BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Παύση μετακίνησης βοοειδών εντός Σερρών λόγω οζώδους

Την απαγόρευση κάθε μετακίνησης βοοειδών εντός του νομού Σερρών, όσο και από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, μέσω του οποίου εισέρχονται στην Ελλάδα τα βοοειδή προς πάχυνση από γειτονικά βαλκανικά κράτη, αποφάσισαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού στην προσπάθειά τους να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού της οζώδους δερματίτιδας, που παρουσιάζει σημάδια έξαρσης από τις αρχές Απριλίου.

Ανησυχία αγελαδοτρόφων για μειωμένα δικαιώματα λόγω οζώδους

2
0

Όπως εξήγησε στο Agronews ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Σερρών, κ. Γιώργος Δάγκος ο νομός τέθηκε σε καραντίνα διότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα, κυρίως σε μη εμβολιασμένα κοπάδια, ενώ υπάρχουν ακόμη πέντε εκτροφές που θεωρούνται ύποπτες και για τις οποίες έχουν ληφθεί δείγματα αίματος, ώστε, με τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις, να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί ή όχι. Δυνητικά, όπως μας είπε, μπορεί να χρειαστεί να θανατωθούν έως και 1.500 βοοειδή, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει ένα σημαντικό πλήγμα για την τοπική κτηνοτροφία.

“Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί δύο κοπάδια, με ανεμβολίαστα αγελαία ζώα, το ένα στην περιοχή του Ρούπελ με συνολικά 117 ζώα και το δεύτερο στον Λιθότοπο, δίπλα στην λίμνη Κερκίνη, με 72 βοοειδή, ενώ αύριο Τετάρτη 20 Απριλίου, θα θανατωθούν άλλες δύο εκτροφές, επίσης ανεμβολίαστες από το Ζευγολατιό και το Στρυμονικό, με 160 και 70 ζώα, αντίστοιχα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δάγκος και αποκάλυψε ότι για τα υπόλοιπα κοπάδια που θα χρειαστεί τελικώς να θανατωθούν, οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν μετά τις εορτές του Πάσχα.

Ο έμπειρος υπηρεσιακός παράγοντας αναφέρθηκε ακόμη, στην περίπτωση της εστίας  που επιβεβαιώθηκε στις 4 Απριλίου, σε γαλακτοπαραγωγό εκτροφή στη Βισαλτία, με πάνω από 400 βοοειδή, διευκρινίζοντας ότι επειδή ήταν εμβολιασμένη εξετάζεται αν πρέπει να θανατωθεί μόνο το προσβεβλημένο ζώο και να σωθεί η υπόλοιπη εκτροφή. “Η υπόθεση είναι υπο διερεύνηση. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν την περιοχή μας και τρεις κοινοτικοί υπάλληλοι προκειμένου να κάνουν αυτοψία. Ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να σώσουμε το κοπάδι, αλλά θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο ακόμη”, μας είπε ο κ. Δάγκος, τονίζοντας, παράλληλα, πως “αν μας είχαν ακούσει οι κτηνοτρόφοι όταν τους παρακινούσαμε να εμβολιάσουν τα ζώα τους, τώρα δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα”.

Τα κρούσματα μέχρι στιγμής:

α) σε εκτροφή 117 αγελαίων ανεμβολίαστων βοοειδών στο Ρούπελ. Θανατώθηκαν

β) σε εκτροφή πάνω από 400 γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, εμβολιασμένων. Η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση, μήπως και θανατωθεί μόνο το ζώο που προσβλήθηκε

γ) σε εκτροφή 72 ζώων, αγελαίων, ανεμβολίαστων, στο Λιθότοπο. Θανατώθηκαν

δ) σε εκτροφή 70 βοοειδών, ανεμβολίαστων, ελευθέρας βοσκής, στο Στρυμονικό. Θα θανατωθεί την Τετάρτη 20 Απριλίου

ε) σε εκτροφή 160 ζώων, αγελαίων, ανεμβολίαστων, στο Ζευγολατιό. Θα θανατωθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου

ζ) σε εκτροφή περίπου 100 ζώων, αγελαίων ανεμβολίαστων κοντά στην Κερκίνη.

η) σε εκτροφή 20 ζώων, δίπλα στο προηγούμενο κοπάδι, ως ύποπτο

θ) σε εκτροφή 150 βοοειδών, στην περιοχή της Κερκίνης, το κοπάδι εμβολιάστηκε πρόσφατα αλλά μετά από τρεις ημέρες εκδήλωσε κρούσμα,

ι) σε εκτροφή 110 βοοειδών, ανεμβολίαστων, στο Ακριτοχώρι Σερρών

κ) σε εκτροφή 100 ζώων στο Βαμβακόφυτο Σερρών. Το κρούσμα καταγραφηκε την Τρίτη 19 Απριλίου και θεωρείται, προς το παρόν, ύποπτο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία