BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Σε ελεύθερη πτώση η κτηνοτροφία λέει η Μάρκου

Στοχευμένα μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης στην κτηνοτροφία ζητά η Μάρκου.

Ο κτηνοτρόφος δεν είναι εχθρός αλλά θεματοφύλακας του βοσκότοπου, λέει η Κατ. Μάρκου

0
0

Την ανησυχητική εικόνα της κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται διαρκώς η παρουσία των προϊόντων της στη μεταποιητική αλυσίδα, να εκχωρείται όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε εισαγόμενα προϊόντα και να τείνει η Ελλάδα να εξαφανιστεί από το χάρτη των εξαγωγών κτηνoτροφικών προϊόντων ανέδειξε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου με ερώτηση προς τους yπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Ενδεικτικό είναι ότι δεκάδες ελληνικές βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος, που τροφοδοτούν χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και προσφάτως μερικές από αυτές έχουν σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, δεν χρησιμοποιούν  ούτε ένα κιλό ελληνικό κρέας στα προϊόντα τους, όπως αναφέρονται και σε δηλώσεις εκπροσώπων αυτών στον τύπο, π.χ. προσφάτως σε συνέντευξη του αντιπροέδρου και διευθ. συμβούλου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος  στην ιστοσελίδα liberal.gr. Οι αιτίες που αναφέρονται είναι ότι «αφενός δεν υπάρχουν ισχυρές παραγωγικές μονάδες να στηρίξουν με σταθερότητα μια βιομηχανία τέτοιων απαιτήσεων, αφετέρου δεν υπάρχουν και οι ανάλογες πιστοποιήσεις σ' όλες τις «γραμμές» παραγωγής που απαιτούνται για αυτή την αγορά».

Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες στοχευμένες ενέργειες και μέτρα έχουν προβεί για την αντιστροφή της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών μονάδων κρέατος.

Τέλος, ζητά στοιχεία για το ύψος και τη διάθεση των εσόδων από την ειδική εισφορά 0,2% επί της αξίας κάθε κιλού κρέατος υπέρ ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς και στοιχεία για τη δραστηριότητα του Οργανισμού σε σχέση με την πιστοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Σε ελεύθερη πτώση η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή

Ανησυχητική είναι η εικόνα της κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται διαρκώς η παρουσία των προϊόντων της στη μεταποιητική αλυσίδα, εκχωρώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε εισαγόμενα προϊόντα της ΕΕ και τρίτων χωρών, χάνοντας βασικά πλεονεκτήματα τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας, όσο για την ανάπτυξη των υπηρεσιών στον τριτογενή τομέα (τουρισμός, καθημερινά εστιατόρια κλπ). Παράλληλα, η χώρα τείνει να εξαφανιστεί από τον χάρτη των εξαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων  (πλην αλιείας) στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι δεκάδες ελληνικές βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος, που τροφοδοτούν χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και προσφάτως μερικές από αυτές έχουν σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, δεν χρησιμοποιούν  ούτε ένα κιλό ελληνικό κρέας στα προϊόντα τους, όπως αναφέρονται και σε δηλώσεις εκπροσώπων αυτών στον τύπο.  Ως παράδειγμα αναφέρουμε πρόσφατη δήλωση σε συνέντευξη του αντιπροέδρου και διευθ. συμβούλου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος  στην ιστοσελίδα liberal.gr. Οι αιτίες που αναφέρονται είναι ότι «αφενός δεν υπάρχουν ισχυρές παραγωγικές μονάδες να στηρίξουν με σταθερότητα μια βιομηχανία τέτοιων απαιτήσεων, αφετέρου δεν υπάρχουν και οι ανάλογες πιστοποιήσεις σ' όλες τις «γραμμές» παραγωγής που απαιτούνται για αυτή την αγορά».

Η ίδια εικόνα παραγωγικού ελλείμματος στον τομέα του κρέατος προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην έκθεση Zootechnia σύμφωνα με τα οποία, στον τομέα της χοιροτροφίας, το ποσοστό αυτάρκειας έχει πέσει από το 50% το 1980 στο 35% σήμερα. Σύμφωνα δε με την τελευταία διαθέσιμη έρευνα ζωικού κεφαλαίου της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, παρατηρείται μείωση στον αριθμό χοίρων σε σχέση με το 2014 σε ποσοστό 16,1% ενώ πτωτική πορεία παρουσιάζουν όλα τα ζώα (βοοειδή – 11,7%, πρόβατα -1,4% και αίγες -5,6%).

Όσο για τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο, που υποτίθεται κάλυπτε και τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής (π.χ. ίδρυση και εκσυγχρονισμός κτηνοτροφικών μονάδων), στην πράξη, τόσο οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις και τα παράβολα όσο και τα παρεχόμενα κίνητρα αποθάρρυναν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους επενδυτές από τη διαδικασία.

Η εκκρεμότητα των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκοτόπων, η πολυδαίδαλη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, η αυξημένη εξάρτηση από εισαγόμενες ζωοοτροφές, οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων, η ανετοιμότητα του κράτους στη διαχείριση σοβαρών ζωονόσων, η αυξημένη φορολογία και η απουσία κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων, όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν καθοριστικά στην σημερινή δυσμενή κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σε ποιες στοχευμένες ενέργειες και μέτρα έχετε προβεί για την αντιστροφή της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας και υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας, ιδίως της υπαίθρου;

2) Πώς σχολιάζετε τα όσα αναφέρονται σχετικά με τη χαμηλή δυναμικότητα των παραγωγικών μονάδων κρέατος αλλά και την έλλειψη πιστοποίησης και ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους;

3) Με πρόσφατη ΚΥΑ [176/13383/6-2-2017], καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την επιβολή της ειδικής εισφοράς 0,2% επί της αξίας κάθε κιλού κρέατος υπέρ ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ βάσει του ν. 3698/2008. Τα έσοδα από την ειδική εισφορά «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διενέργεια ελέγχων και τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας με σκοπό την παρεμπόδιση της παραπλάνησης του καταναλωτή». Σε τι ποσό ανέρχεται η εισφορά αυτή ετησίως και σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις και ελέγχους έχει διατεθεί; Ποιά δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο Οργανισμός σε σχέση με την πιστοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων και σε τι βαθμό έχει αξιοποιηθεί;

Η ερωτώσα βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία