BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Με «καπέλο» 20% πωλούνται οι ζωοοτροφές στην Ηλεία

Βασική προϋπόθεση για προμήθεια ζωοτροφών, που πωλούνται 2% ακριβότερες, τα μετρητά.

27ο επιστημονικό συνέδριο της ΕΖΕ στα Τρίκαλα

1
0

Ως περίοδος των «ισχνών αγελάδων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που διανύουν στο σύνολο τους οι παραγωγοί ζωικής εκμετάλλευσης στην Ηλεία, καθώς καλούνται να δαπανήσουν ποσά που δεν έχουν

Η κατάσταση τόσο στον κλάδο των κτηνοτρόφων όσο και των αγελαδοτρόφων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, καθώς ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε ζωοτροφές και σε φάρμακα που πωλούνται με «καπέλο» 15-20%, ενώ βασική προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, είναι η ύπαρξη μετρητών. Μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους φαίνεται ότι έχουν οι αγελαδοτρόφοι οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Θεό, καθώς μετά και το πάγωμα της ρευστότητας και της αγοράς δοκιμάζονται στην κυριολεξία οι αντοχές τους.

Υπό κατάρρευση

Τα ζώα, ως ζωντανοί οργανισμοί απαιτούν καθημερινή φροντίδα, που μεταφράζεται σε ζωοτροφή. 

Όπως επεσήμανε στην τοπική εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» ο Διονύσης Μαρίνος, πρόεδρος του συλλόγου αγελαδοτρόφων Ηλείας, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επαγγελματιών μειώθηκε σημαντικά ενώ με τα σημερινά δεδομένα είναι ζήτημα χρόνου η κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα «Ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα με τις ζωοτροφές, ίσως λιγότερα έντονο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Εάν η οικονομική κατάσταση δεν βελτιωθεί και μάλιστα άμεσα, είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανατιμήσεις σε ζωοτροφές της τάξης του 15-20%. Εάν οι αυξήσεις αυτές περάσουν στον καταναλωτή τότε αυτόματα θα έχουμε και μείωση της κατανάλωσης, γεγονός που για εμάς θα είναι εξίσου καταστροφικό» επισήμανε. Εάν ο κλάδος των αγελαδοτρόφων μειωθεί κι άλλο, τότε η χώρα μας θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος, κάτι το οποίο ήδη γίνεται καθώς ο αριθμός των επαγγελματιών έχει μειωθεί κατακόρυφα την τελευταία 15ετία. 

Τέλος εποχής

Η θερινή περίοδος φαίνεται ότι βοήθησε λίγο περισσότερο τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, καθώς λόγω της μειωμένης παραγωγής οι απαιτήσεις για ζωοτροφές δεν είναι τόσο μεγάλες.

«Αυτή τη στιγμή μεγάλες απαιτήσεις για ζωοτροφή έχουν μόνο τα σταβλισμένα ζώα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ηλείας Κώστας Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανατίμηση στις ζωοτροφές. «Σε λίγο τα ζώα θα συντηρούνται όπως παλιά, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στην ύπαιθρο. 

Εάν μάλιστα εφαρμοστεί στον πρωτογενή τομέα η αύξηση του ΦΠΑ και η περικοπή των ελαφρύνσεων που υπήρχαν, τότε ο πρωτογενής τομέας θα πάψει να υπάρχει. Ήδη στο σύνολο τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, είναι όλοι σε ιδιαίτερα δεινή θέση και αρκετοί θα βγουν εκτός της παραγωγικής διαδικασίας ή θα φροντίζουν να παράγουν μόνο για να συντηρούν την οικογένεια τους. Όλα αυτά βέβαια προήλθαν από την εφαρμογή των πολιτικών τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων, καθώς η χώρα μας θα μπορούσε να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των πολιτών της χωρίς να γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες και σίγουρα δεν θα μας φόβιζαν οι όποιες πολιτικές εξελίξεις».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία