BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Με τη νέα συνταγή χάνει το γιαούρτι πέτσα και οι αγελάδες τομάρι

Αντιµέτωπες µε το φάσµα της χρεοκοπίας βρίσκονται αυτό τον καιρό µικρές και µεγάλες µονάδες από τον κλάδο της αγελαδοτροφίας. Οι αλλαγές στο Κώδικα Τροφίµων και Ποτών για το στραγγιστό γιαούρτι, οδηγούν σε πλήρη αποδιοργάνωση τη ζώνη του αγελαδινού, µε τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις να υφίστανται ήδη την ασφυκτική πίεση της βιοµηχανίας.

Με τη νέα συνταγή χάνει το γιαούρτι πέτσα και οι αγελάδες τομάρι

1
0
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους βιοµήχανους να τιµολογούν για το Μάρτιο µε µέση τιµή γύρω στα 35 λεπτά, εξέλιξη που βγάζει εκτός παιχνιδιού ακόµα και τις οργανωµένες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η αγορά του αγελαδινού που άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα µετά την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στος φρέσκο γάλα, βρίσκεται τώρα σε ελεύθερη πτώση µε την κυβέρνηση να δέχεται άκριτα τις επιταγές των πιστωτών και να νοµοθετεί τη χρεοκοπία της εγχώριας αγελαδοτροφίας. Η Agrenda παρουσιάζει το έγγραφο του υπουργού Οικονοµικών µε τις προτεινόµενες ρυθµίσεις στον Κώδικα Τροφίµων και Ποτών και την κερκόπορτα που αυτό ανοίγει για την εγχώρια παραγωγή.  

Σ’ αυτό καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την παρασκευή γιαουρτιού, όχι µόνον από νωπό γάλα (όπως ισχύει σήµερα), αλλά και από κάθε είδους συµπυκνώµατα, δηλαδή φθηνή εισαγόµενη πρώτη ύλη αµφίβολης ποιότητας µη εξαιρουµένης και της σκόνης.

Οι σχετικές συζητήσεις των αρµόδιων υπουργείων και φορέων ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2014, µε τη σύσταση επιτροπής στη Βάθη και αφορµή τις επιταγές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που µετά το φρέσκο γάλα και τη διάρκεια ζωής του (η οποία αυξήθηκε εν µέσω σφοδρών αντιδράσεων στις 7 µέρες), έβαλε «στο µάτι» ένα ακόµη δυναµικό προϊόν της ελληνικής κτηνοτροφίας, το γιαούρτι

Μεσολάβησαν συζητήσεις επί συζητήσεων των αρµόδιων µε τις εµπλεκόµενες πλευρές (οργανώσεις κτηνοτρόφων, ΕΛΓΟ, βιοµήχανοι, ΕΦΕΤ κ.λπ.), πολλές διαφωνίες και καυγάδες, µε την ιδιότυπη «διαπραγµάτευση» να τελειώνει κάπως άγαρµπα τον Οκτώβριο του 2015, όπως καταγγέλλουν στην Agrenda οι κτηνοτρόφοι, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει πλήρως τις προτάσεις των γαλακτοβιοµήχανων για το συγκεκριµένο θέµα, οι οποίες ασφαλώς και πήγαιναν κόντρα µε τα συµφέροντα των ντόπιων παραγωγών.

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε η Ένωση Φυλής Χολστάιν την περασµένη Τρίτη στην Αθήνα, «αιτία πολέµου» αποτέλεσε η επίµαχη ρύθµιση, η οποία, ξήλωνε το άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίµων και Ποτών, αφήνοντας περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει νωπό γάλα

Οι κτηνοτρόφοι εµφανίζονται έτοιµοι, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και εξετάζουν δυο λύσεις

Τη σύσταση κοινοπραξίας αγελαδοτρόφων µε όχηµα τη ναυαρχίδα των συνεταιριστικών βιοµηχανιών γάλακτος, ΕΒΟΛ και τη δηµιουργία µιας συνεταιριστικής - πολυµετοχικής εταιρείας µαζί µε καταναλωτές

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από το 534ο φύλλο της Agrenda: ageladino gala.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία