίες στη Κρήτη για αναζωπύρωση του καταρροϊκού

4
0

Αν και η απόφαση γαι προληπτικό εμβολιασμό έχει ήδη ληφθεί από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, το Υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα, με τα εμβόλια να μην είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά ενώ αντίθετα στην υπόλοιπη Ευρώπη ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας ότι η παραγωγή μπορεί να μειωθεί και φέτος σημαντικά και να επεκταθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ασθένεια από πέρσι εάν δεν υλοποιηθούν έγκαιρα οι εμβολιασμοί ή γίνου με εμβόλια αμφιβόλου προέλευσης και αποτελεσματικότητας.

Σημειώνεται επίσης ότι αν στην υπόλοιπη Ελλάδα η παραγωγή φέτος συρρικνώθηκε κατά 40% λόγω του καταρροϊκού πυρετού, με τα μικρά ποσοστά ανοσίας που έχουν τα αιγοπρόβατα στην Κρήτη το θέμα μπορέι αν λάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ποσοστά απωλειών να εκτοξευθούν.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, το θέμα δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προχειρότητα και σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιηθούν εμβόλια αμφιβόλου ποιότητας που δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν τα αιγοπρόβατα από τον καταρροϊκό πυρετό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία