BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Εκτός Έβρος και Σαμοθράκη από τις ενισχύσεις γαλακτοπαραγωγών λόγω μεταναστευτικού

Απέκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το ενδεχόμενο ένταξης του Έβρου και της Σαμοθράκης, στις περιοχές, όπου θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε παραγωγούς γάλακτος, ως αντιστάθμισμα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Εκτός Έβρος και Σαμοθράκη από τις ενισχύσεις γαλακτοπαραγωγών λόγω μεταναστευτικού

1
0

Το θέμα της εξαίρεσης των περιοχών αυτών έφερε στην δημοσιότητα με την υπ’ αριθμόν 654/27-3-2017 επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Συνεχίζουμε με τη συζήτηση της έκτης με αριθμό 654/27-3-2017 επίκαιρης ερώτησης του δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την εξαίρεση του Έβρου και της Σαμοθράκης από την έκτακτη ενίσχυση σε παραγωγούς γάλακτος σε νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μεταναστευτικών ροών.

Κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στις 8 Φεβρουαρίου, υπογράψατε την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η οικονομική έκτακτη ενίσχυση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ σε παραγωγούς γάλακτος νησιών που αντιμετωπίζουν αθρόες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Μιλάμε για τα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Μεγίστη, Λέρο και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν συμπεριληφθεί εκ των υστέρων και οι Οινούσσες.

Με άδικο τρόπο, όμως, αποκλείσατε από αυτήν τη θετική απόφαση τον Έβρο και τη Σαμοθράκη και η αλήθεια είναι ότι τόσο εγώ όσο και οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούμε να βρούμε τους λόγους εξαίρεσης και δεν μπορούμε να βρούμε λογική αιτιολογία και δικαία, κατά την άποψή σας.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνησή σας ήταν αυτή η οποία ενέταξε τη Σαμοθράκη στην τροπολογία για το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, φυσικά μετά από έντονη διεκδίκηση και από τον ομιλούντα ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Το πιο φυσικό θα ήταν να ενταχθεί η Σαμοθράκη, αλλά και ο Έβρος σε αυτήν τη διαδικασία, διότι εμείς δεχόμεθα, κύριε Πρόεδρε, μεταναστευτικές ροές εδώ και δεκαετίες και μάλιστα, με πόνο ψυχής βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους μέσα στις αυλές μας, μέσα στις επιχειρήσεις μας, μέσα στα χωράφια μας. Εν πάση περιπτώσει, όμως, γι’ αυτό έχουμε και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης, γι’ αυτό έχουμε και το αποτρεπτικό εμπόδιο στο ύψος των Καστανιών, της Νέας Βύσσας προς την πλευρά του Κάραγατς και της Αδριανούπολης.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι οι οικονομικοί μετανάστες και ταυτισμένοι με τους πρόσφυγες είναι περίπου πεντακόσιοι πενήντα με εξακόσιοι το εικοσιτετράωρο. Αυτό συνέβαινε πολύ πριν αρχίσει η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε τα εξής: Τι έχετε να πείτε στους κτηνοτρόφους του Έβρου και της Σαμοθράκης που μας παρακολουθούν σήμερα και οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να νοιώθουν αδικημένοι απ’ αυτήν την απόφασή σας; Σκοπεύετε να διορθώσετε τη λαθεμένη απόφασή σας και να συμπεριλάβετε τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, όπως οφείλετε;

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Έβρος και η Σαμοθράκη, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι περιοχές οι οποίες ανέκαθεν δέχονταν μεταναστευτικές ροές. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι ο Έβρος και η Σαμοθράκη, λόγω ακριβώς της γειτνίασης με τη γείτονα χώρα Τουρκία, είναι περιοχές οι οποίες αντιμετώπισαν και άλλα σοβαρότατα προβλήματα, όπως είναι τα εξωτικά νοσήματα. Τα νησιά τα οποία είναι πάρα πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και κυρίως ο Έβρος είναι περιοχές οι οποίες είναι οι πύλες εισόδου από την Τουρκία. Ξέρετε, όλα αυτά τα νοσήματα προέρχονται κυρίως από την Τουρκία και σπάνια έχουν αντίστροφη ροή. Σπανίως, δηλαδή, έρχονται νοσήματα από τις γείτονες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας σχετικά με το κατά πόσο αυτό το συγκεκριμένο μέτρο θα έπρεπε «να απλώσει» τόσο πολύ και να δοθεί και στον Έβρο και τη Σαμοθράκη. Ξέρετε ότι το τελευταίο διάστημα, τον περασμένο ή τον προπερασμένο χρόνο, δεν μιλάμε απλώς για κάποιες μεταναστευτικές ροές οι οποίες είναι γενικότερο πρόβλημα όλης της περιοχής. Μιλάμε για προσφυγικές ροές οι οποίες σχεδόν διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό σε συγκεκριμένα νησιά, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο. Αναφέρατε και τα υπόλοιπα, μην τα μνημονεύσω κι εγώ όλα. Την περυσινή χρονιά ο τουρισμός αυτών νησιών κατέρρευσε εξαιτίας ακριβώς όλου αυτού του προβλήματος.

Επομένως, είναι ένα πρόβλημα ειδικό. Βέβαια, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι το κόστος που υπέστησαν αυτές οι περιοχές, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα προβλήματα άλλων περιοχών, είναι τεράστιο. Έπρεπε να στοχεύσουμε, λοιπόν, σ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι σε περίοδο δημοσιονομικής ασφυξίας υπέστησαν τόσο μεγάλο πλήγμα και με ηρωισμό υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)

Εδώ δεν μιλάμε για γενικευμένες μεταναστευτικές ροές. Εδώ μιλάμε γι’ αυτό το πράγμα που παρακολουθούσε με αγωνία όλος ο πλανήτης. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία. Άλλο πράγμα η Λαμπεντούζα και άλλο πράγμα όλη η άλλη Ιταλία, γιατί και η Σικελία δέχεται μεταναστευτικές ροές. Όμως, η Λαμπεντούζα είναι Λαμπεντούζα. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για την Ιταλία. Η Μυτιλήνη είναι Μυτιλήνη. Η Χίος είναι Χίος. Έχουν πολλά προβλήματα. Με το «να σπείρουμε» ένα μέτρο με μία έννοια υποτιθέμενης δικαιοσύνης και, επειδή είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο, με το να το «απλώσουμε» σε πάρα πολλούς δικαιούχους, απλώς μειώνουμε πάρα πολύ τη στήριξη αυτών των ανθρώπων.

Στη δευτερομιλία μου, επειδή δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο, θα σας εξηγήσω τι κάνουμε αυτήν τη στιγμή για τον Έβρο και τη Σαμοθράκη. Υπάρχουν πράγματα τα οποία τα κάνουμε ειδικά εκεί, τα οποία θα ανακουφίσουν πολύ περισσότερο τους παραγωγούς μας σ’ αυτές τις περιοχές, απ’ ό,τι απλά αν μοιράζαμε το συγκεκριμένο κονδύλι σε περισσότερους δικαιούχους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι απώλειες των παραγωγών μας γάλακτος, αιγοπροβάτων και βοοειδών, είναι μεγάλες. Υπολογίζοντας τον αριθμό των αιγοπροβάτων –εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες (165.000) στη χερσαία περιοχή του Έβρου, σαράντα χιλιάδες (40.000) στη νήσο Σαμοθράκη, αλλά και οι έξι χιλιάδες (6.000) γαλακτοφόρες αγελάδες- το κόστος σύμφωνα μ’ αυτό που έχετε αποφασίσει είναι περίπου 1.200.000 ευρώ. Δηλαδή, δίνετε 80 ευρώ για κάθε γαλακτοφόρα αγελάδα και περίπου 4 ευρώ για κάθε γαλακτοφόρο αιγοπρόβατο.

 

Νομίζω ότι δεν τα έχουμε περίσσευμα. Έχουμε τα προβλήματα που αναφέρατε που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα νησιά. Είμαστε συμπαραστάτες αυτών των ανθρώπων, όλων αυτών που έχουν πληγεί και πλήττονται, μάλιστα, και σήμερα.

Όμως, και ο Έβρος και η Σαμοθράκη έχουν τα ίδια προβλήματα και ακόμη μεγαλύτερα. Απλώς εμείς οι Εβρίτες και οι Θρακιώτες δεν φωνάζουμε και δεν γνωστοποιούμε τον πόνο μας. Εσείς, όμως, που είσαστε εδώ κάτω δεν καταλαβαίνετε, διότι έρχεστε πάνω, κάνετε εκεί σε διάφορες περιοχές μια βόλτα -και μπορώ να την χαρακτηρίσω- δημοσίων σχέσεων, αλλά δεν λύνετε τα προβλήματά μας.

Όπως καταλαβαίνετε, και τα ποσά είναι πολύ σημαντικά, όπως προείπα. Εξαιτίας των πολιτικών σας οι αγροκτηνοτρόφοι μας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και καίρια πλήγματα. Γι’ αυτό θα διεκδικούμε την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας και την επίλυση των προβλημάτων μας.

Στο παρελθόν σας είχα θέσει, μέσω κοινοβουλευτικών ενεργειών, σειρά θεμάτων, χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα. Το σημαντικό είναι το θέμα των ζωονόσων, το οποίο αναφέρατε και εσείς, και κυρίως το θέμα με την οζώδη δερματίτιδα και την ευλογιά. Ακόμα χρωστάει το ελληνικό κράτος σε αυτούς που έχουν πληγεί από την ευλογιά.

Επίσης, ζητήσαμε ένα σχέδιο εκπόνησης της αντιμετώπισης των ζωονόσων. Ζητήσαμε τη στελέχωση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων που είναι στην Ορεστιάδα. Έχουμε το καλύτερο και το πλέον σύγχρονο εργαστήριο και δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή προσωπικό να το βάλει σε κίνηση και να αντιμετωπίσει τα καίρια προβλήματα, δηλαδή τις ζωονόσους που έρχονται από τη γειτονική χώρα με στόχευση την Ελλάδα και που στη συνέχεια έχουμε την εξάπλωσή τους σε όλη την Ευρώπη.

Ζητήσαμε την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής. Αποφάσισε πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της Θράκης τη διεύρυνσή του και την ταύτισή του γεωγραφικά με τη διοίκηση, δηλαδή με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δηλαδή επέκταση στην Καβάλα και στη Δράμα. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία προτείνουν την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σας; Συμφωνείτε να ιδρυθεί κτηνιατρική σχολή στην Αλεξανδρούπολη;

Εν πάση περιπτώσει, τα προβλήματά μας είναι πολλά. Πρώτον, για το σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών του Έβρου και των παραποτάμων του δεν κάνατε τίποτα. Δεύτερον, για την αντιμετώπιση του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας και των ΤΟΕΒ για την οποία ήδη σας έχω κάνει ερώτηση γραπτή. Μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος φέτος το σύστημα άρδευσης να τιναχτεί στον αέρα και να μην έχουμε αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, στο θρακικό πέλαγος –εσείς που είσαστε ευαίσθητος και οικολόγος- αυτή τη στιγμή όλα τα αλιευτικά πεδία πλήττονται από τη γειτονική χώρα από τους ψαράδες που κάνουν καταδρομικές ενέργειες και στα διεθνή ύδατα, κυρίως όμως στα δικά μας χωρικά ύδατα.

Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι θα πρέπει να σκύψετε στα προβλήματα του Έβρου και να λύσετε αυτά τα οποία πραγματικά αυτή τη στιγμή μας απασχολούν.

Θα ήθελα να σας θέσω υπ’ όψιν και τα εξής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Δημοσχάκη, παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Ευρισκόμενος προεκλογικά στην κωμόπολη Νέα Βύσσα και επισκεπτόμενος το τοπικό ΚΑΠΗ, περίπου διακόσιοι πενήντα της τρίτης ηλικία ήρωες της περιοχής μού θέτουν το εξής αίτημα: Εμείς, Αρχηγέ, θα σε ψηφίσουμε, αλλά θέλουμε να παραμείνει το αποτρεπτικό εμπόδιο εδώ για να μας προστατεύει, εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, διότι βρίσκουμε τους αλλοδαπούς μέσα στις αυλές μας, μέσα στους αχυρώνες, μέσα στα μαντριά και μέσα στους στάβλους. Θέλουμε να μας προστατέψετε.

Αυτοί οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ, είναι ήρωες, διότι σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων είναι η Αδριανούπολη. Παρακολουθούν τη σημερινή μας συζήτηση. Θέλω να τους πείτε αν θα τους πληρώσετε, όπως οφείλετε, σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος είτε στα βοοειδή, είτε στα αιγοπρόβατά τους. Σας ακούνε. Παρακαλώ, όταν θα αρχίσετε τη δευτερολογία σας να τους απαντήσετε.

Το δεύτερο για το οποίο θέλω να σας ενημερώσω, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Πριν από δύο ημέρες επλήγη η Περιφέρεια της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου από έντονο χαλάζι. Έχουμε υποστεί καίριες καταστροφές σε όλη μας την παραγωγή.

Πρώτον, θέλουμε άμεση αντίδραση, σε ό,τι αφορά την καταγραφή της ζημιάς. Είναι επίκαιρο το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Δεύτερον, θέλουμε να μας πείτε ποια είναι η αντιχαλαζική σας πολιτική σε ό,τι αφορά την προστασία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και ο Έβρος.

Διότι η πολιτεία προστατεύει τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία και είχε προγραμματιστεί από το 2015 να μπει σε αυτή τη διαδικασία και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, δηλαδή να γίνεται από αέρος, μέσω αεροσκαφών. Τι κάνατε για όλα αυτά που σας είπα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Δημοσχάκη, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Τελείωσα. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Υπουργό, επιτρέψτε μου για ένα λεπτό να διευκρινίσω κάτι.

Κύριε Δημοσχάκη, καταλαβαίνω την αγωνία σας για όλα αυτά που αναφέρατε, αλλά στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου όσον αφορά την όποια συζήτηση αναπτύσσεται μεταξύ του ερωτώντος Βουλευτή και του ερωτωμένου Υπουργού -το γνωρίζετε, απλώς με «αναγκάσατε» να το επισημάνω και δεν το λέω με κάποια αιχμή- η διαδικασία αυτή επιβάλλει αντικείμενο της συζήτησης αυτής μεταξύ του ερωτώντος Βουλευτού και του Υπουργού, του εκάστοτε Υπουργού, να είναι η ερώτηση, ενδεχομένως με μια γενίκευση γύρω από το θέμα της ερώτησης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Όχι, δεν θα σας δώσω τον λόγο, με συγχωρείτε. Εγώ σας καταλαβαίνω. Εξηγώ, δεν είναι κάτι το προσωπικό. Αυτό αφορά όχι μόνο εσάς, αλλά με αφορμή εσάς και τους άλλους Βουλευτές. Γιατί τα ερωτήματα αυτά που θέσατε, με βάση προφανώς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από όπου κατάγεστε, είναι μεν κατανοητά, όμως…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Οι ζημιές από το χαλάζι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ναι, βεβαίως οι ζημιές κ.λπ…

Όμως είναι αντικείμενο ενδεχομένως μιας άλλης επίκαιρη ερώτησης. Διότι, εάν καταπιαστεί ο Υπουργός με αυτό -δεν ξέρω, ο ίδιος είναι εδώ, εάν θέλει να πει δύο λόγια είναι δικαίωμά του-, εάν ανοίξουμε αυτή την κουβέντα μαζί με την ερώτησή σας και τις απαντήσεις που ενδεχομένως θα δώσει ο κύριος Υπουργός, με συγχωρείτε, αλλά θα ξεφύγουμε πάρα πολύ από τον χρόνο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ήδη έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Οπότε να δώσουμε τον λόγο στον Υπουργό.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πραγματικά νομίζω ότι θέσατε πολύ καυτά ερωτήματα, για τα οποία με μεγάλη χαρά, εάν με είχατε προειδοποιήσει, θα είχα φέρει εμπεριστατωμένα στοιχεία για να σας απαντήσω. Ενδεικτικά θα σας πω ολίγα για τα οποία έχω γνώση, γιατί έτυχε και τα έχω χειριστεί τις τελευταίες ημέρες. Για όλα τα υπόλοιπα είμαι στη διάθεσή σας και με γραπτές ερωτήσεις εκ μέρους σας -δεν χρειάζεται να είναι επίκαιρη ερώτηση-, ώστε να απαντήσουμε και γραπτά στους ανθρώπους, να έχουν και εκείνοι τα στοιχεία.

Ενδεικτικά, λοιπόν, να αναφέρω ότι ορθά είπατε -και είναι κάτι το οποίο ακριβώς επειδή το χειρίστηκα τις τελευταίες ημέρες συμπωματικά το έχω εδώ- πως είχε γίνει το Διασυνοριακό Κέντρο, εάν θυμάμαι καλά το 2008 -ψάχνω τώρα και τα νούμερα γιατί δεν το θυμάμαι, αλλά νομίζω ότι ήταν το 2008- στην Ορεστιάδα, το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ. Και δεν λειτούργησε ποτέ με ευθύνες δικές σας. Είναι ένα κτήριο που υπάρχει, πολύ σωστά το είπατε.

Σας ενημερώνω, λοιπόν, για να το ακούσουν ακριβώς οι αγρότισσες και οι αγρότες της περιοχής, ότι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων θα λειτουργήσει άμεσα, γιατί το εντάξαμε στο Πρόγραμμα -το οποίο μάλιστα έτυχε να το έχω και μαζί μου αυτή τη στιγμή- των Εξωτικών Νοσημάτων της ευλογιάς, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης και της οζώδους δερματίτιδας, το οποίο πρόγραμμα περιέχει μέσα και ανθρώπους για να λειτουργήσει το Διασυνοριακό Κέντρο, αλλά περιέχει και όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμα και οχήματα για να γίνονται οι έλεγχοι, έξτρα έλεγχοι από έξτρα κτηνιάτρους. Είναι πρόγραμμα για το οποίο δώσαμε μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εκτός των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τον Μάρτιο του 2017 μάς εγκρίθηκε. Εδώ έχω το αγγλικό κείμενο. Εάν ήμουν έτοιμος, θα σας έδινα λεπτομέρειες και για το πρόγραμμα, στο οποίο αυτή τη στιγμή αποκαθίσταται μια τεράστια αδικία των περιοχών φυσικά και των άλλων νησιών, αλλά κυρίως όσον αφορά τον Έβρο, γιατί θα δείτε ότι οι κτηνίατροι που θα έρθουν στον Έβρο είναι δυο, ενώ σε άλλες περιοχές θα είναι μόνο ένας. Δεν μου δίνεται η ευκαιρία αυτή τη στιγμή να αναφερθώ αναλυτικά.

Για την οζώδη δερματίτιδα μόνο να πω ότι για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου για την περιοχή σας δόθηκαν 2.258.000 ευρώ και αυτό είναι κάτι το οποίο το είχα μαζί μου για να το πω.

Να πω ένα πάρα πολύ σημαντικό το οποίο αφορά ακριβώς και αυτές τις μεταφορές. Επιτέλους ξαναμπαίνει και προκηρύσσεται ελεύθερη ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης-Λήμνου-Μυτιλήνης, γιατί όταν μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο ξέρετε ότι από την Αλεξανδρούπολη θα έπρεπε να πηγαίνουν κανονικά οι ζωοτροφές σε αυτά τα νησιά. Δυστυχώς, αυτή η γραμμή είχε καταργηθεί.

Να μιλήσω για τα γεωθερμικά πεδία. Ξεκινάμε τώρα, σύντομα, το πεδίο της Τραϊανούπολης. Νομίζω ότι δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να πω περισσότερα. Δυο μόνο πραγματάκια ακόμα θα πω ακριβώς σε δέκα δευτερόλεπτα.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει το αναπηνιστήριο στο Σουφλί, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε. Πήραμε 1.900.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι  έτοιμο εργοστάσιο από το 2001, το οποίο επισκέφθηκα προ ημερών. Και είχαμε σύσκεψη προ ημερών ακριβώς για να ξεκολλήσει άμεσα αυτό το έργο. Είστε κάτοικος της περιοχής. Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια σημασία έχει επιτέλους να λειτουργήσει στην Ελλάδα ένα αναπηνιστήριο. Έχουμε ένα χρυσάφι που λέγεται μετάξι και δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

Δεν μπορώ να αναφερθώ σε όλα τα θέματα γιατί, όπως πολύ σωστά είπατε, κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να μιλάω μισή ώρα. Εγώ πάντως πολύ ευχαρίστως για όλα τα ζητήματα που αναφέρατε να σας καταθέσω σαφές χρονοδιάγραμμα. Στείλτε μου, έστω και ανεπίσημα, έστω και με mail, μια οποιαδήποτε γραπτή επισήμανση κι εγώ θα σας απαντήσω σε όλα αυτά τα θέματα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά μας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία