BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Νέο σφαγείο θα φτιάξει ο δήμος Κύθνου

Συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Δήμου Κύθνου με βασικά θέματα τη δημιουργία Δημοτικού Σφαγείου και τη λειτουργία Ελαιοτριβείου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τα μέλη να αποφασίζουν τις ενέργειές τους για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Με Προεδρικό Διάταγμα οι προϋποθέσεις έγκρισης μικρού σφαγείου

1
0

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σταμάτης Γαρδέρης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Ηλιού και τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας στην Κύθνο από τον Δήμο και οι δυνατότητες συνεργασίας με τους δύο συνεταιρισμούς.

Αξιοποίηση νομοθεσίας για Δημοτικό Σφαγείο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιώργος Μπουρίτης, ανέφερε πως πρώτο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής είναι η οριστική λύση στη λειτουργία των Σφαγείων. Έως σήμερα, το Δημοτικό Σφαγείο Κύθνου λειτουργεί σε εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Χώρας με άδεια από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη χορήγηση πιστοποιητικού κρεοσκοπικού ελέγχου στα σφάγια. Σύμφωνα με αυτή την άδεια, τα ζώα που σφάζονται στην Κύθνο πρέπει να διατεθούν μόνο στην τοπική αγορά. Αυτό το μεγάλο χρόνιο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους του νησιού, που δεν μπορούν να πουλήσουν νόμιμα τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα εκτός του νησιού, προτίθεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ο Δήμος Κύθνου, αξιοποιώντας σχετικό νόμο που δίνει τις προδιαγραφές για τη λειτουργία σφαγείων σε μικρά νησιά σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Μετά από τις σχετικές επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ του Δήμου Κύθνου του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Χώρας και της Δημοτικής Επιχείρησης αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσει ο Δήμος Κύθνου τις δαπάνες για το Έργο της ίδρυσης και λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Κύθνου.

Παραχώρηση χώρου για ελαιοτριβείο

Δεύτερο θέμα στη συνάντηση εργασίας ήταν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ελαιοτριβείου στην Κύθνο, που αναγκάζει τους παραγωγούς να πηγαίνουν το ελαιόκαρπο που παράγεται στην Κύθνο σε ελαιοτριβεία της Αττικής και της Σίφνου, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό συνεπάγεται σε κόστος, σε ταλαιπωρία των παραγωγών και σε υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Ανακοινώθηκε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Δρυοπίδας θα διαθέσει κτήριο της ιδιοκτησίας του για την λειτουργία ελαιοτριβείου και αναζητούνται πηγές χρηματοδότησής του.

Επόμενο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι δυνατότητες που παρέχονται από πρόσφατη σχετική νομοθεσία σε κτηνοτρόφους να παράγουν και να πωλούν τυροκομικά προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή μέσα από μικρά οικογενειακά τυροκομεία. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά πολλούς κτηνοτρόφους της Κύθνου και αποφασίστηκε να εξεταστεί διεξοδικά και να παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία